Luumu-, kirsikka- ja pihvitomaatti – tiedätkö eri lajikkeiden eron ja käyttötarkoituksen?
Salaattiin, grilliin vai uuniin? Kaupassa on tarjolla laaja valikoima erimuotoisia ja -värisiä tomaatteja, jotka sopivat eri käyttötarkoituksiin.
Tomaatti on yksi suomalaisten suosikkivihanneksista. Punaiset ja keltaiset tomaatit tuovat helposti väriä ja makua ruoanlaittoon. Ne sopivat sellaisenaan käytettäviksi salaatteihin ja leivän päälle, mutta myös erinomaisesti moniin lämpimiin ruokiin ja grillattavaksi.
Pyöreä tomaatti
Tätä yleisintä tomaattityyppiä on saatavilla punaisena, keltaisena ja oranssina. Maultaan tomaatit maistuvat melko samalle. Ne ovat maukkaita ja suhteellisen hapokkaita, sekä soveltuvat monenlaiseen käyttöön. Punaisen tomaatin väri tulee lykopeenista, joka tutkimusten mukaan suojaa syöpä-, sydän- ja verisuonitaudeilta. Oranssi tomaatti taas sisältää paljon betakaroteenia.
Terttutomaatti
Terttutomaatti on maukas, tavallisen tomaatin tapaan käytettävä lajike. Terttutomaatteja kannattaa ostaa kerralla koko terttu, sillä omassa tertussaan tomaatit kypsyvät tasaisesti.
Luumutomaatti
Luumutomaatit ovat muodoltaan soikeita, ja niitä käytetään tavallisten tomaattien tapaan. Ne sopivat hyvin erityisesti lämpimiin ruokiin, sillä ne ovat koostumukseltaan hyvin kiinteitä. Luumutomaateissa on vain vähän siemeniä, ja niitä löytyy sekä punaisena että keltaisena.
Kirsikkatomaatti
Kirsikkatomaatit ovat pieniä ja pyöreitä, maultaan erittäin makeita tomaatteja. Nämä maukkaat tomaatit sopivatkin hyvin sellaisenaan naposteltavaksi, mutta myös koristeluun ja salaatteihin.
Helmitomaatti
Helmitomaatti on pieni ja makea tomaatti, joka on koostumukseltaan kiinteä ja hieman mehuisa. Kypsänä tämä tomaatti on maistuu marjaiselta ja hedelmäiseltä. Helmitomaatti sopii erityisesti koristeluun, mutta myös välipalaksi.
Pihvitomaatti
Pihvitomaatit ovat nimensä mukaisesti suuria, pihvimäisiä tomaatteja. Yksi tomaatti painaa noin 250 grammaa. Pihvitomaatti on lihaisa, ja sen hedelmäliha on kiinteää ja onteloista. Pihvitomaatissa on vain vähän siemeniä. Nämä tomaatit maistuvat mehukkailta, ja sopivat erityisesti täytettäväksi ja uunissa kypsennettäväksi.
Päärynätomaatti
Päärynätomaatti on nimensä mukaisesti päärynän muotoinen maukas, hieman harvinaisempi tomaattilajike. Näitä tomaatteja kutsutaan myös karkkitomaateiksi, sillä ne ovat hyvin makeita ja mehukkaita. Tämä vähemmän tunnettu lajike on ohutkuorinen, 1600-luvulta periytynyt lajike.
Lähteet: puutarha.net, kotimaisetkasvikset.fi
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa