Lihapullat osa 20 - Klassinen lihapullapasta
Olen pyöritellyt blogiin lihapullia 20 eri tavalla. Välillä iskee hinku tehdä kaikki ”tylsästi” eli yksinkertaisen klassisesti. Nyt tein perinteisen italialaisen lihapullapastan ilman pienintäkään kikkailua. Onhan se näinkin pirun hyvää.
Kuten italialaisessa ruoassa muutenkin, nousee raaka-aineiden laatu vahvasti esiin. Käytin lihapulliin Ristelin tilan Charolais-naudan jauhelihaa. Purkkitomaatit olivat San Marzano -lajiketta. Ja pasta käsityönä pronssimuottiin tehtyä. Pienten panostusten ansiosta hitusen arkinen ruoka nostaa tasoaan juhla-ateriaksi.
Tavallisesti teen lihapullat naudan ja possun jauhelihan sekoituksesta tai kokonaan possusta, mutta kun oli hyvää tarjolla, hyödynsin sen täysillä.
PS. Tsekkaa myös muut lihapullareseptit!
Lihapullat tomaattikastikkeessa
4 hlölle500 g naudan jauhelihaa (yli 10 % rasvaista)
1 sipuli, hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna
0,5 -1 dl korppujauhoja
kourallinen raastettua parmesaania
muutamia versoja timjamia, lehdet nypittyinä
0,5 dl lehtipersiljaa silputtuna
1 kananmuna
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyätomaattikastiketta (resepti alla)
mieleistä pastaa (esim. tagliatelle, spaghetti, penne)
OHJE: Sekoita keskenään jauheliha, sipuli, valkosipuli, parmesaani, timjami, persilja ja korppujauhot (aloita 0,5 dl ja lisää, jos tuntuu liian kiinteältä). Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita. Lisää sekaan kananmuna ja sekoita tasaiseksi.
Kuumenna paistinpannu keskilämmölle ja lorauta pohjalle hitusen öljyä. Paista koepallo ja säädä lopputaikinan maku kohdilleen. Muotoile lopputaikinasta pingispalloa pienempiä palleroita. Ruskista ne kauttaaltaan kuumalla öljytyllä pannulla. Nosta sivuun.
Tomaattikastike
2 tlk hyvälaatuisia tomaatteja tai tomaattimurskaa
1 sipuli, hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
lasillinen valkoviiniä
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
OHJE: Kuumenna kattila keskilämmölle. Lorauta pohjalle hiukan oliiviöljyä. Kippaa mukaan sipulisilppu ja kuullota muutama minuutti. Lisää valkosipulisilppu ja kuullota minuutti. Kaada sekaan valkoviini ja anna porista, kunnes nestettä on haihtunut puolet. Lisää tölkkitomaatit/murska. Sekoita ja anna porista hiljalleen 15 min. Laita sillä välin pasta kiehumaan. Mausta suolalla ja pippurilla mieleiseksi. Lisää sekaan lihapullat. Anna lihapullien lämmetä kastikkeessa muutama minuutti.
Sekoita lihapullakastike ja pasta keskenään ja nauti. Voit raastaa pinnalle vielä parmesaania ja ripotella yrttejä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut