Lihapulla lienee kaikkein globaalein ruoka. Tuntuu siltä, että jonkinlainen pallero löytyy jokaisen maan keittiöstä. Milloin se on sika-nautaa, milloin possua, milloin kanaa ja joskus taas kalaa. Loput maailmankolkat onkin täytetty kasvispulleroilla. Tämä saaga tulee kattamaan ne kaikki. Ainakin suurpiirteisesti. Lihapullasarjan ensimmäisessä osassa maustoin sika-nautaa italialaisittain. Nyt mennään rannikkoa pitkin länteen ja Espanjaan. Sopii tilanteeseen hyvin, sillä aloitan juuri espanjankielen kertauskurssit.
En ole koskaan käynyt Espanjassa, joten maut ovat aavistuksia oikeasta. Sen verran olen tapaksia kuitenkin kokkaillut ja maistellut sekä taustoja lukenut, että uskon hahmottavani maan keittiön ominaispiirteet. Espanjalaisissa lihapullaresepteissä on raaka-aineena useimmiten porsasta, joten mennään sillä. Ominaisin hispanialainen mauste on savupaprika. Sitä löytyy makeana, tulisena ja siltä väliltä. Kannattaa testata, mikäli et ole vielä maistanut! Flamenco kaikuu korvissa aina, kun ripottelet sitä ruokaan. Ja valkosipulia reippaasti kyytipojaksi.
Tein tapaksen kaltaisille pullille tuhtia makua pullistelevan tomaattikastikkeen, jolle portviini antaa hienoa syvyyttä. Pullien kanssa sopii myös perinteinen ja hauskan erilainen mantelikastike.
HUOM! Voit käyttää pullissa persiljan sijaan/lisäksi kaikenlaisia tuoreyrttejä kuten oreganoa, korianteria, rosmariinia, minttua, basilikaa tai rakuunaa. Muista aina paistaa ensin koepallo ja säätää taikinan maku sen jälkeen mieleiseksi!
Espanjalaiset lihapullat


