Maailman toiseksi kallein mauste – tämän vuoksi vaniljasta maksetaan hurjia summia
Natasha MacAllisterin tuoreessa kirjassa nimeltä Vanilla Table perehdytään arvostettuun mausteeseen, vaniljaan.
Vanilja on maku, jopa sopii etenkin makeisiin leivonnaisiin. Tiedätkö, miksi aito vanilja on niin arvokasta?
Maailman toiseksi kallein mauste
TIESITKÖ? Suurin osa maailman vaniljasta tuotetaan Madagaskarilla. Vanilja on yksi saarivaltion tärkeimmistä vientituotteista.
Sahramia pidetään maailman kalleimpana mausteena, ja kakkossijaa pitää kunniakkaasti vanilja. Vaniljan kilohinta voi nousta jopa 1 600 euroon.
Vanilla Table -kirjan mukaan maailmassa on vain yksi mehiläinen, joka pystyy pölyttämään arvostetuimman vaniljakasvin. Jos vaniljan kukkaa ei pölytetä, ei se tuota hedelmää, jonka siemenistä valmistetaan kotikeittiöistäkin tuttua vaniljaa. Tästä syystä ihmiset pölyttävät vaniljaa käsin aamunkoitosta iltapäivään saakka – ja suuri työmäärä on päällimmäisin syy vaniljan korkeaan hintaan.
Lähteet: Popsugar, Vanilla Table
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa