Kaurapuuroa kehutaan uudeksi ihmeruoaksi, jota jokaisen ihmisen tulisi syödä joka päivä. Hyvät vaikutukset perustuvat kauran sisältämään liukenevaan kuituun, joka auttaa erityisesti huonon kolesterolin kurissa pitämiseen.
Kaurapuurolla voitaisiin Newcastlen yliopiston ruoan ja ravinnon professori Chris Sealin mukaan tehdä muutos kokonaisen kansan terveyteen yhdellä askeleella.
– Uskon, että jos jokainen aloittaisi päivän puurolla, voisi sillä olla merkittävä vaikutus kansanterveyteen, sanoo kesät ja talvet puuroa syövä asiantuntija.
Väitettä ei ole vaikea uskoa, jos puuron hyviä ominaisuuksia tutkailee lähemmin. Yksi lautasellinen puuroa sisältää enemmän kuituja kuin täysjyväleipä. Puuroannos on myös hyvin vähärasvainen ja lähes sokeriton aamupala, joka sisältää monia mineraaleja kuten magnesiumia, kuparia, rautaa ja B-vitamiineja.
Puuroa syömällä kolesteroli kuriin
Paras puuron hyöty tulee kuitenkin kauran liukoisista kuiduista. Samaa beetaglukaani nimistä kuitua löytyy myös muista viljoista kuten ohrasta ja rukiista, mutta eniten sitä on juuri kaurassa.
Liukoinen kuitu muodostaa vatsassa geelimäisen hyytelön, joka saa tuntemaan syömisen jälkeen täydeksi. Beetaglukaani myös hidastaa mahalaukun tyhjenemistä, auttaa kontrolloimaan verensokeria, vauhdittaa aineenvaihduntaa, lisää hyvien bakteerien määrää suolistossa, ja mahdollisesti jopa suojaa syöpää vastaan.
Yksi merkittävimmistä liukenevan kuidun ominaisuuksista on kuitenkin sen kolesterolia alentava vaikutus. Betaglukaanin muodostama geeli auttaa sitomaan kolesterolia ja suoleen erittyviä sappihappoja, ja siten lisää niiden poistumista elimistöstä.

