Makuguru ja reseptien testaaja – tässäkö ovat huikeimmat ruokaan liittyvät ammatit?

kokki, maistella
Shutterstock

Ruokamaailmasta löytyy paljon eriskummallisia ammatteja. Oletko koskaan esimerkiksi tullut ajatelleeksi, että joku keksii onnenkeksien sisältämät ennustuksetkin?

Ruokateollisuuden parissa työskenteleminen voi tarjota paljon enemmän vaihtoehtoja kuin voisit kenties kuvitellakaan. The Daily Meal -sivusto listasi 10 huikeaa ammattia maailmalta, jotka ovat oikeasti olemassa!

"Juustoasiantuntija"

Juustostakin voi tehdä itselleen ammatin. Jos ammattitaitoaan jaksaa kehittää tarpeeksi, saattaa päästä Amerikan juustoyhdistyksen sertifioimaksi viralliseksi juustoasiantuntijaksi. Tällä meriitillä onkin jo haluttua tavaraa esimerkiksi huippuravintoloissa.

"Kulinaariopas"

Ruokaturismi on nykyään yleistä ja kulinaristiset turistikierrokset ovat kasvussa. Tärkein osa turistikierrosta on tietysti itse opas. Jos olet tarpeeksi intohimoinen ruoan suhteen ja tunnet kaupungin ravintolat etkä pelkää ihmisiä, voisit ehkä vetää kulinaarikierrosta. 

"Makukemisti"

Jos rakastat kemiaa ja ruokaa, voit yhdistää intohimosi makukemistinä. Tällaiset henkilöt suunnittelevat keinotekoisia ja luonnollisia makuyhdistelmiä. He voivat esimerkiksi käyttää tunteja yhdistääkseen kemikaaleja saavuttaakseen täydellisen kermatoffeen maun.

"Makuguru"

Ben & Jerry's -jäätelöyrityksen päämajassa Vermontissa on tiimi makuguruja, joiden tehtävänä on kehitellä uusia jäätelömakuja. Monilla muillakin ruokayrityksillä on samantapaisia kehittelijöitä eikä kemiantuntemus ole aina edellytys ammatissa menestymiselle.

"Ruokakuvaaja"

Ruokakuvat ovat nykyaikaa. Lehtien ja nettisivustojen ruokakuvat näyttävät niin herkullisilta, että ne saavat veden kielelle liki välittömästi. Digikamerat ja älypuhelinten kamerat ovat niin kehittyneitä, että niillä voi saada aikaan uskomattomia kuvia, jos tietää mitä tekee. Jos omaat intohimon ruokaan, kameran ja muut välineet, mitäpä jos perustaisit oman ruokakuvasivuston?

"Ruokastylisti"

Ruokastylistin tehtävä on saada lehtien ja mainosten ruokakuvat näyttämään täydellisiltä. Nämä taiteilijat tekevät kaikkensa, jotta ruoka näyttää herkulliselta. 

"Onnenkeksien ennustusten kirjoittaja"

Tämäkin on oikea ammatti. Vakipaikkaa tuskin on kuitenkaan tarjolla – ainakin Yhdysvaltojen suurin onnenkeksifirma Wonton Foods palkkaa freelancer-kirjoittajia ja vaatii uusia ennustuksia vain muutaman vuoden välein.

"Ruokalistojen suunnittelija"

Ravintolan ruokalistan suunnittelu voi olla lähellä taidetta. Ruokalistojen tulee olla helposti luettavia ja miellyttävän näköisiä, mutta niiden sommittelussa pitää käyttää myös pelisilmää. Niiden annosten, joita ravintolat haluavat tyrkyttää asiakkaille eniten, tulee olla tietyssä kohdassa ja kalleimpien annosten toisessa kohdassa. Jotkut annokset houkuttelevat eniten, jos ne ovat tarjolla omassa laatikossaan.

Ruokalistojen suunnittelijaksi voi päästä, jos omaa graafikon taidot ja kiinnostusta psykologiaan. Yhdysvalloissa tällaisia paikkoja on esimerkiksi The Menu Company -yrityksessä.

"Reseptien testaaja"

Ennen kuin resepti julkaistaan keittokirjassa, lehdessä tai muualla, se pitää testata kerran, jos toisenkin, jotta varmistetaan se, ettei kotikokkaaja joudu pyörittelemään päätään tuskastuneena. Jotta voisi toimia onnistuneena reseptin testaajana, pitää olla ymmärrystä siitä, mikä reseptissä meni pieleen, jos ei se onnistunut. Pitää siis tietää, pitäisikö siinä olla kolme kananmunaa kahden sijaan vai olisiko se vaatinut vielä puoli tuntia lisäaikaa uunissa. Ruoka-alan tutkinto on välttämätön.

"Makutestaaja"

Ruoka-alan tutkinnon omaava voi myös päätyä maistelemaan ammattimaisesti kauppoihin ilmestyviä tuotteita, joista jokainen pitää oikeasti testata ennen kuin ne voidaan laittaa myyntiin. Ruokia arvostellaan esimerkiksi koostumuksen ja maun mukaan.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja