Maukas herkkuruoka viikonlopulle – römpsäkukkoa päivällispöytään?

Ruisleipä, kala
Shutterstock

Oletko jo maistanut römpsäkukkoa?

Herkullinen pataruoka syntyy avotulen äärellä. Markus Maulavirran uudessa Avotulilla – ruokaa luonnon antimista -kirjassa paneudutaan nuotioruoanlaittoon, ja kirjasta löytyvän patakukoksikin kutsuttavan römpsäkukon voitkin valmistaa vaikkapa mökkinuotiolla.

Reseptiin käyvät kaikenlaiset pikkukalat: särki, ahven ja kiiski.

Römpsäkukko

Välineet:
nuotio
mustapata

Ainekset:
pikkuisia perattuja kaloja
suolaa
5–6 kuorittua peruna
muutama kuorittu sipuli
muutama laakerinlehti
vetää
voilla voideltuja ruisleipäviipaleita

Tee näin:
1. Suolaa peratut kalat varovasti. Viipaloi kuoritut perunat, samoin sipulit. Asettele kalat, perunat ja sipulit vuorotellen kerroksittain pataan. Lisää sekaan muutama laakerinlehti.
2. Kaada pataan vettä sen verran, että kolmasosa aineksista peittyy. Kypsymisen edetessä kaloista ja kasviksista tulee nestettä ulos ja ne keittyvät kasaan.
3. Asettele voidellut ruisleipäviipaleet pataan päällimmäisiksi. Asettele koko komeus roikkumaan nuotion päälle ja anna muhia hiljaa. Mitä hitaammin ja pidempään haudutat, sitä paremman lopputuloksen saat.

Resepti: Markus Maulavirta: Avotulilla – ruokaa luonnon antimista

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!