Maailman erikoisimmat ruoka-aineet – tätä outoa hedelmää syö tiikerikin!

durian
Shutterstock

Maailmaan mahtuu vaikka mitä kummallista ihmisravinnoksi kelpaavaa. Usein ihmeellisyydet ovat myös terveellisiä tai niillä on jopa lääkinnällisiä vaikutuksia.

Maistuisiko mädältä lihalta tuoksuva hedelmä vai kattaisitko sittenkin illallispöytään levää tai planktonia? Lue, millaisia ovat maailman erikoisimmat ruoka-aineet.

Klorella

Klorella on yksisoluinen makean veden levä. Erikoiseksi klorellan tekee sen kyky nelinkertaistaa itsensä vuorokaudessa. Tämä ihmisen elimistölle tärkeitä vitamiineja, mineraaleja, amino- ja rasvahappoja sekä lehtivihreää pursuava levä onkin maailman nopeimmin kasvava kasvi. Klorella on erinomainen proteiinin lähde, sillä se sisältää jopa 60 prosenttia puhtaasti imeytyvää proteiinia. Ravintorikas levä tarjoilee elimistölle myös sen tarvitsemaa rautaa ja kalsiumia. 

Cordyceps eli kiinanloisikka

Kylmillä ja lumisilla vuorilla Aasiassa kasvava kiinanloisikka eli Cordyceps sinensis on sormen tai golfmailan muotoinen sieni, joka kasvaa 4–11 senttimetrin mittaiseksi. Erikoisen elävän nimi tarkoittaa kiinaksi kesäkasvi-talvimatoa, sillä sen ajatellaan olevan kesällä vihannes ja talvella eläin. Kiinanloisikkaa suositellaan sen suorituskykyä parantavien ominaisuuksiensa vuoksi esimerkiksi urheilijoille, vanhuksille ja stressistä kärsiville. Kiinanloisikka on maailman kallein yrtti.

Durian-hedelmä

Durian on isoa piikkipalloa muistuttava hedelmä, joka kasvaa jopa 25 metriä korkeissa duriopuissa ja saattaa kypsänä painaa jopa kaksi kiloa. Durian on ainoa kasvikunnan tuote, jota tiikeri suostuu syömään. Tämä johtuu hedelmän ominaistuoksusta, joka on erittäin voimakas ja muistuttaa mätänevän lihan hajua. Tästä huolimatta tai juuri sen vuoksi hedelmä onkin suurta herkkua kasvualueellaan Kaakkois-Aasiassa. Hedelmän lemu on niin voimakas, että se tunkee läpi jopa säilyketölkistä ja sen syöminen onkin kielletty useissa hotelleissa. Durian-hedelmää syödään sellaisenaan raakana, mutta myös sipuleiden, suolan ja etikan kanssa paistettuna tai hillojen ja makeisten muodossa. 

Fytoplankton

Fytoplankton sisältää jokaisen ravinteen, joita ihminen tarvitsee uusien solujen rakentamiseen ja ylläpitoon. Fytoplankton sisältääkin enemmän ravinteita grammaa kohti kuin mikään muu maailmasta löytyvä ruoka-aine. Mukana on omega-3-rasvahappoja, A-, B-, C- ja D-vitamiineja, kaikki 22 aminohappoa sekä kaikki tunnetut mineraalit. Fytoplanktonista tekee erikoisen myös se, että ihmiskeho voi hyödyntää sen sataprosenttisesti. Yleensä ravintoaineista saadaan hyödynnettyä korkeintaan puolet. 

Pakuri

Vaikka sienet ovat yleisesti suomalaisten herkkua, on pakuri sienimaailman musta lammas. Käytännössä pakuri on sienen puun runkoon aiheuttama kasvannainen, joka lahottaa puuta. Pakuri on tutkituista ruoka-aineista antioksidanttipitoisin, sillä sen antioksidanttien tehoa kuvaava ORAC-luku (>40 000) on suurempi kuin yhdelläkään tutkitulla marjalla, yrtillä tai mausteella. Pakuria voi käyttää sekä teenä että jauheena, jota voi lisätä esimerkiksi leipätaikinaan. 

Miracle fruit eli ihmehedelmä

Tarjoileeko anoppi aina hapanta pihlajanmarjahilloa tai sokeritonta sitruunajuomaa? Sujauta salaa suuhusi synsepalum dulficum, miracle fruit eli ihmehedelmä. Vain kahden sentin mittainen ja kovasti marjalta näyttävä hedelmä muuttaa happamat maut makeiksi. Marjassa itsessään on vain vähän sokeria, mutta sen glykoproteiinimolekyylit tarttuvat syöjän kielen makunystyihin ja kääntävät makukokemuksen päälaelleen. Hedelmän teho kestää noin tunnin. Suomeen saakka jännittävän hedelmän saa netistä tilaamalla.

Spirulina

Spirulina on mikroskooppisen pieni, yksisoluinen levä, joka saa nimensä spiraalimaisesta muodostaan. Spirulina sisältää hämmästyttävän ravinne- ja vitamiinikattauksen lisäksi harvinaista sinistä väripigmenttiä, fykosyaniinia, josta se saa vaikuttavan sinivihreän värinsä. Se sisältää myös enemmän proteiinia kuin mikään muu ruoka. Spirulina sisältää niin paljon ihmiskeholle välttämättömiä mineraaleja, rasvahappoja ja muita hyödyllisiä ainesosia, että se kuuluu myös astronauttien ruokavalioon avaruuslennoilla.

Artikkeli on kirjoitettu CocoVin ruoka-asiantuntijan Jaakko Halmetojan haastattelun pohjalta.

Lähde: CocoVi

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja