Luumu-, kirsikka- ja pihvitomaatti – tiedätkö eri lajikkeiden eron ja käyttötarkoituksen?

Tomaattilajit
Shutterstock

Salaattiin, grilliin vai uuniin? Kaupassa on tarjolla laaja valikoima erimuotoisia ja -värisiä tomaatteja, jotka sopivat eri käyttötarkoituksiin.

Tomaatti on yksi suomalaisten suosikkivihanneksista. Punaiset ja keltaiset tomaatit tuovat helposti väriä ja makua ruoanlaittoon. Ne sopivat sellaisenaan käytettäviksi salaatteihin ja leivän päälle, mutta myös erinomaisesti moniin lämpimiin ruokiin ja grillattavaksi. 

Pyöreä tomaatti

Tätä yleisintä tomaattityyppiä on saatavilla punaisena, keltaisena ja oranssina. Maultaan tomaatit maistuvat melko samalle. Ne ovat maukkaita ja suhteellisen hapokkaita, sekä soveltuvat monenlaiseen käyttöön. Punaisen tomaatin väri tulee lykopeenista, joka tutkimusten mukaan suojaa syöpä-, sydän- ja verisuonitaudeilta. Oranssi tomaatti taas sisältää paljon betakaroteenia.

Terttutomaatti

Terttutomaatti on maukas, tavallisen tomaatin tapaan käytettävä lajike. Terttutomaatteja kannattaa ostaa kerralla koko terttu, sillä omassa tertussaan tomaatit kypsyvät tasaisesti.

Luumutomaatti

Luumutomaatit ovat muodoltaan soikeita, ja niitä käytetään tavallisten tomaattien tapaan. Ne sopivat hyvin erityisesti lämpimiin ruokiin, sillä ne ovat koostumukseltaan hyvin kiinteitä. Luumutomaateissa on vain vähän siemeniä, ja niitä löytyy sekä punaisena että keltaisena. 

Kirsikkatomaatti

Kirsikkatomaatit ovat pieniä ja pyöreitä, maultaan erittäin makeita tomaatteja. Nämä maukkaat tomaatit sopivatkin hyvin sellaisenaan naposteltavaksi, mutta myös koristeluun ja salaatteihin. 

Helmitomaatti

Helmitomaatti on pieni ja makea tomaatti, joka on koostumukseltaan kiinteä ja hieman mehuisa. Kypsänä tämä tomaatti on maistuu marjaiselta ja hedelmäiseltä. Helmitomaatti sopii erityisesti koristeluun, mutta myös välipalaksi.

Pihvitomaatti

Pihvitomaatit ovat nimensä mukaisesti suuria, pihvimäisiä tomaatteja. Yksi tomaatti painaa noin 250 grammaa. Pihvitomaatti on lihaisa, ja sen hedelmäliha on kiinteää ja onteloista. Pihvitomaatissa on vain vähän siemeniä. Nämä tomaatit maistuvat mehukkailta, ja sopivat erityisesti täytettäväksi ja uunissa kypsennettäväksi.

Päärynätomaatti

Päärynätomaatti on nimensä mukaisesti päärynän muotoinen maukas, hieman harvinaisempi tomaattilajike. Näitä tomaatteja kutsutaan myös karkkitomaateiksi, sillä ne ovat hyvin makeita ja mehukkaita. Tämä vähemmän tunnettu lajike on ohutkuorinen, 1600-luvulta periytynyt lajike. 


Lähteet: puutarha.net, kotimaisetkasvikset.fi 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja