Se AITO Pasta Bolognese. Eikun Tagliatelle al Ragù alla Bolognese.

Pasta Bolognese on pizzan ohella väärinkohdelluin italialainen ruoka. Tässä ihan kunnon resepti.

Spaghetti Bolognese ei ole italialaisten keksintö. Se on vesittyneen ja populisoituneen globaalin ruokakulttuurihötön tuotos. Pizzan jälkeen tunnetuin "italialainen" ruoka. Bolognassa et törmää siihen. Pastaa jauhelihakastikkeessa kulkee siellä useimmiten nimellä Tagliatelle al Ragù alla Bolognese (tai ilman kahta viimeistä sanaa, koska ollaan Bolognassa). Ragù tarkoittaa lihakastiketta ja on Italiassa hyvin monenlainen riippuen maantieteellisestä sijainnista ja ruoan tyypistä. Bolognalaisittain valmistettuna liha on jauhettua ja pasta littanaa. Voi olla tuoretagliatellea tai vielä leveämpää esim. Pappardellea.

Suomalainen perinteinen hirvitysversio muistuu mieleen kouluajoilta. Spaghettia (usein kokojyvä) jauhelihakastikkeella tarkoitti ruskeaa kastiketta. Ei siinä, kyllähän lapset sellaisesta tykkäsivät. Tuolloin pasta-sanaa ei edes käytetty, koska kaupasta löytyi tasan makaronia, spaghettia ja lasagnelevyjä. Tunteepa sitä itsensä taas vanhaksi.

Tästä lajista löytyy myös virallinen resepti Accademia Italiana della Cucinan kätköistä. Siihen voi tutustua vaikka täällä. Alla oleva resepti on paljolti sen suuntainen.

HUOM! Homma hoituu parissa tunnissakin, mutta taika alkaa löytyä jossain 4 h kohdalla ja vain suurenee ajan myötä, kun sugon (eli soosin) maku, tuoksu ja olemus syvenevät ja tuovat esiin uusia ulottuvuuksia aivan kuten viini ikääntyessään.

VINKKI! Kun lihakastiketta hauduttelee pitkään, kannattaa sitä valmistaa kerralla isompi satsi. Soosi on melkeinpä seuraavana päivänä parhaimmillaan ja pakkasesta otettuna arjen hemmottelua.

PS! Olen postannut myös erinomaisen lasagneohjeen, jossa ytimen tuo hitusen toisenlainen bolognalainen ragù. On blogin yksiä kiitellyimpiä ja suosituimpia reseptejä. Tsekkaa lasagneresepti.

Tagliatelle al Ragù alla Bolognese
8-10 hlölle
400 g rasvaista naudan jauhelihaa
400 g sika-nautajauhelihaa
1-2 porkkanaa koosta riippuen
3 varsisellerin vartta
2 sipulia
100 g voita
3 rkl tomaattipyreetä
2,5 dl punaviiniä
2,5 dl maitoa
parmesaania raastettuna
hyvää oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
tagliatellea (tuore tai kuivattu), 80-100 g per syöjä

Ruskista jauheliha ensin parissa erässä ja laita sivuun odottamaan. Sulata voi isolla pannulla tai kattilassa. Lisää kasvikset ja kuullota niitä muutama minuutti. Lisää tomaattipyree ja anna sen kypsyä pari minuuttia. Lisää mukaan liha ja sekoita hyvin. Kaada mukaan punaviini, kiehauta ja anna kiehua minuutti pari ja laske lämpöä. Peitä kannella ja anna hautua 3 h välillä hämmentäen.
Kaada mukaan maito ja anna hautua vielä 45 min. Maista ja mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla.
Keitä pasta al denteksi ja sekoita soosiin. Annostele lautasille ja ripottele pinnalle parmesaania. Viimeistele hyvällä oliiviöljyllä. Tarjoile.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat