Mainos
Mainos

Maailmankuulu ruokatoimittaja vieraili suomalaisessa huippuravintolassa: Päätyi syömään makkarakeittoa

Legendaarinen suomalainen huippuravintola Savoy täyttää tänä vuonna jo 80 vuotta. Ravintolassa on vuosien saatossa ehtinyt vierailla avokas vieras jos toinenkin.

Arvostettu ruokatoimittaja, kotitalousopettaja Anna-Maija Tanttu muisteli menneiden vuosikymmenten parhaita ravintolahetkiään legendaarisesta Savoy-ravintolassa. Tanttu on työnsä puolesta päässyt kestitsemään muun muassa useita ulkomaisia arvovieraita Savoyssa.

Kotitalousopettaja Anna-Maija Tanttu on ollut 1960-luvulta lähtien suomalaisen ruokajournalismin keskeisiä kirjoittajia ja esiintyjiä. Anna-Maija Tanttu oli perustamassa vuonna 1968 ruokatoimittajien legendaarista Kympit-eli nykyistä Ruokatoimittajat yhdistystä. Tantulle myönnettiin vuonna 2014 kaikkien aikojen ensimmäinen Suomalaisen Ruokakulttuurirahaston myöntämä tunnustuspalkinto elämäntyöstään ruoan parissa.

Tantun mukaan paistettuja silakoita ja vorschmackia osataan kysyä ympärin maailman ravintola Savoyn ansiosta.

– Niin kauan kun Savoy on ollut olemassa, meillä on aina ollut suomalainen ravintola, jossa on vaalittu suomalaista ruokakulttuuria.Savoyhin on tuotu aina ulkomaalaiset vieraat, kun halutaan tarjota jotain suomalaista ja näyttää hyvä suomalainen kokonaisuus.

Ruokatoimittaja kertoo tuoneensa ravintolaan muun muassa kuuluisan kiinalaiskokki Ken Homin.

– Hän kysyi haastattelun päätteeksi, että mitä ne ovat ne silakat. Hän on lukenut ja kuullut niistä. Sitten soitimme Savoyhin, jossa silakoita oli ja Ken Hom sai silakkansa.

Maailmankuulu ruokatoimittaja rakastui makkarakeittoon

Toinen hauska muisto liittyy maailmankuuluun amerikkalaiseen ruokatoimittaja Fred Ferrettiin, joka vieraili Suomessa useamman kerran. Ferretti on kirjoittanut muun muassa New York Timesiin ja tehnyt useita ruokakirjoja.

– Hän sai kutsun Savoyhin ja hänelle tietenkin tarjottiin parasta. Ferret oli amerikkalaisen Gourmet-lehden toimittaja. Hän sai alkuruoaksi hanhenmaksaa ja pääruoaksi tuli kuhaa Mannerheimin tapaan.

Ferretti oli kuitenkin Tantun mukaan hieman harmissaan tarjoiluista, koska toimittaja oli odottanut pöytään enemmän Savoyn kuuluisia klassikkoruokia.

– Ferret halusi päästä keittiöön. Hän nuuski siellä ja näki, että tekeillä oli jotakin erilaista. Se oli vorschmackia.

Ferretti halusi maistaa sitä, sai maistiaisen ja hänestä tuli heti vorschmackin ystävä. Mutta hän ei tyytynytkään vielä siihen.

– Pöydällä oli toinen vielä mielenkiintoisempi kattila. Hän tiedusteli, mitä kattilassa on. Se oli henkilökunnan ruokaa. "No mitäs se on?"" Makkarakeittoa."" Saiskos sitä maistaa?"

– Fred Ferretti tämän hienon aterian jälkeen söi kaksi isoa lautasellista henkilökunnan makkarakeittoa, Tanttu nauraa.

***

 

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.