"Markalla merkkareita" – jos muistat nämä ruokailmiöt, olet taatusti 1990-luvun lapsi tai nuori!

Ysäri ruoat 1990-luku retro lauantaipussi hot rod
1990-luvun herkkuja. MTV/ Saarioinen / Nuoruusdisko

Ihana, kamala ysäri. Muistatko vielä nämä legendaariset ruokailmiöt 1990-luvulta?

Essi Huuhkan ja Aino Tormulaisen uunituore Ysärikirja (Atenakustannus 2017) esittelee 1990-luvun mieleenpainuvimmat ilmiöt Suomesta. Kirja on nostalginen aikamatka 90-luvun lapsuuteen ja nuoruuteen.

Mukana on ihastusta, ja osittain myös hyötähäpeää herättäviä ysärimuistoja aina suosituimmista tv-ohjelmista kirjoihin, keräilyleluihin, kulttuuri-ilmiöihin sekä ruokaan.

Muistatko sinä vielä nämä ysäriruokailmiöt?

1. Viilis, Nami Nami -vanukkaat ja Jacky Makupalat

Valio toi 1990-luvulla markkinoille runsaasti uusia välipalavaihtoehtoja. Valion maustetut viilit eli Viilikset olivat taattu hitti niin aamupala- kuin välipalavalintanakin.

Toinen ysärihitti olivat erilaiset vanukkaat. Muistatko vielä Pörrö Pesukarhun, Masse Majavan ja muut eläimet, jotka koristivat Nami Nami -vanukkaiden kansia?

2. Irtokarkit siirtyivät kioskeilta kauppoihin

1990-luvun lapsi saattoi vielä ostaa irtokarkkeja lähikioskilta: ”markalla merkkareita ja kymmenen remmiä, kiitos”. Vuosikymmenen edetessä irtokarkit alkoivat kuitenkin tulla myös kauppoihin, jolloin karamellien valinta siirtyi vähitellen kioskilta supermarkettiin.

3. Mikropizzat ja valmishampparit

Einesten läpimurto on tärkeä osa ysäriä. Suosituiksi tuotteiksi nousivat muun muassa einespizzat: koulun jälkeen saattoi lämmittää kotona esimerkiksi Saarioisten suositun jauhelihapizzan. Vuonna 1998 mikroaaltouuni löytyi jo 78 prosentista suomalaistalouksista.

4. Aromipesä ja leipäkone

Tämän päivän trendiostos on ehkä laadukas kahvikone tai napin painalluksella toimiva haudutuspata. 1990-luvun hittejä olivat sen sijaan suomalaiskeksintö aromipesä sekä tietysti leipäkone.

5. Hot Rod -sipsit

Yksi 1990-luvun suosituimmista sipseistä oli Taffelin Hot Rod -rinkulat. Niitä kuului syödä tietysti yksi kerrallaan sormeen pujotettuna. Vielä 1990-luvun alussa sipsipussin koko oli tavallisesti 60 tai 120 grammaa, mutta vuosikymmenen lopussa koot olivat jo kaksinkertaistuneet.

6. Viikonlopun spesiaalit: Karkkipäivä ja parempaa ruokaa

Ysärikirjassa muistellaan, miten viikonloppuisin perheissä oli tapana syödä hieman parempaa lihaa ja pidemmän valmistusajan vaativia ruokia: broileria, kyljyksiä, pihvejä, kassleria, lasagnea ja pizzaa. Lauantai oli yleensä karkkipäivä ja silloin tuhlattiin viikkorahat makeisiin herkkuihin, esimerkiksi Lauantai-pussiin.

7. Muumi-limut ja muut ysärijuomat

Jos olet ysärin lapsi, olet taatusti maistanut esimerkiksi Muumi-limua. Siitä vilahti vuonna 1993 markkinoilla lakritsinmakuinenkin versio. Muumin lisäksi tarjolla oli Spiderman-limua, Smurffi-limua, Olvin Gladiaattori-limsaa, Mandariini-Fantaa, Aurinko-Sittistä sekä Frisco-limua.

8. Telkkarin ruokaohjelmat

Entisellä Kolmoskanavalla eli MTV3:lla pyöri vuosina 1991–2002 kokkiohjelma Bon appétit. Yleltä saatoi sen sijaan katsoa valistavaa Makupalat-ohjelmaa (TV2 1997–2005). Ysärin lopussa ruokaohjelmat alkoivat viihteellistyä – tästä hyvänä esimerkkinä vuonna 1999 alkanut Kokkisota.

9. Eksoottiset ruoat: Texmex ja curry

Ysärikirjassa muistellaan yhtä 90-luvun suosituimmista ruoista, currya. Kun Makupalat-ohjelmassa kokattiin vuonna 1997 intialaista broilerikastiketta, alkuperäisestä reseptististä oli garam masala -mausteseos vaihdettu curryyn, ruoanlaiton ja ainesten löytämisen helpottamiseksi. Kaupasta ei myöskään ollut löytynyt maustamatonta broileria, joten se korvattiin tietysti hunajamarinoidulla versiolla.

Currylla maustetuista kastikkeista tuli Suomessa hitti, samoin kuin hiljalleen myös eksoottisista texmexruoista sekä aasialaisista valmiskastikkeista.

10. Hese ja Mäkkäri

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Monilla ysäriperheillä ei laman takia ollut varaa syödä ravintoloissa. Pikaruokaravintolat tarjosivat edullisen vaihtoehdon ja tarpeeksi vaihtelua arkeen. Ysärikirjan mukaan Hesessä tai Mäkkärissa ruokailu liittyi usein johonkin muuhun hauskaan ohjelmaan, kuten leffassa tai uimahallissa käyntiin. Pikaruokaravintoloissa saattoi järjestää myös synttärijuhlat!

11. Synttäritarjoilut

Lasten synttäreillä tarjolla saattoi olla esimerkiksi Barbie-kakku, jossa kakku muodosti Barbien hameen. Juhlapöydässä herkuteltiin myös vohvelikekseillä, Carneval-kekseillä, Muumi-kekseillä, popcornilla, mokkapaloilla ja vesimeloniin työnnetyillä cocktail-tikkujen herkkupaloilla – ne sisälsivät esimerkiksi nakkeja, valmislihapullia ja viinirypäleitä.

12. Kouluruokien rakastetut ja vihatut

1990-luvun ikonisia kouluruokia olivat muun muassa kinkkukiusaus ja nakkikastike. Niiden kanssa tarjoiltiin usein raasteita, jotka oli höystetty esimerkiksi rusinoilla tai ananaksella. Moni muistaa varmasti myös rakastetun ja vihatun kanaviillokin. Jotkut karkasivat välitunnilla tai lounastauolla lähikiskalle ostamaan välipalaa ja tyytyivät syömään koulussa vain näkkileipää levitteellä.

Lähde: Ysärikirja, Essi Huuhka & Aino Tormulainen (Atenakustannus 2017)

***

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja