Kun lihan kylkeen laitetaan riisiä JA ranskalaisia, on syy siihen oltava kunnossa. Perun kansallisruoka lomo saltadolla on. Mielenkiintoinen tarina taustalla.
Rakastan ruokien syntyhistoriaan liittyviä tarinoita. Usein se myös kertovat historiasta laajemmin. Roomassa (ja monessa muussa paikassa) aatelisto söi ruhosta parhaat palat ja jättivät mm. sisäelimet kansalle, mikä mahdollisti mm. herkullisen trippan eli vatsalaukun käytön pastan höysteenä. Roomassa myös kiellettiin tulipalojen ehkäisemiseksi tulen teko, joten ruokaa ei voinut enää kypsentää sisätiloissa, mikä synnytti puolestaan aktiivisen ravintoloissa käymisen kulttuurin, joka jatkuu tänäkin päivänä.
Perulaisen keittiön historia on jäänyt itselleni pitkälti välistä ja oli upeaa törmätä alkuun hämmentävältä vaikuttavaan ruokalajiin, lomo saltadoon, jota ceviche voi kutsua maan kansallisruoaksi. Safkan syntyhistoria on tiukasti sidottu koko Perun historiaan. Pyörittelin silmiäni nähdessäni ruoassa lihan lisäksi sekä riisiä että ranskalaisia perunoita. Syy on varsin yksinkertainen ja tiivis tarina Perun 1800-luvusta on paikallaan.
Perussa on omaleimainen, kiinalaisten siirtolaisten luoma chifa-keittiö. Sana chifa juurtaa juurensa kantonin kielen chi fan -sanoihin, joka tarkoittaa riisin syömistä. Peru on puolestaan perunan emämaa, jossa riisiä ei kasvatettu ennen kiinalaisten tuloa. Kun Peru kielsi orjien käytön 1800-luvun puolivälissä, syntyi maahan akuutti työvoimapula, johon kiinalaiset vastasivat 100 000 miehen voimin. Mukana seurannut ruokakulttuuri sekoittui perulaiseen siirtolaisten perustaessa perheitä potunsyöjien kanssa.
Ensimmäinen kirjallinen maininta lomo saltadosta löytyy 1903 julkaistusta keittokirjasta. Versioita on sittemmin syntynyt useita ja itse sävelsin ensikertalaisen uhmakkuudella omani. Grillaamalla lihan tosin rikoin yhtä olennaista valmistustapaa. Wokkipannu olisi se autenttinen tapa, mutta en voinut kieltäytyä The Bastardin kuumottavasta kutsusta. Useimmissa resepteissä liha on naudan ulkofileetä, mutta kun kerran grillasin, niin halusin jotain grillaamista paremmin hyödyntävää ruhonosaa ja päädyin flat iron steakiin. Valitse itse mitä tekee mieli.

