Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Liika proteiini aiheuttaa vaaran – helppo torjua yhdellä muutoksella

Shutterstock
Julkaistu 15.07.2016 11:00

MTV LIFESTYLE

Punaisen lihan liiallinen kulutus voi johtaa munuaisten vajaatoimintaan, varoittaa tuore tutkimus.

Krooninen munuaisten vajaatoiminta on sairaus, jossa munuaiset eivät toimi niiden täydellä teholla. 

Singaporen yliopisto tutki liiallisen proteiininsaannin ja munuaisten vajaatoiminnan yhteyttä. Tutkimuksessa analysoitiin dataa yli 63 000 henkilöstä. Tutkittavat olivat kiinalaisia, joiden syömästä lihasta 97 prosenttia on punaiseksi lihaksi luettavaa sianlihaa.

Yli 15 vuoden seurantatutkimuksessa selvisi, että punaisen lihan kulutus oli vahvasti yhteydessä suurentuneeseen munuaisten vajaatoiminnan riskiin. Ne henkilöt, jotka söivät eniten punaista lihaa, olivat 40 prosenttia suuremmassa riskissä sairastua munuaisten vajaatoimintaan verrattuna henkilöihin, jotka söivät vähiten punaista lihaa.

Siipikarjanliha, kala, kananmunat tai maitotuotteet eivät nostaneet munuaisten vajaatoiminnan riskiä. Soijan ja palkokasvien todettiin puolestaan hieman suojaavan riskiltä. Jo yhden annoksen vaihtaminen punaisesta lihasta muihin proteiininlähteisiin pienensi riskiä 62 prosentilla. Tutkimustulokset vahvistavatkin näkemystä, jonka mukaan punaisen lihan kulutusta tulisi vähentää ja suosia sen sijaan muita proteiininlähteitä. 

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Society of Nephrologyssa. 

Lähde: Daily Mail

Lisää aiheesta:

Suuri munatutkimus: Kohtuullinen kananmunien syönti ei käy sydämen päälle – yksi mahdollinen riskiryhmäLista kahvin terveyshyödyistä vain kasvaa – nyt näyttöä munuaissairaudelta suojaamisestaDiabeteksen ja punaisen lihan yhteydestä lisänäyttöäElinikää voi pidentää vaihtamalla punaisen lihan valkoiseenPunaisen lihan syömisestä paljastui uusi riski Tee yksi pieni muutos ruokailutapoihisi – voi pidentää elinikää
ProteiiniLihaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Proteiini
  • 18.3.17:02
    Ruoka

    "Keltainen ihmejauhe" pian kauppoihin? Suomessa keksittiin käsittämätön proteiinipommi

  • 5.2.07:42
    Leipä

    Tiesitkö? Leivässä on yksi etu, jota "harva tulee ajatelleeksi"

  • 05.09.202402:00
    Vienti

    Sitra ja Luke: Kasviproteiineista voisi tulla Suomen viennin moottori

  • 03.07.202411:50
    Ruoka

    Paras proteiinin lähde? Näitä Hanna Partanen suosittelee jokaisen ruokavalioon

  • 04.01.202316:02
    Painonhallinta

    Ravitsemusasiantuntijat nimeävät parhaat proteiinipitoiset ruoat painonpudotukseen