7:23

Matsmart: Täällä päin Suomea ruoan verkkokauppa on kasvanut selkeästi eniten – maajohtaja muistuttaa tärkeästä asiasta: "Meidän tulee auttaa"

Verkossa toimiva ruokakauppa Matsmart kertoo verkkokaupan kasvaneen korona-aikana selkeästi, mutta tilastot paljastavat kasvun keskittyneen lähinnä nuorempaan väestöön.

Videolla:  Korona räjäytti suomalaisen verkkokaupan myynnin – yksi 15 000 euron ostos sai asiantuntijankin suun loksahtamaan

Poikkeuksellinen korona-aika on saanut suomalaiset shoppailemaan ennätyspaljon verkon välityksellä. K-ryhmän myyntijohtaja Antti Rajala kertoi MTV:n Uutisaamussa tiistaina, että poikkeusolot ovat kymmenkertaistaneet ruoan verkkokaupan Keskolla.

– Piikki tuli hyvin nopeasti maaliskuun puolessa välissä ja kysyntä kasvoi räjähdysmäisesti. Toki se aiheutti meillä aluksi ruuhkaa, Rajala totesi.

Ihmiset ostavat verkosta pääosin samoja tuotteita kuin normaalistikin ruokakaupasta. Rajalan mukaan suosittuja tuotteita ovat esimerkiksi tomaatit, kahvi, maito ja leipä. Lisäksi nousevina tuoteryhminä Keskolla ovat olleet erilaiset kasvikset ja juurekset sekä tuoretuotteista lohi.

"Meidän verkkokauppiaiden tulee auttaa vanhempaa väestöä"

Myös hävikkiruoan verkkokauppa Matsmart kertoo nyt myynnin kasvusta. Tilastojen mukaan koronapandemia on muuttanut ostokäyttäytymistä merkittävästi, mutta yli 60-vuotiaiden ruoan ostaminen netistä ei ole kuitenkaan kasvanut samassa suhteessa kuin muiden.

– Tänä vuonna verkkokaupan rooli on muuttunut entistä tärkeämmäksi, kun ihmisten liikkumista ja sosiaalisia kontakteja on jouduttu rajoittamaan. Maantieteellisesti myynnin kasvu on tänä vuonna ollut merkittävää koko Suomessa, mutta vanhimman ikäluokan keskuudessa kasvu ei valitettavasti ole ollut yhtä suurta, kertoo Matsmartin Suomen-maajohtaja Michaela Böckelman.

Matsmart tutki myyntitilastojaan viime vuoden lokakuusta tämän vuoden maaliskuuhun selvittääkseen, miten myynti on kehittynyt eri puolilla maata. Yleisesti myynti nousi tammi–maaliskuussa 42 prosenttia verrattuna 2019 loppuvuoteen. Suurin kasvu oli nuoremmissa ikäluokissa. Alle 20-vuotiaat ostivat tammi–maaliskuussa 72 prosenttia enemmän kuin edellisellä vuosineljänneksellä. Muissa ikäryhmissä myynnin kasvu noudatti laskevaa käyrää. Yli 60-vuotiaissa kasvu oli pienintä eli vain 28 prosenttia. Iäkkäämmät ovat siten ostaneet Matsmartista ruokaa aiempaa enemmän, mutta selvästi vähemmän, kuin muu väestö keskimäärin.

Maakunnista koko myynnin suurin kasvu oli Lapissa (88 prosenttia), Pohjanmaalla (56 prosenttia) ja Etelä-Pohjanmaalla (54 prosenttia).

Auttaakseen iäkkäämpiä ostamaan netistä Matsmart on muun muassa lanseerannut valtakunnallisen Auta vanhaa ystävää -kampanjan. Se osuu samalle viikolle nyt vietettävän Digitukiviikon kanssa.

–  Myyntitilastomme eivät luonnollisesti kerro koko totuutta tilanteesta. Olemme haastatelleet ikäihmisiä, jotka ovat kertoneet saavansa ruokaostoksiin apua paikallisilta kauppiailta, sukulaisilta ja ystäviltä, mikä on hieno asia. Meidän verkkokauppiaiden tulee auttaa vanhempaa väestöä, jotka kaikkein eniten hyötyvät nettiostamisesta ja kotiinkuljetuksesta, oli kyse sitten viikon ruoista tai muiden välttämättömien tuotteiden hankkimisesta, jatkaa Böckelman.

Lähde: Matsmart

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja