Maailman erikoisimmat ruoka-aineet – tätä outoa hedelmää syö tiikerikin!
Maailmaan mahtuu vaikka mitä kummallista ihmisravinnoksi kelpaavaa. Usein ihmeellisyydet ovat myös terveellisiä tai niillä on jopa lääkinnällisiä vaikutuksia.
Maistuisiko mädältä lihalta tuoksuva hedelmä vai kattaisitko sittenkin illallispöytään levää tai planktonia? Lue, millaisia ovat maailman erikoisimmat ruoka-aineet.
Klorella
Klorella on yksisoluinen makean veden levä. Erikoiseksi klorellan tekee sen kyky nelinkertaistaa itsensä vuorokaudessa. Tämä ihmisen elimistölle tärkeitä vitamiineja, mineraaleja, amino- ja rasvahappoja sekä lehtivihreää pursuava levä onkin maailman nopeimmin kasvava kasvi. Klorella on erinomainen proteiinin lähde, sillä se sisältää jopa 60 prosenttia puhtaasti imeytyvää proteiinia. Ravintorikas levä tarjoilee elimistölle myös sen tarvitsemaa rautaa ja kalsiumia.
Cordyceps eli kiinanloisikka
Kylmillä ja lumisilla vuorilla Aasiassa kasvava kiinanloisikka eli Cordyceps sinensis on sormen tai golfmailan muotoinen sieni, joka kasvaa 4–11 senttimetrin mittaiseksi. Erikoisen elävän nimi tarkoittaa kiinaksi kesäkasvi-talvimatoa, sillä sen ajatellaan olevan kesällä vihannes ja talvella eläin. Kiinanloisikkaa suositellaan sen suorituskykyä parantavien ominaisuuksiensa vuoksi esimerkiksi urheilijoille, vanhuksille ja stressistä kärsiville. Kiinanloisikka on maailman kallein yrtti.
Durian-hedelmä
Durian on isoa piikkipalloa muistuttava hedelmä, joka kasvaa jopa 25 metriä korkeissa duriopuissa ja saattaa kypsänä painaa jopa kaksi kiloa. Durian on ainoa kasvikunnan tuote, jota tiikeri suostuu syömään. Tämä johtuu hedelmän ominaistuoksusta, joka on erittäin voimakas ja muistuttaa mätänevän lihan hajua. Tästä huolimatta tai juuri sen vuoksi hedelmä onkin suurta herkkua kasvualueellaan Kaakkois-Aasiassa. Hedelmän lemu on niin voimakas, että se tunkee läpi jopa säilyketölkistä ja sen syöminen onkin kielletty useissa hotelleissa. Durian-hedelmää syödään sellaisenaan raakana, mutta myös sipuleiden, suolan ja etikan kanssa paistettuna tai hillojen ja makeisten muodossa.
Fytoplankton
Fytoplankton sisältää jokaisen ravinteen, joita ihminen tarvitsee uusien solujen rakentamiseen ja ylläpitoon. Fytoplankton sisältääkin enemmän ravinteita grammaa kohti kuin mikään muu maailmasta löytyvä ruoka-aine. Mukana on omega-3-rasvahappoja, A-, B-, C- ja D-vitamiineja, kaikki 22 aminohappoa sekä kaikki tunnetut mineraalit. Fytoplanktonista tekee erikoisen myös se, että ihmiskeho voi hyödyntää sen sataprosenttisesti. Yleensä ravintoaineista saadaan hyödynnettyä korkeintaan puolet.
Pakuri
Vaikka sienet ovat yleisesti suomalaisten herkkua, on pakuri sienimaailman musta lammas. Käytännössä pakuri on sienen puun runkoon aiheuttama kasvannainen, joka lahottaa puuta. Pakuri on tutkituista ruoka-aineista antioksidanttipitoisin, sillä sen antioksidanttien tehoa kuvaava ORAC-luku (>40 000) on suurempi kuin yhdelläkään tutkitulla marjalla, yrtillä tai mausteella. Pakuria voi käyttää sekä teenä että jauheena, jota voi lisätä esimerkiksi leipätaikinaan.
Miracle fruit eli ihmehedelmä
Tarjoileeko anoppi aina hapanta pihlajanmarjahilloa tai sokeritonta sitruunajuomaa? Sujauta salaa suuhusi synsepalum dulficum, miracle fruit eli ihmehedelmä. Vain kahden sentin mittainen ja kovasti marjalta näyttävä hedelmä muuttaa happamat maut makeiksi. Marjassa itsessään on vain vähän sokeria, mutta sen glykoproteiinimolekyylit tarttuvat syöjän kielen makunystyihin ja kääntävät makukokemuksen päälaelleen. Hedelmän teho kestää noin tunnin. Suomeen saakka jännittävän hedelmän saa netistä tilaamalla.
Spirulina
Spirulina on mikroskooppisen pieni, yksisoluinen levä, joka saa nimensä spiraalimaisesta muodostaan. Spirulina sisältää hämmästyttävän ravinne- ja vitamiinikattauksen lisäksi harvinaista sinistä väripigmenttiä, fykosyaniinia, josta se saa vaikuttavan sinivihreän värinsä. Se sisältää myös enemmän proteiinia kuin mikään muu ruoka. Spirulina sisältää niin paljon ihmiskeholle välttämättömiä mineraaleja, rasvahappoja ja muita hyödyllisiä ainesosia, että se kuuluu myös astronauttien ruokavalioon avaruuslennoilla.
Artikkeli on kirjoitettu CocoVin ruoka-asiantuntijan Jaakko Halmetojan haastattelun pohjalta.
Lähde: CocoVi
MTV LIFESTYLE
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Pekka Terävän perunagratiini
-
Mangojuustokakku
-
Appelsiininen pääsiäislotta
-
Brie-parsataskut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka