Marskin ryyppy sen paljastaa: Läpäisetkö sinä tämän snapsitestin?

Marskin ryyppy Mikkelin klubilla.

Tunnetko sinä jo kuuluisan Marskin ryypyn historian?

Erityisesti vanhempi sukupolvi on varmasti kuullut puhuttavan niin sanotusta Marskin ryypystä.  Tällä juomalla viitataan tietysti Suomen marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimiin, joka keksi ryypyn ratkaisuna sota-ajan , pahanmakuiseen alkoholiin. Vanhentuneen alkoholin paha maku ja huono laatu oli pakko peittää jollain tavalla.

– Niinpä Mannerheim pyysi vanhempaa adjutanttia sekoittamaan alkoholiin jotain, jotta paha sivumaku peittyisi. Marskin ryyppy on resepti, jonka Mannerheim hyväksyi, historioitsija ja entinen Mannerheim-museon intendentti Vera Von Fersen kertoo.

Mannerheimin kodin keittiökaapin oven sisäpuolelta on löydetty kuuluisan juoman alkuperäinen resepti. Resepti on Mannerheimin taloudenhoitajan Berta Haglindin ruutupaperille käsin kirjoittama.

– Juomaan tulee 2 senttililtraa vermuttia (kuivaa, ranskalaista) ja 1cl giniä yhtä litraa "Rajamäen akvaviittia" kohti.

Snapsilasitestillä paljastuu todellinen upseeri

Päämajassa nautittiin sotien aikana lounaalla yksi snapsi ja illallisella kaksi. Lasi kaadettiin aina piripintaan. Täyteen lasiin oli Vera Von Fersenin mukaan kaksi syytä:

– Ensinnäkin Venäjän armeijassa oli tapa, että juomaa kaadetaan niin paljon kuin voi olla. Toiseksi siitä myös näki, kuka on upseeri.

– Kun yritti nostaa piripinnassa olevaa lasia pöydältä, se, jonka käsi ei tärissyt eikä juomaa läikkynyt, paljastui upseeriksi. Upseerin käsi ei voi täristä, koska sota-aikana oma ja toisten elämä riippui kylmähermoisuudesta.

Testaa kotona: läpäisisitkö sinä Mannerheimin upseeritestin?

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja