Martta antaa armahduksen kohutulle sinkkumunalle: "Tilanteet elävät"

Nakusipuleista sinkkumuniin 7:55 Nakusipuleista sinkkumuniin

Valmiiksi keitettyjä, kuorittuja ja suojamuoviin yksittäispakattuja Munax Sinkku -munia voi ensikuulemalta pitää laiskuuden ja saamattomuuden uusimpana ilmentymänä, mutta Marttaliiton jäsen ei tyrmää uutuustuotetta.

Munabuumin aallonharjalla ratsastavan sinkkumunan nimi saattaa herättää kuulijassa huvitusta, mutta takana on yksinkertaisesti englannin sana 'single', joka merkitsee myös yksittäispakattua. Sinkkumuna on kehitelty käteväksi ja terveelliseksi välipalaksi, joka säilyy itse keitettyä kananmunaa pidempään.

Sinkkumuna puhutti maanantaina myös Huomenta Suomessa, jossa asiasta oli keskustelemassa Munax-yhtiön sekä Marttaliiton edustajat.

– Kotona keitetty kananmuna säilyy jääkaapissa syömäkelpoisena 2-3 päivää, sinkkumuna taas 30 päivää, sillä se on säilötty suojakaasuun. Se myös mahdollistaa, ettei kananmuniin tarvitse käyttää säilöntäaineita, sanoo Munax-yhtiön markkinointi- ja viestintäpäällikkö Liisa Savola.

Sinkkumuna pyrkii vastaamaan yleistyneen välipalasyömisen lisäksi ruoan energia- ja ravintoaineita alleviivaavaan syömiskulttuuriin. Kananmuna on noussut ihanteellisen ravintoainesisältönsä vuoksi uuteen kunniaan, eikä sen syömistä suositella enää perusterveen rajoittavan.

Reilusti munia kuluttavan vakio-ostos, kananmunakenno, on myös edullinen ruoka-aine. Savola vakuuttaa, ettei sinkkumunakaan ole hinnalla pilattu. 

– Kyllähän 59–69 sentin hinnallaan on edullinen välipaloihin verrattuna. Mutta enhän voi verrata tätä siihen käsittelemättömään peruskananmunaan.

Syömisestä puuttuu suunnitelmallisuus

Marttaliiton kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen häkeltyi kuullessaan yksittäispakatuista valmismunista. Hän mietti, koetaanko kuluttajat niin taitamattomiksi, etteivät he osaa edes kananmunaa keittää.

– Kun pohdin asiaa enemmän, totesin, että kyllä siellä on järki takana. Sinkkumunahan on välipalana aivan loistava. Jos vaikka lähtee koulusta treeneihin, voi kananmunan esimerkiksi syödä sämpylän ja jonkun tuoreen kanssa, Hopsu-Neuvonen sanoo.

Hän uskoo, että kaikilla on taito keittää kananmuna, mutta päivän kulkua ei ajatella kovin pitkälle. Harva keittää aamulla kananmunia ja ottaa niitä välipalaksi mukaansa. Martta itsekin voisi napata kaupan hyllystä sinkkumunan.

– Martoissa kannustamme suunnitelmallisuuteen, taloudellisuuteen ja terveellisyyteen, mutta myös tilanteet elävät, Hopsu-Neuvonen toteaa.

Kysyttäessä arvauksia seuraavaan kiireisen ihmisen arkea helpottavaan ruokaan, martalla on vastaus valmiina.

– Kai se on kananmunapilleri, hän nauraa.

 ***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat