"Merkittävä vaikutus kansanterveyteen" – tätä tuttua aamupalaa jokaisen kannattaa syödä päivittäin!

kaurapuuro
Puuron päälle sopivat hyvin marjat ja hedelmät, mutta monet suosivat myös vain pientä voinokaretta. Shutterstock

Kaurapuuroa kehutaan uudeksi ihmeruoaksi, jota jokaisen ihmisen tulisi syödä joka päivä. Hyvät vaikutukset perustuvat kauran sisältämään liukenevaan kuituun, joka auttaa erityisesti huonon kolesterolin kurissa pitämiseen.

Kaurapuurolla voitaisiin Newcastlen yliopiston ruoan ja ravinnon professori Chris Sealin mukaan tehdä muutos kokonaisen kansan terveyteen yhdellä askeleella.

– Uskon, että jos jokainen aloittaisi päivän puurolla, voisi sillä olla merkittävä vaikutus kansanterveyteen, sanoo kesät ja talvet puuroa syövä asiantuntija.

Väitettä ei ole vaikea uskoa, jos puuron hyviä ominaisuuksia tutkailee lähemmin. Yksi lautasellinen puuroa sisältää enemmän kuituja kuin täysjyväleipä. Puuroannos on myös hyvin vähärasvainen ja lähes sokeriton aamupala, joka sisältää monia mineraaleja kuten magnesiumia, kuparia, rautaa ja B-vitamiineja.

Puuroa syömällä kolesteroli kuriin

Paras puuron hyöty tulee kuitenkin kauran liukoisista kuiduista. Samaa beetaglukaani nimistä kuitua löytyy myös muista viljoista kuten ohrasta ja rukiista, mutta eniten sitä on juuri kaurassa.

Liukoinen kuitu muodostaa vatsassa geelimäisen hyytelön, joka saa tuntemaan syömisen jälkeen täydeksi. Beetaglukaani myös hidastaa mahalaukun tyhjenemistä, auttaa kontrolloimaan verensokeria, vauhdittaa aineenvaihduntaa, lisää hyvien bakteerien määrää suolistossa, ja mahdollisesti jopa suojaa syöpää vastaan.

Yksi merkittävimmistä liukenevan kuidun ominaisuuksista on kuitenkin sen kolesterolia alentava vaikutus. Betaglukaanin muodostama geeli auttaa sitomaan kolesterolia ja suoleen erittyviä sappihappoja, ja siten lisää niiden poistumista elimistöstä.

Tutkimusten mukaan jo 3 grammaa betaglukaania päivässä, joka vastaa noin 70 gramman annosta kauraa, voi vähentää huonon LDL-kolesterolin määrää kehossa jopa seitsemän prosenttia.

– Se on samanlainen tulos, jonka voi saada statiinin käytöstä, kertoo College London yliopiston tutkija George Grimble.

Statiinit ovat ensisijaisia rasva-aineenvaihdunnan lääkkeitä, jotka estävät maksan omaa koleterolisynteesiä.

Suojaa sydänsairauksia vastaan

14 vuotta kestänyt Harvardin yliopiston tutkimus puhuu myös puuron terveysvaikutusten puolesta: 100 000 ihmisen terveyttä katsastaneessa tutkimuksessa selvisi, että eniten täysjyviä syöneet saivat paremman suojan monia sairauksia kuten sydänsairauksia vastaan.

Tutkijat ovat myös sitä mieltä, että täysjyvien syöminen voisi hurjimmillaan jopa pidentää eliniänodotetta.

– Luulen, että jos jokainen söisi puuroa, vähenisivät selkeästi sydänsairauksien ja mahdollisesti myös suolistosyöpien määrät, sanoo Grimble.

Vaikka puuron vaikutukset ovat monitahoisia, on ihmeruoka oikeasti hyvin yksinkertainen. Asiantuntijat kehottavat kiinnittämään huomiota siihen, mitä puuroa syö ja mitä sen päälle laittaa. Tavalliset kaurahiutaleet ovat parempia kuin pikapuuro, sillä perinteistä puuroa syömällä ruoan energia vapautuu verenkiertoon hitaammin.

– Jos lisäät puuroon sokeria tai hunajaa, tee se kohtuudella tai puuroannos voi muuttua terveellisestä aamupalasta makeaksi herkuksi, sanoo professori Seal.

Suolan ja sokerin kanssa kanssa kannattaakin olla tarkkana, mutta myös annoskokoihin on syytä kiinnittää huomiota.

***

Aamupalaksi sopii myös tämä terveyspommi!

0:27

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja