Luomupossunkylkeä ja kolmea kaalia grillistä

MTV Oy, All rights reserved

Tiedättekö, paljonko elintilaa tavallisella suomalaisella porsaalla on? 1 neliömetri. Miettikääpä possun kokoista eläintä ja tuota tilaa. Tanskalainen possu elää 0,8 neliömetrin alueella. Mikäli ajatus tuntuu epämieluisalta, on siihen helppo ratkaisu. Luomu. Suomi Syö 2013 -tutkimuksen mukaan kuluttajat kaipaavat luomutuotteissa eniten lisää valikoimaa luomulihaan. Lihatiskeillä ja -vakuumilaareissa luomua saa etsiä todenteolla. Kuluttajien huutoon vastataan tälläkin kertaa. Innostuin saadessani kutsun mukaan Suomen Kotitilan luomupossureseptikisaan. Firma myy luomulihaa netissä, kotiovelle toimitettuna. Kilpailun määreinä luomupossu ja grilli. Esituomarina Sasu Laukkonen. Enempää en pyytäisikään. 

PARASTA LIHAA ILMAN KAUPPAREISSUA. Liha toimitettiin kotiin sovittuna aikana alkuillasta (sponssattuna). Pakkauksesta löytyi luutonta kylkeä, ribsejä sekä kassleria eli kaikkia suosikkejani. Valitsin kisatyöhön luuttoman kyljen. Kun käytössä on ensiluokkainen liha, halusin kunnioittaa sen ominaismakua ja rakennetta mahdollisimman paljon. Ei bbq-sooseja, ei itämaisia liemiä, ei kikkailuja. Kotimaisia yrttejä ja maustemaailmaa pientä vivahdetta tuomaan, lihan makuun luottaen. Hiukan jännitti, mutta lopputulos huojensi ja palkitsi. Kylki oli huikaisevan maukasta ja parasta laatua, jota olen kokannut, vaikka luomupossu vanha tuttavuus onkin. Kyljen rasvamäärä oli yllätys. Sitä oli todella paksusti. Kuten vanhaan aikaan. Ja hyvä niin. Lauantain aikatauluni oli kuitenkin suhteellisen rajallinen, joten piti toivoa rasvan ehtivän sulaa tarpeeksi. Täydelliseksi kyljen pinta ei ehtinyt, mutta ”pikaruokanakin” se oli yksiä upeimpia possuruokia, joita olen grillistä nostanut. Sulamaton rasvaosakin oli todella lihaisaa ja maukasta eikä limaista läskiä kuten tehotuotetussa kamassa. Hioin reseptiä täydellisyyttä kaipaaville.

KOLMEA KAALIA GRILLISTÄ. Annoksen lisukkeeksi halusin myös tavallisia suomalaisia raaka-aineita, yksinkertaisesti tehtynä ja grillin kautta valmistettuna. Ritilöille paahtumaan pääsi kolmenlaista kaalia. Varhais- ja punakaalista syntyi maukas cole slaw, kevyempänä versiona ilman majoneesia. Olen tehnyt usein lehtikaalista sipsejä, mutta aina uppopaistamalla. Grillattuna niistä tulee myöskin loistavia. Annoksessa ne antoivat hauskaa rakennetta ja makuvivahdetta.

VIINIVINKKI! Nautin tämän kanssa Wolf Blass Yellow Label Chardonnayta (12,99).

EDIT:Resepti valittiin kolmen finalistin joukkoon. Kisa jatkuu elokuussa aiheella "Satokauden herkut". Vuoden loppupuolella kisa ratkeaa yleisöäänestyksellä, josta myöhemmin lisää. Tuomari Sasu Laukkosen arvio tästä herkusta:

”Resepti on raikas ja tässä on erilainen lähestymistapa, plussat siitä ja mm. grillin ja uunin yhteistyöstä.  Näennäishelppoa ruokaa, teknisesti hieno toteutus."

POSSUNKYLKEÄ JA KOLMEA KAALIA

3-4 hlölle

Possu

n. 1 kg luutonta luomupossun kylkeä (esim. Suomen Kotitila)

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl suolaa

2 rkl sokeria

2 rkl fenkolinsiemeniä (murskattuna)

2 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna

2 tl mustapippuria

Sekoita mausteet keskenään. Leikkaa lihan rasvakerrokseen ristikkäisviiltoja melkein lihaan asti. Varo viiltämästä lihaa. Voitele liha oliiviöljyllä. Hiero pintaan mausteseos. Anna marinoitua jääkaapissa muutama tunti tai yön yli. Ota liha huoneenlämpöön tunti ennen grillausta.

Kuumenna grilli melko matalalle lämmölle. Laita possunkylki paahtumaan rasvapuoli alaspäin. Käännä liha 10 minuutin päästä ympäri. Grillaa lihapuolta 5 min ja kääntele vielä sen jälkeen eri sivuille, jotta saat kaikkialle kauniit raidat.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Aseta liha vuokaan rasvapuoli ylöspäin. Anna paahtua uunissa ensin 30 min. Laske uunin lämpötila 140 asteeseen. Tarkasta, miten rasvakerros on sulanut. Anna paahtua vielä 1-2 h riippuen rasvakerroksen paksuudesta. (Tee cole slaw ja lehtikaalisipsit lihan kypsyessä.)

Kuumenna grilli ja paista lihaan vielä rapsakka pinta. Mutta vain kevyesti pintaan. Annan levätä foliossa 10 min. Leikkaa annospaloiksi ja tarjoile kahden kaalin cole slawn sekä lehtikaalisipsien kera.

Kahden kaalin cole slaw

1/2 varhaiskaali, pitkittäissuunnassa halkaistuna kahdeksi 1/4 lohkoksi

1/2 punakaali, pitkittäissuunnassa halkaistuna kahdeksi 1/4 lohkoksi

3 rkl tuoretta rakuunaa, hienonnettuna

1 dl yrteillä maustettua valkoviinietikkaa (tavallinenkin käy)

1 dl sokeria tai 3/4 dl hunajaa

2 rkl dijonsinappia

1 dl rypsiöljyä ja hiukan voiteluun

pieni nippu kevätsipulia

suolaa

mustapippuria

Kuumenna grilli. Voitele kaalilohkojen pinnat öljyllä. Mausta pinnat suolalla ja pippurilla. Grillaa 3 min kultakin kyljeltä. Grillaa kevätsipuleita 1-2 minuuttia. Sekoita yhteen etikka, sokeri, öljy, rakuuna ja sinappi. Mausta mieleiseksi suolalla ja pippurilla. Leikkaa kaalit ja kevätsipulit ohuiksi siivuiksi. Sekoita kaikki ainekset yhteen ja mausta mieleiseksi.

Grillatut lehtikaalisipsit

lehtikaalia

kasviöljyä

suolaa

pippuria

Huuhdo lehtikaali ja kuivaa se hyvin. Voitele öljyllä ja mausta suolalla ja pippurilla. Grillaa molemmilta puolilta minuutti pari, kunnes reunat alkavat mustua ja rapeutua. Leikkaa sipsistä palasia ja asettele possunkyljen päälle. Voit myös hakea kulhon ja mutustaa sipsejä huviksesi. Niihin tulee himo. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja