Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Manhattan Clam Chowder - simpukkaa ja chorizoa jenkkityyliin

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 03.12.2015 18:00

Joskus tulee tehtyä niin hyvää safkaa, että oikein ihmettelee itsekin. Toisaalta, kun raaka-aineet ovat viimeisen päälle ja joku tolkku niiden yhdistämisessä, pyhiä liittoja syntyy väistämättä. Keräsin toki vinkkejä pitkin nettiä ja ymppäsin jujuja mukaan. Jenkkityylinen chowder kun ei ole itselleni erityisen tuttu, muutaman kerran olen sitä syönyt raflassa ja kotona. Tällä kertaa annos lähti pussukasta sydänsimpukoita, joiden kutsua en voinut kalatiskillä vastustaa. Olin syönyt edellisenä päivänä pastaa, joten suosikkiannostani, pasta alla vongolea, en halunnut tehdä. Siispä nopea googlaus kaupassa ja kännykän ruutu alkoi täyttyä erilaisista chowdereista, paksuudeltaan keiton ja padan välimallista. Kun silmiin iski vielä Manhattan Clam Chowder ja siinä mukanaoleva chorizo, perjantai-illallinen oli tekemistä vaille valmis. Portugalilaisten siirtolaisten perinteistä alkunsa saanut tomaattinen chowder-versio on kirjattu ensimmäisenä Victor Hirtzlerin keittokirjaan Hotel St. Francis Cookbook vuodelta 1919.

Chowderin huono puoli on sen hinta. Sydänsimpukat maksavat meilläpäin pari kymppiä kilolta, mikä nostaa annoshintaa melkoisesti. Eikä chorizokaan ihan ilmaista ole. Mutta jos on tottunut paistamaan naudan sisäfileetä, niin sen hinnalla voisi joskus vetää makumaisemareitille tämän chowderin hekumalliseen maailmaan.  

Manhattan Clam Chowder

2-4 hlölle nälästä ja illallisesta riippuen

1 kg sydänsimpukoita

200 g chorizoa

100 g pekonia, hienonnettuna

3 rkl voita

1 tlk tomaattimurskaa

lasillinen kuivaa valkoviiniä

0,5 sitruunan mehu

1 sipuli, karkeasti pilkottuna

5 valkosipulinkynttä, hienonnettuna

2 vartta varsiselleriä, sentin paloiksi pilkottuna

1 rkl vehnäjauhoa

1 rkl chilihiutaleita

1 rkl sokeria

muutama timjaminoksa, lehdet nypittyinä

kourallinen lehtipersiljaa

suolaa

mustapippuria

Huuhdo simpukat kylmällä vedellä. Koputa aukiolevia simpukoita. Mikäli ne eivät sulkeudu, heitä pois samoin kuin rikkinäiset.

Laita pekonisilppu kylmälle isolle pannulle tai kattilaan. Kuumenna pannu keskilämmölle ja paista pekoni rapsakaksi. Ota pekoni pois pannulta odottamaan. Laita pannulle chorizo-, sipuli- ja selleripalat ja kuullota muutama minuutti rapsuttaen pekonirippeet pannunpohjalta mukaan. Lisää valkosipulisilppu ja kuullota minuutti. Sekoita mukaan vehnäjauho ja anna sen kypsyä minuutin ajan. Kaada sekaan sitruunamehu ja valkoviini ja sekoita. Anna kiehua muutama minuutti. Kaada mukaan tomaattimurska, sokeri, chilihiutaleet, timjami ja persilja. Kiehauta ja anna porista 20 min. Mausta suolalla ja pippurilla. Jos näyttää kuivakkaalta, lisää hiukan vettä (itse tein niukkaliemisemmän version). Kaada mukaan simpukat ja pekoni, peitä kannella ja anna porista hiljalleen muutama minuutti, kunnes kaikki simpukat ovat auenneet. Pyöräytä chowderia kauhalla ja nosta tarjolle.

Lisää aiheesta:

Spaghetti alle vongole – simpukkapasta on lempiruokani ja näin se pitää tehdäPaella seitan-chorizolla ja katkaravuillaPunaviinissä haudutettu naudankylki - syvän maukkaat ribsitThai-henkiset kalapihvit ja kurkkurelissiKana Tikka Masala - nopea versioKana vindaloo - poppaa intialaista
chorizochowderkeittomanhattan clam chowderreseptisimpukatsydänsimpukat

Tuoreimmat aiheesta

chorizo
  • 07.06.201909:00
    espanjalainen

    Chorizoa ja hummusta – helppoa ja herkullista

  • 27.01.201918:40
    turska

    Turskaa, simpukoita ja chorizoa - helppo, nopea ja juhlava

  • 04.12.201615:59
    harissa

    Sinisimpukoita chorizon ja harissan kera

  • 28.10.201521:14
    alkupala

    Kurpitsa-chorizo -taco marinoidulla punasipulilla

  • 07.02.201321:36
    empanada

    Possu-empanada - espanjalainen juhlapiirakka