Lomahaaveilua ja Pissaladière

MTV Oy, All rights reserved

Näihin aikoihin vuodesta alkaa ajatus juosta tämän tästä sekä mökille että lomareissulle. Italiaa on kierretty monen monituista kertaa, mutta vielä olisi eteläosa koluamatta. Olisi kuitenkin kiva poiketa välillä muuallakin. Alkujaan tarkoitus oli suunnata Espanjaan. Vaimon Ranska-kaipuu alkoi alkuvuodesta vaivata sen verran, että kohdemaa taitaa vaihtua. Molempi parempi. Pariisissa olemme jo käyneet. Silloin tosin totesimme, että jokaisessa 20 kaupunginosassa vierähtäisi helposti päivä eikä kolmiviikkoinen kaupunkireissu olisi ehkä se parhain vaihtoehto. Ei tietty tuskaakaan. :)

Nyt silmät ovat alkaneet hapuilla etelään, Välimeren rannalle. Biitsille ei ole silti hinkua. Saapa nähdä, lomasuunnittelussa on oma kihelmöintinsä. Mulle tuli kaverin vinkkaamana yllätyksenä, että täällä Maikkarin sivuilla on oma lomasivusto lomakuumetta.fi. Vaikuttanut ahkeran selailun pohjalta hyvältä ja helpolta paikalta haaveilla. Vaihtoehtoja ja haluja on vain liikaa! (Olispa budjettiakin.) 

Helpotusta lomakuumeeseen hain pitkästä aikaa yhdestä Provencen tunnetuimmista ruoista, pissaladièrestä. Italian naapurissa sijaitseva alue on muokannut pizzastaan ranskalaishenkisen ja täydellisesti paikallisen roseeviinin kanssa matchaavan hiukopalan. Samantyyppisen kieliasun omaava herkku on johdettu mutkan kautta latinasta tarkoittaen suolattua kalaa (pissalat). Sardellin suola saa vastaparikseen haudutetun sipulin makeuden ja makuvivahteeksi oliiveja. Pohjan tein pizzataikinasta, mutta jätin sen pizzaa paksummaksi. Loistava ruoka illanistujaisiin, buffet-pöytään tai vaikka ihan itsekseen viinilasillisen kanssa Etelä-Ranskasta haaveiluun. Santé!

HUOM!Oikeaan pissaladièreen tulee sardelleja. Suomalaiset anjovikset tehdään kilohailista eivätkä ole etenkään tässä lajissa lainkaan yhtä hyviä. Tein kaksi piirakkaa, joista toisessa käytin puolestaan tölkkisardiineja ja pieniä Nizzan oliiveja (kts. kuvan hieno purkki) ja toisessa sardelleja. Sardelli on paras.

VINKKI!Kokeile lisätäytteeksi tuoretta tomaattia siivuina.

VIINIVINKKI!Rosé de Loire 2012 8,98 € (Alkon tuotesivulle)

Pissaladieré

1 annos pizzataikinaa (resepti)

1 kg sipulia

1 purkki sardelleja (hätätapauksessa anjoviksia)

kourallinen oliiveja

tuoretta timjamia

oliiviöljyä

mustapippuria

suolaa

Tee pohjataikina ja laita kohoamaan. Viipaloi sillä välin sipulit ohuiksi. Kuumenna paistinpannu keskilämmölle, lorauta pohjalle oliiviöljyä, lisää sipulit ja pienennä lämpöä miedolle. Lisää sekaan timjamia, mustapippuria ja suolaa ja anna hautua 45 min. Sipulien tulee olla makeita, mutta ne eivät saa paistua ruskeiksi.

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Muotoile taikinasta pizzaa paksumpi pohja. Täytä pohja sipulilla. Asettele sardelleja kauniisti eri puolille. Lisää mukaan oliivit. Voitele reunat oliiviöljyllä. Paista uunissa n. 15 min. Kaada sillä välin roseeviiniä lasiin ja odottele. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat