Lisää näitä kalsiumpommeja ruokavalioosi – tutkimus: suotuisia vaikutuksia verenpaineeseen

Juustoa, jogurttia ja muita maitotuotteita runsaasti sisältävä ruokavalio voi laskea verenpainetta ja auttaa verenpaineen hallinnassa. Tuoreen hollantilaistutkimuksen havainto perustuu 52 ylipainoisen keski-ikäisen kokeeseen.
Osana tutkimusta osallistujat noudattivat runsaasti maitotuotteita sisältävää sekä vähämaitoista ruokavaliota kuuden viikon ajan. Jaksojen välillä pidettiin neljän viikon tauko, jonka aikana osallistujat noudattivat tavallista ruokavaliotaan.
Kun osallistujien verenpainelukemia verrattiin kummankin koejakson päättyessä, osallistujien systolinen verenpaine havaittiin keskimäärin 4,6 mmHg alhaisemmaksi ja diastolinen verenpaine 3 mmHg alhaisemmaksi maitotuotteita paljon sisältävän ruokavalion jälkeen.
Maitoviikkoina osallistujat söivät päivittäin 5–6 annosta maitotuotteita. Yksi annos oli esimerkiksi 2,5 dl maitoa, 2 dl jogurttia tai 30 gramman viipale juustoa. Kaikki tuotteet olivat vähärasvaisia.
Kalsium suotuisten vaikutusten takana?
Maitotuotteiden suotuisat vaikutukset voivat selittyä monellakin seikalla, mutta tässä analyysissa esiin nousi etenkin kalsium ja sen saannin lisääntyminen. Aiemmissa tutkimuksissa myös magnesium ja kalium – joita myös on maidossa – on yhdistetty verenpaineen laskemiseen. Maidon lisäksi moni muukin seikka on voinut vaikuttaa tuloksiin, joten havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa.
Tutkimus julkaistiin American Journal of Nutrition -lehdessä.
Copyright Duodecim 2019. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Koko Suomi leipoo: Rypytetty punnuspulla
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Lihamakaronilaatikko sulatejuustolla – Katjan maukkaampi makaronilaatikko
-
Marry Me -kana – paras broilerikastike puolessa tunnissa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kanaa Alfredon tapaan – kermainen kanapasta Pasta Alfredo on nopea arkiruoka
-
Wilhelmiina-keksit – nämä supersuositut ja helpot pikkuleivät viedään käsistä
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan