Lihapullat osa 12 - Sitruunaiset italialaiset

MTV Oy, All rights reserved

Lihapulla on paljon monipuolisempi ruokalaji kuin kotimaiselta lounaslistalta voisi kuvitella. Se on globaali herkku ja heijastaa kunkin maan ruokaperinteitä mitä parhaiten. Olen pyöritellyt siitä lukemattomia erilaisia versioita ja tähän mennessä 11 kpl on päätynyt blogiinkin (10 + 1). 

Sain kirjailijoilta lahjaksi (ilman palkkiota, saatetta tai velvoitteita) mielenkiintoisen ja kenties ainoan kotimaisen hedelmiä käsittelevän keittokirjan. Sami Tallbergin ja Janne TarmionHedelmäistä tarjoilee tuhdin määrän perinteisiä, hedelmäpitoisia ruokia sekä hedelmäisellä twistillä vauhditettuja herkkuja. Mukana on reseptejä aterian joka osaan. Lisäksi kirja perehdyttää hedelmien maailmaan ja toi ainakin itselleni paljon uutta tietoa suomalaisille perinteisistä sekä eksoottisimmista raaka-aineista. Erityisen paljon minua ilahdutti hedelmien satokausikalenteri, jonka pohjalta tietää, milloin mikin on parhaimmillaan tai Suomessa ylipäätään saatavilla ja pääsee hyödyntämään sesonkeja. Toisia voi miellyttää taulukko hedelmien ravintosisällöistä.

Parin salaatin jälkeen kokkasimme lämmintä safkaa. Italialaishenkiset, sitruunaiset lihapullat herättivät kiinnostusta ensiselauksella. Varsin klassinen perustaikina sai upeaa vivahdetta ja kesäistä raikkautta keskelle pimeintä talvenalkua. Sovitin kiloisen lihareseptin 400 gramman jauhelihapakkaukselle sopivaksi. Ohjeessa pullat kieputettiin lopuksi kevyesti vehnäjauhoissa, mitä en ymmärrä lainkaan, vaikka kokeilin ja jätin vaiheen pois. Nautin pullat tagliatellen ja hyvälaatuisen oliiviöljyn kanssa. Öljykin voisi olla sitruunalla maustettua.

Sitruunaiset lihapullat Hedelmäistä-kirjaa mukaillen

3-4 hlölle

400 vasikan jauhelihaa tai sikanautaa

1 valkosipulinkynsi, murskattuna

1 kananmuna

3-4 luomusitruunan kuori, keltainen osa raastettuna

1,5 dl parmesaania, raastettuna

0,5 dl tuoretta lehtipersiljaa, hienonnettuna

1 rkl tuoretta timjamia, lehdet nypittyinä

1 dl korppujauhoja tai pala vanhaa, vaaleaa leipää revittynä

1 dl maitoa

3 dl vahvaa kanalientä

oliiviöljyä

suolaa

pippuria

Lopuksi pinnalle:

tuoreita yrttejä hienonnettuna

ripaus chilihiutaleita

Sekoita kaikki ainekset hyvin keskenään (paitsi kanaliemi, oliiviöljy ja lopun chili ja yrtit). Tee koepallo. Kuumenna paistinpannu, lorauta sille hiukan oliiviöljyä ja paista pallo kauttaaltaan kypsäksi. Maista ja mausta lopputaikina mieleiseksi. Pyörittele lopusta taikinasta pieniä lihapullia. Paista kaikki ensin kauniin värisiksi, laske lämpöä ja anna hautua kokonaan kypsiksi. Valele lopussa pulliin kanalientä päälle. Annostele ja ripottele pinnalle hiukan chilihiutaleita ja tuoreyrttejä.

Sitruuna stailaamassa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!