Mac 'n' Cheese Burger - makaronihampurilainen

MTV Oy, All rights reserved

Vaikka pelkän burgerin taiturointi on oma kunnioitettava taiteenlajinsa, olen kokeillut rajojani pitemmälle. Ramenburger sytytti kesällä kiinnostukseni täysillä. Sen jälkeen törmäsin mac’n’cheese burgeriin. Jenkkien kruunaamattoman kansallisruoan, paikallisen makaronilaatikon pohjalle tehtyyn hampurilaiseen. Ramenburger oli varsin helppo, mutta aavistelin makaroniburgerin olevan haastavampi. Olin oikeassa. Mutta maku oli hyvä. Periaatteessa kuin makaronilaatikko, mutta ei sinne päinkään. 

Kokkailusta tuli odotettua isompi asia, kun en lukaissut alkuperäistä ohjetta tarpeeksi tarkkaan aluksi. Valmista mac’n’cheesea kuului jäähdyttää painon alla viisi tuntia. Yritin kikkailla tiiviiksi hyytymistä reilun tunnin aikana, mutta lopputulos oli karmea. Frittipannu täyttyi irtomakaroneista ja korppujauhoista. Siispä jätin makaroniseoksen painon alle yön yli ja kokeilin seuraavana päivänä. Sitten onnistui. Kantapään kautta opittu neuvo on tehdä mac’n’cheesestä mahdollisimman liisteriä. Tein siitä niin pirun hyvää, etten kiinnittänyt innostukseni keskellä tarpeeksi huomiota rakenteeseen. Pirusti juustoa mukaan ja jos vaikuttaa liian kostealta, niin vielä vähän lisää. Olennaista on myös käyttää pieniä makaroneja tai muuta pientä pastaa. Mitä pienempi, sitä tiiviimpi, mutta ei kunnon purtavaksi asti tarvitse tiivistää. Tärkeää on myös varata ohuita lastoja ja vakaita käsiä. Oma makaroniseos oli varsin hauras ja paistoon saaminen oli tarkkaa puuhaa. Kannattaa tehdä sitä kunnon määrä, koska paikoitellen epäonnistumisia voi tapahtua. Ja jos ei tapahdu, niin jääkaappiin tai pakastimeen jää hyvä satsi tähdeherkkuruokaa.

Burgerin maku on erittäin hyvä, mutta elämyksellä on siinä suurin arvo. Ero makaronilaatikkoon on huomattava rakenteen takia. Höttöinen, päältä rapsakka ”sämpylä” ja keskellä pihvi. Väliin millä nyt burgerinsa haluaakin maustaa. Kaapissa ei ollut ketsuppia, mutta Sriracha, jenkkisinappi, omatekoiset suolakurkut, tomaattiviipale ja salaatinlehti toimivat erinomaisesti.

VINKKI!  Voit käyttää tässä monenlaisia juustoja, mutta ei vähärasvaisia (älä muutenkaan osta kevytjuustoja). Mahdolliset jääkaapin jämät ovat juuri mainioita hukuttaa makaronin sekaan sulamaan.

PS. Muista myös Sivumaun muut burgerivinkit! Tämänkin herkun valmistumisen vaikeuksia pystyi seuraamaan Sivumaun Facebook-sivun kautta.

MAC 'N' CHEESE BURGERI

4 burgeripohjaa

Mac ’n’ Cheese

1 kg pienehköjä makaroneja tai muuta pienehköä pastaa

6-8 dl kuohukermaa (säästä 2 dl varoiksi, jos seosta täytyy laimentaa)

4 liivatelehteä

1,5 dl raastettua parmesaania

4-5 dl raastettua cheddaria

suolaa

pippuria

Friteeraukseen

3 dl vehnäjauhoja

2,5 dl korppujauhoja (parhaita ovat karkeammat panko-jauhot, löytyy isommista marketeista ja itämaisista kaupoista)

2 kananmunaa

mietoa kasviöljyä, esim. auringonkukka- tai rypsiöljyä

suolaa

pippuria

Lisäksi:

4 burgeripihviä (mieluiten ainakin 20 % rasvaisesta naudanlihasta, itse käytin chuck rollia)

suolaa

pippuria

mieluisat burgeritäytteet

Lämmitä 6 dl kermaa kattilassa ja anna sen varovasti kiehua kasaan niin, että jäljellä noin kolmannes. Laita makaronit kiehumaan toiseen kattilaan. Laita liivatteet mukaan ja sekoita, kunnes ne ovat täysin liuenneet. Sekoita mukaan parmesaani ja cheddar-raaste. Mausta suolalla ja pippurilla. Kun makaronit ovat al dente (tai hiukan yli), sekoita juustoseos niiden joukkoon. Maista ja mausta superhyväksi. Seoksen tulisi olla melko jämäkkää, ei ihan liisteriä sentään. Mikäli vaikuttaa liian tahmealta, lisää hiukan kermaa. Jos liian löysältä, raasta sekaan juustoa, jos sellaista löytyy vielä. Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Levitä arkki leivinpaperia uunipellin päälle. Suihkuta tai voitele paperi kevyesti kasviöljyllä. Kaada makaroniseos leivinpaperille ja levitä tasaisesti. Jos näyttää, että seosta on aivan liian paljon, ota osa sivuun. Laita toinen arkki leivinpaperia seoksen päälle ja paino niiden päälle. Itse käytin puista leikkuulautaa (kts. kuva alla). Laita pelti painoineen jähmettymään viileään 3 tunniksi.

Vatkaa kananmunat syvässä astiassa. Sekoita toisessa astiassa vehnäjauhot, suolaa ja pippuria. Kaada korppujauhot kolmanteen astiaan. Ota makaronijuustoseos esiin. Leikkaa seoksesta muotilla tai veitsellä burgerin kokoisia paloja (tai puolikkaita kuten itse tein varmuuden vuoksi, ettei liian iso pääse hajoamaan). Nosta palat käsin tarvittaessa ohutta lastaa käyttäen irti seoslevystä. Pyörittele pala erittäin varovasti vehnäjauhoissa ja pyyhi ylimääräiset jauhot pinnalta. Dippaa pala vatkattuun kananmunaan. Pyörittele pala lopuksi korppujauhoissa.

Ota iso paistinpannu, kaada sille noin puolen sentin kerros öljyä ja kuumenna öljy kuumaksi. Ole varovainen. Yli 200 asteessa se voi syttyä, mutta liian mieto lämpö vain hajottaa makaronipalan öljyn sekaan. Varaa kaksi lastaa ja pihdit friteerausta varten. Friteeraa makaronipalat joka sivulta kullanruskeiksi varovasti aina käännellen. Jos pala leviää pannulle, hengitä syvään, kaada kama pois, laita uusi öljy kuumaksi ja jatka (tein tämän pari kertaa). Nosta paistetut palat talouspaperin päälle, jotta turha rasva imeytyy pois. Voit laittaa ”burgerisämpylät” lämpimään uuniin odottamaan.

Mausta ja paista burgeripihvit mehukkaiksi. Kokoa burgeri ja laita väliin haluamasi täytteet. Voit laittaa burgerin keskelle hammastikun, jos komeus meinaa muuten sortua ennen nauttimista. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat