Darrapasta - tulta, suolaa ja rasvaa

Tulisuutta, suolaa ja öljyistä rasvaa, darraruoan pyhä kolminaisuus. Mausteista makkaraa, suolakurkkuja, kapriksia ja pastaa tomaattikastikkeessa. Lentää se darra kauniissa kaaressa ennen kuin Wolt ehtii ilmoittaa "tilaustasi valmistetaan". Toimii myös helpompina päivinä.

PUOLITA LIHA. Keskustelu kasvis- ja lihansyönnistä on pyörinyt jo vuosia usein naurettavilla tasoilla. Se on tämä some-aika, kun kaikki pitää väkisin ängetä vastatusten, vaikka useimmille pointin valaistuminen löytyisi jostain puolimatkasta. Ihmettelen, miten keskusteluissa ei ole esiintynyt hybridimallia. Lihan vähentämistä vaikkapa puoleen, mutta ei sillä tavallisella tavalla eli syödä enemmän kasvisruokia, vaan vähentää annoskohtaista lihamäärää. Siten ”liharuokien” määrä säilyisi ennallaan eikä kenenkään täytyisi syödä ”kasvisruokia”.
Helpoiten homma hoituu jauheliharuoissa. Otetaan sitten makaronilaatikko, lasagne, kaalilaatikko, taco-täyte tai bolognese-kastike. Puolet jauhelihasta pois ja tilalle kaura- tai soijarouhetta, härkistä, nyhtistä, linssejä, tempehiä, kikherneitä yms. yms. Ruoassa, johon laitetaan kebab-lastuja, korvattaisiin puolet seitan-lastuilla. Menee läpi kuin väärä raha ja ruoka on silti pyhitetty lihalla.

TAI SYÖ MAUKKAAMPAA. Toinen vaihtoehto on vain puolittaa lihamäärä. Siihen loistavana välineenä toimii tulinen liha. Seuraavassa sellaisena toimii Italian Calabriasta ponnistava ’nduja-makkara. Kyseessä on leivälle levittämiseenkin sopivan pehmeä ja hyvin mausteinen, ellei jopa tulinen porsaanlihamakkara. ’Ndujaa voi etsiä laadukkailta lihatiskeiltä. Tampereella sitä on ollut usein tarjolla kauppahallin Koiviston lihapuodissa. Mikäli ’ndujaa ei ole saatavissa voi sen korvata toisella tulisella salamilla tai chorizolla. Miksei myös vahvasti maustetulla, hyvin hienoksi ajetulla jauhelihalla, mutta silloin jutun ydin on hiukan sivupolulla.

SITTEN DARRAAN. Lopetetaan nyt viimeistään tuo alkutekstin jeesustelu ja siirrytään darraan. Olotilaan, jossa olet yhtä aikaa henkisesti vereslihalla, herkkä kaikelle, taivasta tai kattoa syvään huokaillen tuijotteleva, mutta hiljaa sisällä sykkivää kiirastulta sammutteleva. Koen nykyisin krapulaa kiitollisen harvoin, mikä on antanut sen tarkasteluun ja analysointiin sopivasti etäisyyttä. Darrassa on usein myös käyttämätöntä voimavaraa, jolle valitettavasti tarjoutuu harvoin ammennettavaa käyttökohdetta. Kun perusonnellisen ihmisen olotila tuntuu olevan riekaleina, pääsisi ajatus lentämään uusilla tasoilla. Joskus olen tuota sielua syövyttävää ideakaivoa onnistunut hyödyntämäänkin.

Krapularuoka mielletään yleensä rasvaisiksi, suolaisiksi ja vahvoiksi mauiksi. Kun makuaisti on turta, kaipaa se mausteista defibrillaattoria jälleensyntymiseen. Suolantuska johtuu puolestaan alkoholin kuluttamista mineraalivarastoista. Lähdetään niistä.

Kokkaaminen tuntuu darrassa helposti liikaa voimiavievältä, joten ruoan täytyy olla ainakin helppoa ja nopeaa. Tässä on pasta, joka on Woltia vähintään tuplasti nopeampi. Lyhyesti: tulista makkaraa, suolakurkkua, kapriksia sekä pastaa tomaattikastikkeessa. Ja darra lentää kaaressa naapuriin.

SPOILER! En ole vielä syönyt tätä pastaa darrassa.
HUOM! Kuten ylempänä mainitsin, 'ndujan voi korvata tulisella salamilla tai chorizolla.
BTW, mahdollisia darratuntoja pääset näkemään parhaiten Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.

DARRAPASTA
4 hlölle (tai kahdelle darraiselle)

250 g muna-tagliatellea tai -linguinea (tai mitä nyt kaapissa on, en pakota kauppaan heikossa hapessa)
1 sipuli, leikattuna neljään osaan ja ohueksi siivutettuna
150 g 'nduja-makkaraa (tai muuta mahdollisimman tulista makkaraa, kuten salamia tai chorizoa)
n. 15 cornichons-suolakurkkua (niitä pieniä), pitkittäin halkaistuna (tai ihan vaan hienonnettuja perussuolakurkkuja)
2 rkl kapriksia
200 g tomaattimurskaa
oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa

Laita pastavesi kiehumaan isoon kattilaan. Aloita sillä välin kastikkeen teko. Kuumenna paistinpannu keskilämmölle ja lorauta pohjalle hiukan oliiviöljyä. Laita mukaan sipuli ja kuullota sitä pari minuuttia. Laita mukaan 'nduja ja hienonna sitä lastalla palasiksi (voit tehdä sen myös makkaran pehmennettyä).
Kun vesi kiehuu, mausta se kunnolla suolalla (1 rkl/litra). Laita pasta kiehumaan.
Lisää paistinpannulle tomaattimurska, suolakurkut ja kaprikset. Hauduttele 3-4 minuuttia. Lorauta mukaan 2 rkl oliiviöljyä.
Valuta pasta ja sekoita soosiin. Annostele lautaselle ja viimeistele vielä mustapippurilla ja lorauksella laadukasta oliiviöljyä. Tai no, ei sitä laatua darrassa maista, joten sitä peruskamaa vaan. Lapioi suuhun ja toivu. Voimia.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja