Metsäsienirisotto

MTV Oy, All rights reserved

Myöhäinen lämmin kesä jotenkin sekoitti oman ajantajun. Varsinainen syysfiilis puuttui tänä vuonna kokonaan. Tai ainakin tähän asti, kun ruska iski tänne Tampereellekin. Syksy on omalla kohdalla aina vuoden kiireisintä aikaa. Yhtäkkiä kalenteri täyttyi taas menoista ja sitä yrittää pyhittää kaiken keskelle rauhallistakin aikaa. On tultu ja menty ja alan nyt vasta ajatella kunnolla kaikkia syysjuttuja, myös ruoassa. 

Sienikausikin meinasi vilahtaa ohi. Päätin ryhdistäytyä ja väänsin parin viikon aikana kaksi sienirisottoa, joka on yksi lemppareistani kaikista ruoista. Käytin kolmea erilaista sientä, jotka olivat lähtökohdaltaankin erilaisia. Tuoreita kantarelleja, pakastettuja suppilovahveroita ja kuivattuja tatteja. Kuivattujen sienien hienous on risoton kohdalla upean liemen saaminen liotusvedestä. Se tuo risottoon syvän sienisen maun.

Muistathan, että risotto on parhaimmillaan ja oikeaoppisesti hyvin löysää. Jos alkaa loppuvaiheessa säätää ja kutsua ihmisiä pöytään, risotto hyytyy helposti turhan kiinteäksi. Vanha totuus sanookin, että risotto ei odota ihmisiä, ihmiset odottavat risottoa.

VINKKI!Tsekkaa myös muut risottoreseptit!

Metsäsienirisotto

4 hlölle

2 dl risottoriisiä

kolme kourallista sieniä

1 salottisipuli hienonnettuna (keltasipulikin käy)

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

1 varsisellerin varsi hienonnettuna

1 lasi kuivaa valkoviiniä

n. 5 dl sienen liotusvettä

5 dl kanalientä

2 nokaretta voita

2 rkl oliiviöljyä

70-100 g parmesaania raastettuna

suolaa

pippuria

Sienien käsittely: Laita kuivatut sienet likoamaan 30-60 minuutiksi. Purista sen jälkeen niistä neste pois, säästä liotusvesi. Sulata pakastetut sienet ja purista niistä neste pois. Pilko karkeasti.

Kuumenna paistinpannu kuumaksi. Lisää sienet kuivalle pannulle. Paista niistä kosteus pois. Kun vesi on haihtunut pannulta, lorauta sekaan oliiviöljyä ja paista sieniä muutama minuutti. Siirrä sivuun.

Risotto: Kuumenna kattila melko kuumaksi ja lorauta sinne öljyä ja yksi nokare voita. Kippaa mukaan sipuli, valkosipuli ja selleri. Kuullota hetki ja kaada mukaan riisi. Pyöritä riisiä muutama minuutti, mutta varo ruskistamasta sitä. Tämä irrottaa riisin pinnasta tärkkelystä, joka tekee lopputuloksesta mehevämmän. Kaada mukaan lasi viiniä sekä sienet ja sekoita. Vähennä lämpöä miedolle. Kippaa 1 dl sienilientä kerrallaan ja hämmennä koko ajan. Lisää seuraava desilitra, kun edellinen alkaa loppua. Kun sieniliemi loppuu, vaihda kanaliemeen. Riisin lähestyessä al dente -tasoa, mausta se suolalla ja pippurilla ja laita mukaan parmesaani ja toinen nokare voita.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!