Maailmanlaajuinen ilmiö ja hitti myös Suomessa: Muistatko sinä vielä nämä supersuositut karkit lapsuudestasi?

Pez 9
Löytyykö sinun arkistoistasi kenties joku näistä PEZ-annostelijoista? MTV

Sinullakin oli ehkä sellainen – tai jos ei sinulla, niin vähintääkin kaverillasi tai naapurillasi. Suorakulmaisia pastilleja sisältään suoltava, räikeän värinen ja muovinen karkkiannostelija PEZ on valloittanut maailmaa jo vuosikymmenten ajan. Nyt klassikkotuotteesta on avattu Suomessa myös oma näyttelynsä.

Suurin osa suomalaisista muistanee klassiset PEZ-karkkiannostelijat. Harva kuitenkaan tietää, että PEZien tarina alkoi jo vuonna 1927 Itävallassa, ja että suositut Disneyn hahmot tulivat osaksi PEZien maailmaa vasta 1960-luvulla.

Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä, näyttelykeskus Weegeessä Espoossa, avautuu tiistaina 15.3.2016 PEZhibition-näyttely, joka avaa kävijöille suosikkikarkin historiaa meillä ja maailmalla.

Inspiraatio näyttelyyn suomalaisilta keräilyveljeksiltä

Lelumuseo Hevosenkengän museonjohtaja Johanna Rassin mukaan idea PEZ-näyttelystä syntyi yhteistuumin suomalaisten keräilijöiden kanssa.

– Tapasimme PEZ-keräilijäveljekset Markku ja Pirkka Peikolan Lelumessuilla 1,5 vuotta sitten. Juttelimme ja kävi ilmi, että he olivat jo ajatelleet olla yhteydessä museoon näyttelyidealla. Itsekin olin miettinyt, että näistä olisi hauska tehdä näyttely, Rassi kertoo Makuja.fi:lle.

PEZ-keräilijöitä on monenlaisia:
Toiset keskittyvät tietyn aikakauden annostelijoihin ja toiset pelkkiin oheistuotteisiin, joita on niitäkin paljon. Osa keräilee ainoastan niin sanottuja "error-tuotteita" eli uniikkeja, tehtaalla valmistusvirheestä kärsineitä PEZ-annostelijoita.

PEZit ovat suosittuja keräilykohteita maailmalla ja Suomessa onkin maan kokoon nähden suuri ja aktiivinen PEZ-keräilijöiden joukko. Suomalaiset PEZ-keräilijät järjestävät kerran vuodessa tapahtuman, FinnPEZin, joka kerää alan harrastajat yhteen.

– PEZien historia on yllättävän vanha ilmiö, alkaa olla jo 90-vuotias. Suosikkikarkin kehitystä on nähtävillä näyttelyssä ja mukana on esimerkiksi 1930-luvun peltirasioita, joissa PEZejä on alun perin myyty. Annostelijahan tuli markkinoille vasta parikymmentä vuotta itse ilmiön syntymiseen jälkeen, Rassi muistuttaa.

PEZit alun perin tupakoitsijoille suunnattu tuote

Harva suomalainen tuntee PEZien historian ja tietää, että pastillit kehitettiin alun perin tupakoitsijoille. Wieniläinen Eduard Haas III kehitti raikkaan PEZ-piparminttupastillin, jota markkinoitiin aluksi tupakoitsijoille savukkeen korvikkeena ja suun raikastajana. Haas vastusti itse tupakointia.

PEZ tulee saksankielen sanasta "pfefferminz":
Sana tarkoittaa piparminttua. Sanasta otettiin ensimmäinen, keskimmäinen ja viimeinen kirja, ja tarttuva lyhenne oli syntynyt. Pastilleista tuli nopeasti suosittuja, jopa muoti-ilmiö.

PEZ-pastilleja sai ensin ostaa aivan tavallisissa peltirasioissa. Nykyään itse karamellejä tunnetumpia ovat kuitenkin muoviset annostelijat, jotka Oscar Uxa kehitti 1940-luvun lopulla. Pastillien annostelijoistakin tuli aluksi tupakansytyttimen muotoisia. Näitä annostelijoita, jotka eivät vielä esittäneet mitään hahmoja kutsutaan nykyään keräilijöiden parissa ”regulareiksi”.

– Peruspastillien lisäksi tuli myöhemmin muita makuja, lasten makuun sopivia hedelmäisiä karkkeja. Sen jälkeen tuoteperhe on laajentunut entisestään ja on tullut kaiken maailman vitamiineja ja karkkiaskeja. Edelleen ydin on tietysti pastilleissa, museonjohtaja Rassi kertoo.

Disney räjäytti lopullisesti PEZin suosion

Museonjohtaja Johanna Rassin mukaan moni suomalainen tuntee PEZit pelkästään Disneyn hahmoista, eikä tunne tuotteen pitkää historiaa. Tosiasia kuitenkin on, että vasta tuotteen suuntaaminen lapsille 1950-luvulla ja 1960-luvulla aloitettu yhteistyö Disneyn kanssa teki PEZeistä maailmanlaajuisen ilmiön.

Aku Ankka ja Mikki-Hiiri ensimmäiset Disney-hahmot:
PEZ-annostelijan muoto vakiintui 1950-luvun puolivälin jälkeen suurin piirtein sellaiseksi, jollaisena sen nykyään tunnemme. Ensimmäinen tällainen hahmo oli noita vuodelta 1957. Walt Disney ja PEZ löysivät toisensa 1960-luvun alussa ja tämän jälkeen annostelijoissa on esiintynyt satoja eri Disneyn hahmoa. Ensimmäisinä hahmoina esiintyivät Mikki-Hiiri ja Aku Ankka.

Nykypäivänä PEZit ovat suosittuja erityisesti Yhdysvalloissa.

– Amerikassa on oma PEZ-valmistajansa. Samalla lisenssillä toki valmistetaan tuotetta, mutta Amerikan markkinoille. Se on siellä iso juttu ja Jenkeissä on esimerkiksi oma PEZ-vierailijakeskus.

Makeisyritys Hellas toi PEZin Suomeen

PEZ-pastillit ja annostelijat esiteltiin suomalaisille ilmeisesti ensimmäisiä kertoja Itävalta-messujen yhteydessä Helsingissä vuonna 1959. Tuotteen mainostus erinäisissä yhteyksissä tuotti lopulta tulosta, sillä turkulainen Hellas aloitti PEZien maahantuonnin vuonna 1961.

Turkuun hankittiin Hellakselle oma PEZ-koneisto, ja pastilleja tehtiin tehtaalla erityisesti ”PEZ-puristimella”.

Hellaksen henkilöstölehdessä kerrotaan vuoden 1961 uutuudesta näin:
”PEZ-pastillit, piparmintun ja appelsiinin makuiset puristetut virkisteet, jotka erikoiskokoomuksensa ansiosta ovat erinomaisia suun ja hengityksen raikastajia. Erikoista PEZ-pastilleissa on kätevä lipas, joka on helppo täyttää täyttöpötköllä, joita saa ostaa erikseen. PEZ-lipaspakkaus maksaa 90 markkaa ja täyttöpötkö 10 markkaa.” 

Myöhemmin PEZ-makeisannostelijoissa on esiintynyt myös suomalaisia hahmoja. Japanissa valmistettiin 2000-luvulla tavanomaista lyhyempiä ”mini-PEZejä”, joissa esiintyivät Muumihahmot. Angry Birds -lintuja esittävät annostelijat tulivat markkinoille vuonna 2013.

Hellaksen jälkeen maahantuoja vaihtui 1970-luvulla Alex F. Lindbergiksi ja nykyään PEZien edustajana Suomessa toimii Arvid Nordqvist.

"Muistan nämä lapsuudestani"

Tähän päivään mennessä erilaisia PEZ-annostelijoita on lanseerattu markkinoille jopa tuhansia. Museonjohtaja Rassin mukaan samasta hahmosta voi olla erilaisia versioita, eri värisinä ja erilaisilla asusteilla varustettuna. Myös pastillimakuja on tuotu markkinoille lukuisia variaatioita. 

– Makuja on paljon. Itse en esimerkiksi tiennyt, että myös salmiakin makuisia PEZ-pastilleja on olemassa.

– Itse muistan nämä lapsuudestani myös. Tulee välittömästi sellasia hyviä viboja. Muistan, että minulla on näitä ollut ja ilmiö on ollut iso juttu. PEZit ovat Suomessakin jo melkein 60-vuotias ilmiö, joten suurimmalla osalla suomalaisista ja useammalla sukupolvella on niistä kokemuksia ja muistoja, Rassi summaa.

PEZHibition pienoisnäyttely on avoinna Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä, näyttelykeskus Weegeessä Espoossa 15.3.-21.8.2016. Näyttely on koottu pääosin PEZ-veljesten, Markku ja Pirkka Peikolan kokoelmasta. Näyttelyyn on lainattu materiaalia myös Karl Sevónin aikoinaan keräämästä kokoelmasta ja Turun museokeskuksesta.

 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja