Mainos
Mainos

Löytyykö laatikostasi satojen eurojen aarre? Tästä tunnistat, onko PEZ-karkkiannostelija vanha ja arvokas!

Lojuuko sinulla kätköissäsi menneiltä vuosikymmeniltä peräisin olevia PEZ-karkkiannostelijoita? Yksi oleellinen tuntomerkki auttaa sinua päättelemään, onko kyseessä hieman arvokkaampi tuote.

Makuja.fi kertoi tiistaina Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä alkavasta piennäyttelystä, jossa perehdytään suosittujen PEZ-makeisten historiaan.

Tiesitkö, että PEZ-karkkeja on valmistettu vuodesta 1927 alkaen ja ne kehiteltiin alun perin tupakoitsijoiden hengenraikastajiksi? Myöhemmin karkeista ja niiden mukana lanseeratuista annostelijoista kehkeytyi maailmanlaajuinen ilmiö ja hittituote erityisesti lasten keskuudessa.

Vanhat PEZ-annostelijat olivat varpaattomia

Ihan ensimmäiset PEZ-karkkiannostelijat valmistettiin tupakansytyttimen muotoisiksi – olihan itse makeinenkin suunnattu tupakoitsijoille. Kun tuotetta alettiin sitten lopulta markkinoida lapsille, muuttui myös annostelijoiden tyyli lapsiystävällisemmäksi.

PEZ-annostelijan muoto vakiintui 1950-luvun puolivälin jälkeen suurin piirtein sellaiseksi, jollaisena sen nykyään tunnemme. Ensimmäinen tällainen hahmo oli noita vuodelta 1957. Walt Disney ja PEZ löysivät toisensa 1960-luvun alussa ja tämän jälkeen annostelijoissa on esiintynyt satoja eri Disneyn hahmoa. Ensimmäisinä hahmoina esiintyivät Mikki-Hiiri ja Aku Ankka.

Suomen Lelumuseo Hevosenkengän museonjohtaja Johanna Rassi kertoo, että PEZ-annostelijat olivat alun perin täysin "varpaattomia". Vanhemmat tuotteet tunnistaa siis siitä, että niiden jalustat ovat suoria tikkuja ilman "varvasulokkeita".

–  Ensin 1980-luvulla esiintyi rinnakkain varpaallisia ja varpaattomia PEZejä, mutta sitten vuonna 1987 kaikille uusille hahmoille tuli varpaat.

PEZ-annostelijoiden keräilijät arvostavat vanhoja ja varpaattomia versioita luonnollisesti uusia tuotteita enemmän. Varpaattomista annostelijoista voi siis kääriä paremmat rahat, jos mielii myydä omia aarteitaan lelukätköistään. Yleisimmistä malleista voi tienata muutamia kymppejä, mutta vanhojen ja harvinaisten hinta voi olla satoja tai tuhansiakin euroja.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että joitakin vanhoja ja varpaattomia malleja on julkaistu uudestaan juhlavuosien kunniaksi, eli tuote voi olla myös niin sanottu uudelleenjulkaistu kopio alkuperäisestä mallista.

Harvinaisimmat ja kalleimmat PEZ-annostelijat

Tiettävästi maailman kalleimpaan hintaan huutokaupassa myyty PEZ-tuote on Political Donkey -annostelija vuodelta 1961. Näitä annostelijoita valmistettiin yhteensä kolme kappaletta lahjaksi Yhdysvaltain presidentti John F. Kennedylle hänen Wienin vierailunsa yhteydessä. Presidentin omistamasta karkkiannostelijasta maksettiin huutokaupassa vuonna 2012 jopa 13 000 dollaria.

Hyvät rahat tienaa myös vuonna 1979 lanseeratulla, poikkeuksellisesti pehmeäpäisellä Mikki-Hiiri PEZ-annostelijalla. Useammista annostelijoista tunnettu kova muovipää on siis korvattu pehmeällä massalla. Tätä tuotetta on kaupattu ulkomailla nettihuutokaupoissa 2000-7000 dollarin hinnalla.

PEZHibition pienoisnäyttely on avoinna Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä, näyttelykeskus Weegeessä Espoossa 15.3.-21.8.2016. Näyttely on koottu pääosin PEZ-veljesten, Markku ja Pirkka Peikolan kokoelmasta. Näyttelyyn on lainattu materiaalia myös Karl Sevónin aikoinaan keräämästä kokoelmasta ja Turun museokeskuksesta.

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja