Maitorahka ja ananas syynissä – selittääkö huikea yhteisvaikutus suosion?

Ananas ja maitorahka ovat monen välipalalautasella erottamaton pari. Shutterstock

Maitorahka ja ananas ovat nousseet erityisesti liikunnallisten ihmisten joukossa oikeaksi trendivälipalaksi, mutta miksi juuri tämä yhdistelmä on noussut erityiseen suosioon?

Satokausikalenteri twiittasi vastikään, että ananas nopeuttaa proteiinipitoisen ruoan sulamista sen sisältämän bromelaiini-entsyymin ansiosta. Piileekö tässä yhteisvaikutuksessa maitorahkan ja ananaksen suosion salaisuus? Makuja.fi otti selvää.

TIESITKÖ? Jos aivan tarkkoja ollaan, bromelaiini on kahden entsyymin seos, sillä eri kohdista ananasta löytyy toisistaan hieman poikkeavia entsyymejä.

"Voisi periaatteessa olla mahdollista"

Makuja.fi otti yhteyttä Turun yliopistossa elintarvikekehityksen tutkimusprofessorina toimivaan Anu Hopiaan, ja kysyi, voiko olla mahdollista, että ananas nopeuttaa maitorahkan sisältämän proteiinin sulamista.

– Bromelaiini on tosiaan ananaksesta ja joistakin muista hedelmistä löytyvä proteiineja pilkkova entsyymi, Hopia kertoo.

– Sitä on käytetty ananaksen kasvualueilla jo kansanperinteessä ruoansulatusta avittavana aineena.  Nykyään luontaistuotekaupoissa ainakin maailmalla löytyy ananaksesta eristettyjä bromelaiinivalmisteita tähän ja moneen muuhunkin tarkoitukseen.  Tehoja ei tietääkseni ole todennettu kunnollisilla kliinisillä tutkimuksilla, Hopia jatkaa.

Jos ananaksen sisältämän bromelaiinin ja maitorahkan sisältämän proteiinin yhteisvaikutusta arvioidaan kemian näkökulmasta, ei Hopia pidä poissuljettuna sitä, että ananas voisi edistää maitorahkan sulamista.

– Bromelaiini pilkkoo proteiineja, joten ihan kemian näkökulmasta tuo esitetty väite siis voisi periaatteessa olla mahdollista. Ihmisen ruoansulatuselimistä on kuitenkin koeputkea monimutkaisempi paikka. Kemia ei siksi  mielestäni tässä riitä todisteeksi, vaan teho olisi todennettava kliinisillä tutkimuksilla, Hopia toteaa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja