Mansikoiden litrahinta pysyttelee korkeana – täältä saat halvimmat marjat!

mansikkapelto
Kaipaatko edullista marjaa? Tänä vuonna kannattaa lähteä itse pellolle. Lehtikuva

Jos mansikoiden hinta tuntuu korkealta, kannattaa mansikan ystävän harkita itsepoimintaa. Itsepoimimalla saa edullista ja taatusti tuoretta marjaa.

Helsingin kauppatorin torimyyjät ennustavat mansikoiden satokauden jäävän lyhyeksi, joten marjojen pakastuksen kanssa kannattaa pitää kiirettä.

Mansikan poiminta on nyt parhaimmillaan Etelä-Suomen alueella, viimeistään seuraavalla viikolla mansikkaa päästään poimimaan koko maassa. Kokonaissadosta odotetaan viime vuotta parempaa, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta arvioidaan. Satoa odotetaan noin 14–15 miljoonaa kiloa. 

Hinta pysyttelee viime vuotta korkeammalla

Viileä alkukesä on vahvistanut kasvustoja ja parantanut raakilekasvua. Paikkakohtaiset erot ovat kuitenkin suuria, joten mansikan ylitarjontaa ei tänä vuonna pääse syntymään. Tämä vaikutta hintaan, joka tulee tänä kesänä pysymään viime vuotta korkeampana.

Toreilla mansikoiden litrahinta pysyttelee tällä hetkellä noin 4–5 eurossa. Jos marjaa aikoo pakastaa, ei hinnan laskua kannata jäädä odottelemaan. 

Hyvä keino edullisiin mansikoihin on itsepoiminta. Itsepoimimalla jokainen saa toimia itse itsensä laaduntarkkailijana. Kun poimit marjasi itse, saat taatusti tuoretta mansikkaa. 

Itsepoiminta käynnistynyt koko maassa

Itsepoimintahinnat liikkuvat alle viiden euron tuntumassa koko maassa. Litrahintaa jää marjoille siis keskimäärin 2,5 euroa.

Ruusulan tilalla Laukaalla ja Eerikin marjatilalla Mäntsälässä marjoja pääsee poimimaan viiden euron kilohintaan. Hämeenlinnassa Kankaisten tilalla itsepoimijat voivat poimia mansikoita 4,70 euron kilohintaan, Pälkäneellä Niitty-Seppäläntilalla marjoja poimitaan puolestaan neljän euron kilohintaan.

Tuusulassa mansikkasato on nyt parhaimmillaan ja edullisimmillaan. Juhmon marjatilalla mansikoita pääsee poimimaan vain 3,90 euron kilohintaan. Tuusulassa itsepoimijat pääsevät pelloille näillä näkymin vielä elokuun ensimmäiselläkin viikolla. 

Älä lähde pellolle tyhjin käsin

Aivan tyhjin käsin ei pellolle kannata suunnata, vaan mukaan kannattaa varata säänmukainen varustus ja omat poiminta-astiat. Kuumana kesäpäivänä mukaan kannattaa varata myös vettä.

Poimittaessa mansikan kuuluu olla kypsä, joten raa’at mansikat kannattaa jättää suosiolla kypsymään. Rivistä tule poimia kaikki kypsät marjat, jottei seuraavan poimijan kohdalle jää pelkkiä ylikypsiä marjoja.

Mansikalle on tyypillistä, että marjat ovat aluksi suuria, mutta satokauden edetessä niiden koko pienenee. Tämä kannattaa ottaa huomioon poiminta-ajankohtaa pohtiessa. Monilla tiloilla ylikypsää, mehuihin ja hilloihin soveltuvaa marjaa saa ostaa edullisempaan hintaan satokauden lopulla. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja