Makeaa vai voimakasta? Väärä oliiviöljy voi pilata ruoan

bruschetta
Shutterstock

Oliiviöljy on terveellinen ja monipuolinen raaka-aine, joka sopii lähes kaikenlaiseen ruoanlaittoon. Oliiviöljyissä on kuitenkin eroja. Tiedätkö, millainen öljy sopii salaatteihin ja millainen lihalle?

Oikein valittu oliiviöljy korostaa ruoan makua ja antaa tilaa myös itse oliiviöljyn maulle. Väärin valittu öljy voi puolestaan peittää ruoan omat aromit alleen. 

Ekstra-neitsytoliiviöljy
- Laadultaan korkealuokkainen oliiviöljy, joka on saatu suoraan oliiveista ja ainoastaan mekaanisin menetelmin.

Neitsytoliiviöljy
- Oliiviöljy, joka on saatu suoraan oliiveista ja vain mekaanisin menetelmin.

Jalostetusta oliiviöljystä ja neitsytoliiviöljystä koostuva oliiviöljy
- Öljy, joka sisältää vain jalostettuja oliiviöljyjä ja suoraan oliiveista saatuja öljyjä.

Oliivin puristemassaöljy
- Öljy, joka sisältää yksinomaan oliiviöljyn puristamisen yhteydessä erotettua tuotetta, jota käsittelemällä on valmistettu öljyjä, ja suoraan oliiveista saatuja öljyjä tai öljy, joka sisältää vain oliiviöljyn puristamisesta peräisin olevaa puristemassajäämää käsittelemällä valmistettuja öljyjä ja suoraan oliiveista saatuja öljyjä.

Lähde: Evira

Esimerkiksi Italiassa öljyjen ominaisuudet vaihtelevat alueittain.

– Vahvoja oliiviöljyjä ovat yleensä Etelä- ja Keski-Italian öljyt. Niissä on hedelmäisiä ja yrttisiä aromeja. Ne sopivat hyvin paitsi lihan myös kypsennettyjen kasvisten kanssa sekä keittoihin antamaan makua, vinkataan veronalaisessa Eat’s-putiikissa ja -ravintolassa, joka on erikoistunut italialaisiin herkkuihin.

– Erityisesti Toscanan alueen voimakkaat öljyt sopivat hyvin grillatun tai paahdetun lihan kanssa sekä esimerkiksi klassiseen bruschettaan.

Siinä missä liharuoat kaipaavat öljyltä voimakkuutta, vaativat kalaruoat ja salaatit erilaisen öljyn. 

– Pohjois-italialaisissa oliiviöljyissä on makea aromi, ja ne sopivat hyvin kalalle, salaattiin sekä kananmunapohjaisiin kastikkeisiin.

Pohjois-Italian oliiviöljyt ovat makeampia ja hienostuneempia, mutta Pohjois-Italiassakin öljyt voivat kuitenkin erota toisistaan. Esimerkiksi Umbrian alueen oliiviöljyt ovat paitsi makeita myös vahvoja ja reheviä, kun taas Ligurian öljyissä on Umbrian öljyjä miedompi maku. 

Oliiviöljyn makuun vaikuttavat oliivilajike, maaperä ja kasvupaikan ilmasto. Myös korjuuajalla on merkitystä. Raaempina kerätyistä oliiveista tulee voimakkaanmakuista öljyä. 

Oliiviöljy kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!