7:51

Luulitko tämän kasvisruoan olevan terveellistä herkkua? Yksi asia voi muuttaa suosikkiruoan hetkessä melkoiseksi kaloripommiksi

Videolta voit poimia yhden herkullisen kasvisruoan, parsapizzan reseptin.

Kikherneistä valmistetut falafel-pyörykät ovat suosittua pikaruokaa niin pitaleivän kuin erilaisten salaattien ja meze-lautasten täytteenä. Näitä suosittuja kasvisherkkuja napostellessa kannattaa kuitenkin muistaa, että ne saattavat sisältää melkoisen määrän rasvaa ja kaloreita. 

Herkulliset falafelit ovat saaneet ihmiset syömään enemmän kasviksia, mikä on hyvästä paitsi ihmisten, myös ympäristön kannalta. Falafelit valmistetaan kikherneistä, jotka sisältävät runsaasti proteiinia, kuitua, rautaa, magnesiumia ja B-vitamiinia.

– Ne ovat hyvin tyydyttävää ruokaa, jotka auttavat tasaamaan verensokeria ja estämään herkkuhimoja, ravitsemusterapeutti Amy Shapiro toteaa Women's Health Mag -sivustolle.

Tämän ruoan hyviin ominaisuuksiin ei kuitenkaan kannata tuudittautua. Jos falafelit on valmistettu huonolaatuisista raaka-aineista ja uppopaistettu halvassa öljyssä, nämä pallerot kannattaa asiantuntijan mukaan jättää syömättä. 

Kiinnitä huomiota öljyn laatuun 

Myös yhdysvaltalaisen La Salle Univeristyn apulaisprofessori Robin Danowskin mukaan falafelien terveellisyys riippuu siitä, kuinka ne on valmistettu – ja totta kai siitä, kuinka paljon niitä syöt. Suurin osa uppopaistettujen falafelien kaloreista tulee nimittäin rasvasta.

Kotona falafelit kannattaa asiantuntijan mukaan valmistaa paistamisen sijaan uunissa. Jos tämä vaihtoehto ei miellytä, kannattaa uppopaistamiseen käyttää korkealaatuista öljyä, joka kestää hyvin kuumentamista.

Pitaleivästä Danowski suosittelee valitsemaan täysjyväversion ja lisäämään pitan väliin reilusti rouskuvia kasviksia ja proteiininpitoista hummusta ja jogurttia.

Itse tekemällä falafeleista saat juuri niin terveellisiä kuin haluat. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja