Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Lihapullat osa 12 - Sitruunaiset italialaiset

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 04.12.2013 14:08

Lihapulla on paljon monipuolisempi ruokalaji kuin kotimaiselta lounaslistalta voisi kuvitella. Se on globaali herkku ja heijastaa kunkin maan ruokaperinteitä mitä parhaiten. Olen pyöritellyt siitä lukemattomia erilaisia versioita ja tähän mennessä 11 kpl on päätynyt blogiinkin (10 + 1). 

Sain kirjailijoilta lahjaksi (ilman palkkiota, saatetta tai velvoitteita) mielenkiintoisen ja kenties ainoan kotimaisen hedelmiä käsittelevän keittokirjan. Sami Tallbergin ja Janne Tarmion Hedelmäistä tarjoilee tuhdin määrän perinteisiä, hedelmäpitoisia ruokia sekä hedelmäisellä twistillä vauhditettuja herkkuja. Mukana on reseptejä aterian joka osaan. Lisäksi kirja perehdyttää hedelmien maailmaan ja toi ainakin itselleni paljon uutta tietoa suomalaisille perinteisistä sekä eksoottisimmista raaka-aineista. Erityisen paljon minua ilahdutti hedelmien satokausikalenteri, jonka pohjalta tietää, milloin mikin on parhaimmillaan tai Suomessa ylipäätään saatavilla ja pääsee hyödyntämään sesonkeja. Toisia voi miellyttää taulukko hedelmien ravintosisällöistä.

Parin salaatin jälkeen kokkasimme lämmintä safkaa. Italialaishenkiset, sitruunaiset lihapullat herättivät kiinnostusta ensiselauksella. Varsin klassinen perustaikina sai upeaa vivahdetta ja kesäistä raikkautta keskelle pimeintä talvenalkua. Sovitin kiloisen lihareseptin 400 gramman jauhelihapakkaukselle sopivaksi. Ohjeessa pullat kieputettiin lopuksi kevyesti vehnäjauhoissa, mitä en ymmärrä lainkaan, vaikka kokeilin ja jätin vaiheen pois. Nautin pullat tagliatellen ja hyvälaatuisen oliiviöljyn kanssa. Öljykin voisi olla sitruunalla maustettua.

Sitruunaiset lihapullat Hedelmäistä-kirjaa mukaillen

3-4 hlölle

400 vasikan jauhelihaa tai sikanautaa

1 valkosipulinkynsi, murskattuna

1 kananmuna

3-4 luomusitruunan kuori, keltainen osa raastettuna

1,5 dl parmesaania, raastettuna

0,5 dl tuoretta lehtipersiljaa, hienonnettuna

1 rkl tuoretta timjamia, lehdet nypittyinä

1 dl korppujauhoja tai pala vanhaa, vaaleaa leipää revittynä

1 dl maitoa

3 dl vahvaa kanalientä

oliiviöljyä

suolaa

pippuria

Lopuksi pinnalle:

tuoreita yrttejä hienonnettuna

ripaus chilihiutaleita

Sekoita kaikki ainekset hyvin keskenään (paitsi kanaliemi, oliiviöljy ja lopun chili ja yrtit). Tee koepallo. Kuumenna paistinpannu, lorauta sille hiukan oliiviöljyä ja paista pallo kauttaaltaan kypsäksi. Maista ja mausta lopputaikina mieleiseksi. Pyörittele lopusta taikinasta pieniä lihapullia. Paista kaikki ensin kauniin värisiksi, laske lämpöä ja anna hautua kokonaan kypsiksi. Valele lopussa pulliin kanalientä päälle. Annostele ja ripottele pinnalle hiukan chilihiutaleita ja tuoreyrttejä.

Sitruuna stailaamassa.MTV Oy, All rights reserved

Lisää aiheesta:

Mehevä maissi-kanapannuKung Pao - kiinalainen klassikko kanasta, maapähkinöistä ja chilistäMustaa riisiä, paahdettua päärynää ja gorgonzolaaPunajuuriburgeri punajuurihummuksella ja piparjuurikermallaSitruunainen, grillattu broilerifilee - helppo ja maukasMusakhan - kanaa karamellisoidulla sipulilla ja sumakilla + KIRJA-ARVONTA
hedelmäkeittokirjakirjalihapullalihapullatsitruuna

Tuoreimmat aiheesta

hedelmä
  • 05.03.201421:58
    ankka

    Ankankoipea appelsiinikastikkeessa appelsiinilla maustetun risoton kera

  • 09.02.201415:50
    broileri

    Sitruunainen kanapata - hedelmäistä lämpöä talvipäivään