Maailman toiseksi kallein mauste – tämän vuoksi vaniljasta maksetaan hurjia summia

vanhan ajan vanilja
Shutterstock

Natasha MacAllisterin tuoreessa kirjassa nimeltä Vanilla Table perehdytään arvostettuun mausteeseen, vaniljaan.

Vanilja on maku, jopa sopii etenkin makeisiin leivonnaisiin. Tiedätkö, miksi aito vanilja on niin arvokasta?

Maailman toiseksi kallein mauste

TIESITKÖ? Suurin osa maailman vaniljasta tuotetaan Madagaskarilla. Vanilja on yksi saarivaltion tärkeimmistä vientituotteista.

Sahramia pidetään maailman kalleimpana mausteena, ja kakkossijaa pitää kunniakkaasti vanilja. Vaniljan kilohinta voi nousta jopa 1 600 euroon.

Vanilla Table -kirjan mukaan maailmassa on vain yksi mehiläinen, joka pystyy pölyttämään arvostetuimman vaniljakasvin. Jos vaniljan kukkaa ei pölytetä, ei se tuota hedelmää, jonka siemenistä valmistetaan kotikeittiöistäkin tuttua vaniljaa. Tästä syystä ihmiset pölyttävät vaniljaa käsin aamunkoitosta iltapäivään saakka – ja suuri työmäärä on päällimmäisin syy vaniljan korkeaan hintaan.

Lähteet: Popsugar, Vanilla Table

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!