Makkarat MTV:n syynissä: Tunnistaako makkaroiden lihapitoisuuden todella maistamalla?

makkara2
MTV:n makutestissä maisteltiin kahdeksaa erilaista makkaraa.

MTV:n ruokasivusto Makuja.fi selvitti, kuinka tarkasti makkaran lihapitoisuuden pystyy maistamaan. 

Makkaroiden lihapitoisuus on puheenaihe, joka nousee tapetille etenkin kesäisin, kun suomalaiset herkuttelevat makkaraa kaikkein eniten. Makuja.fi otti juhannuksen kunniaksi selvää, pystyykö sokkomakutestissä erottamaan, kuinka paljon eri makkarat sisältävät lihaa.

Sokkona suoritettua testiä varten valittiin seitsemän hengen raati, jonka jokainen jäsen kertoi arvionsa siitä, kuinka paljon kukin kahdeksasta makkarasta sisältää lihaa. Kun makkarat oli maisteltu, selvisi, että moni makkaroista sisälsi paljon arvioita enemmän lihaa.

Makkaroiden lihapitoisuuksissa merkittäviä eroja

Testiin valittiin suomalaisissa ruokakaupoissa myytävistä makkaroista kahdeksaa eri laatua, joiden lihapitoisuus poikkesi merkittävästi toisistaan. Testiin valituista makkaroista korkein lihapitoisuus oli Kivikylän Huiluntuhti -makkarassa, jonka lihapitoisuus on 87 prosenttia. Testin vähiten lihaa sisältänyt makkara oli Poprillin Grillimakkara, jonka lihapitoisuus on 11 prosenttia.

Näin eri makkaroiden lihapitoisuuksia arvioitiin:

Kivikylän Huiluntuhti

Lihapitoisuus: 87 %
Raadin arvioiden keskiarvo: 75 %
Raadin arvion ja oikean lihapitoisuuden erotus: –12

– Lihaisa, hyvä koostumus.

– Hyvä ja mehukas.

– Hyvä lihapitoisuus.

Poprilli Grillimakkara

Lihapitoisuus: 11 %
Raadin arvioiden keskiarvo: 25 %
Raadin arvion ja oikean lihapitoisuuden erotus: –14 

– Jauhoinen.

– Ei maistu miltään.

– Lisää lihaa!

Kauppiaan Grillimakkara

Lihapitoisuus: 71 %
Raadin arvioiden keskiarvo: 33 %
Raadin arvion ja oikean lihapitoisuuden erotus: –38 

– Pistävä maku.

– Melko vaatimaton maku.

– Outo maku.

Lidlin Grillimakkara

Lihapitoisuus: 12 %
Raadin arvioiden keskiarvo: 34 %
Raadin arvion ja oikean lihapitoisuuden erotus: 22 

– Sopivasti suolaa.

– Kuivan oloinen makkara.

– Pehmeä. Tähän voi kyllästyä.

Atria Hiillos Perinteinen Grillimakkara

Lihapitoisuus: 43 %
Raadin arvioiden keskiarvo: 36 %
Raadin arvion ja oikean lihapitoisuuden erotus: –7

– Todella mössömäinen koostumus.

– Miellyttävä suutuntuma.

– Kovin pehmeä.

Tuhti Urho Grillimakkara

Lihapitoisuus: 80 %
Raadin arvioiden keskiarvo: 68 %
Raadin arvion ja oikean lihapitoisuuden erotus: –12

– Hyvä maku. Lihaisa koostumus.

– Vähän kuminen koostumus.

– Paras makkara

K Menu Lihaisa Grillimakkara

Lihapitoisuus: 63 %
Raadin arvioiden keskiarvo: 39 %
Raadin arvion ja oikean lihapitoisuuden erotus: –24

– Hyvä perusmakkara.

– Onko tämä kalkkunaa?

– Ei oikein maistu miltään.

Korpelan Grillimakkara

Lihapitoisuus: 58 %
Raadin arvioiden keskiarvo: 37 %
Raadin arvion ja oikean lihapitoisuuden erotus: –21

– Toimivat mausteet.

– Hyvä maku.

– Aika tavanomainen. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!