Mansikoiden litrahinta pysyttelee korkeana – täältä saat halvimmat marjat!
Jos mansikoiden hinta tuntuu korkealta, kannattaa mansikan ystävän harkita itsepoimintaa. Itsepoimimalla saa edullista ja taatusti tuoretta marjaa.
Helsingin kauppatorin torimyyjät ennustavat mansikoiden satokauden jäävän lyhyeksi, joten marjojen pakastuksen kanssa kannattaa pitää kiirettä.
Mansikan poiminta on nyt parhaimmillaan Etelä-Suomen alueella, viimeistään seuraavalla viikolla mansikkaa päästään poimimaan koko maassa. Kokonaissadosta odotetaan viime vuotta parempaa, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta arvioidaan. Satoa odotetaan noin 14–15 miljoonaa kiloa.
Hinta pysyttelee viime vuotta korkeammalla
Viileä alkukesä on vahvistanut kasvustoja ja parantanut raakilekasvua. Paikkakohtaiset erot ovat kuitenkin suuria, joten mansikan ylitarjontaa ei tänä vuonna pääse syntymään. Tämä vaikutta hintaan, joka tulee tänä kesänä pysymään viime vuotta korkeampana.
Toreilla mansikoiden litrahinta pysyttelee tällä hetkellä noin 4–5 eurossa. Jos marjaa aikoo pakastaa, ei hinnan laskua kannata jäädä odottelemaan.
Hyvä keino edullisiin mansikoihin on itsepoiminta. Itsepoimimalla jokainen saa toimia itse itsensä laaduntarkkailijana. Kun poimit marjasi itse, saat taatusti tuoretta mansikkaa.
Itsepoiminta käynnistynyt koko maassa
Itsepoimintahinnat liikkuvat alle viiden euron tuntumassa koko maassa. Litrahintaa jää marjoille siis keskimäärin 2,5 euroa.
Ruusulan tilalla Laukaalla ja Eerikin marjatilalla Mäntsälässä marjoja pääsee poimimaan viiden euron kilohintaan. Hämeenlinnassa Kankaisten tilalla itsepoimijat voivat poimia mansikoita 4,70 euron kilohintaan, Pälkäneellä Niitty-Seppäläntilalla marjoja poimitaan puolestaan neljän euron kilohintaan.
Tuusulassa mansikkasato on nyt parhaimmillaan ja edullisimmillaan. Juhmon marjatilalla mansikoita pääsee poimimaan vain 3,90 euron kilohintaan. Tuusulassa itsepoimijat pääsevät pelloille näillä näkymin vielä elokuun ensimmäiselläkin viikolla.
Älä lähde pellolle tyhjin käsin
Aivan tyhjin käsin ei pellolle kannata suunnata, vaan mukaan kannattaa varata säänmukainen varustus ja omat poiminta-astiat. Kuumana kesäpäivänä mukaan kannattaa varata myös vettä.
Poimittaessa mansikan kuuluu olla kypsä, joten raa’at mansikat kannattaa jättää suosiolla kypsymään. Rivistä tule poimia kaikki kypsät marjat, jottei seuraavan poimijan kohdalle jää pelkkiä ylikypsiä marjoja.
Mansikalle on tyypillistä, että marjat ovat aluksi suuria, mutta satokauden edetessä niiden koko pienenee. Tämä kannattaa ottaa huomioon poiminta-ajankohtaa pohtiessa. Monilla tiloilla ylikypsää, mehuihin ja hilloihin soveltuvaa marjaa saa ostaa edullisempaan hintaan satokauden lopulla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan