Mansikoiden pakastus: Tarvitseeko joukkoon lisätä sokeria?

Mansikoiden pakastus: Tarvitseeko joukkoon lisätä sokeria? 1:27 Mansikoiden pakastus: Tarvitseeko joukkoon lisätä sokeria?
KATSO VIDEO: Mansikoiden pakastus: Tarvitseeko joukkoon lisätä sokeria?

Kesä ja syksy ovat Suomessa säilönnän kulta-aikaa. Marttaliiton asiantuntija antoi Huomenta Suomessa vinkit raaka-aineiden säilöntään. 

S-ryhmä kertoi heinäkuussa, että suomalaisiin on iskenyt säilöntäinto ja tämä näkyy muun muassa etikan myynnin kovana kasvuna.

Marttaliiton asiantuntija Niina Silanderin mukaan säilöntä ja omavaraisuus ovat trendejä, jotka toistuvat vuodesta toiseen.

– Joka kesä ja syksy meiltä kysytään paljon säilönnästä ja mielellään neuvomme.

Katso myös: Mansikan kannan poisto helposti: Kekseliäällä kikalla ei tule hävikkiä! Juttu jatkuu videon alla. 

Mansikan kannan poisto helposti: Nerokkaalla kikalla ei tule hävikkiä! 0:18
Näin kätevästi mansikat perataan. 

Viime viikkojen helteet kypsyttivät kotimaiset mansikat, joten monissa suomalaiskodeissa säilötäänkin tällä hetkellä nimenomaan tätä herkkumarjaa. Monet pakastavat mansikoita tai tekevät niistä hilloja ja mehuja.

– Lisäksi kotipuutarhoissa ovat kypsyneet jo pitkään raparperit. Ehkä jo ensimmäistä satoa saadaan kesäkurpitsoistakin.

Huolehdi aina hygieniasta: "Vältetään homehtuminen"

Raaka-aineita säilöessä ei Silanderin mukaan voi kovin pahoihin virheisiin sortua, vaan useimmiten kyse on mielipide-eroista valmistustavoissa. 

– Yksi asia, minkä ottaisin huomioon kaikissa säilöntämenetelmissä, on hygienia. Kun säilötään satoa, pyritään säilömään vain ensiluokkaisia marjoja ja vihanneksia. Ei missään nimessä homeisia.

Lisäksi raaka-aineita tulisi käsitellä hygieenisesti säilönnän aikana sekä silloin, kun raaka-aineita käytetään.

– Puhtaalla lusikalla aina sieltä hillopurkista. Silloin vältetään homehtuminen. 

Miten mansikat kannattaa säilöä? Tarvitseeko pakastettaviin mansikoihin lisätä sokeria? Kauanko marjat ylipäätään säilyvät pakastimessa? Katso videolta jutun yltä Marttaliiton asiantuntijan vinkit!

Koko säilöntähaastattelun voit katsoa alta:

Säilöntäkuume iski suomalaisiin – huomioi nämä asiat 5:34
Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon raaka-aineita säilöessä? 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.