Lihansyöntikin voi olla eettistä – "näitä olisi suurta haaskausta olla syömättä"

Hevosenliha
Shutterstock

Lähiruokakokki Heikki Ahopelto kertoi torstaina Huomenta Suomen Makuja & Elämää -osiossa, millaista on kestävän kehityksen mukainen ruoka.

Lähiruokakokki Heikki Ahopellon mukaan jokainen suomalainen voi omilla henkilökohtaisilla kulutustottumuksillaan edistää kestävää kehitystä.

– Kaikki lähtee siitä, että otetaan huomioon, miten raaka-aineet on tuotettu. Niiden pitäisi olla kestävän kehityksen periaatteella tuotettu.

"Olisi suurta haaskausta jättää sonnivasikat ja hevosenliha syömättä"

Monelle eettinen ja kestävän kehityksen mukainen tarkoittaa ruokavalioon enemmän juureksia, vähemmän perunaa ja enemmänkalaa sekä vähemmän punaista lihaa. Tämä on Ahopellon mukaan hyvä nyrkkisääntö, mutta asia ei kuitenkaan ole näin mustavalkoinen.

– Pitää ottaa huomioon myös tuotantotavat. Monesti ajatellaan, että lihan syöminen ei ole kestävän kehityksen mukaista, mutta kyllä siinä enemmän on kyse siitä, kuinka liha on tuotettu.

– Lihansyönnissä on tärkeintä suosia sellaista eläintä, joka on syntynyt jotain muuta kuin lihantuotantoa varten. Esimerkiksi maitotilan sonnivasikat tai hevosenliha ovat eettisiä valintoja. Liha tulee tällöin sivutuotteena. Olisi suurta haaskausta jättää sonnivasikat ja hevosenliha syömättä, Ahopelto muistuttaa.

Ruokahävikin minimointi tärkeää kotitalouksissa

Heikki Ahopellon mukaan jokaisessa kotitaloudessa tulisi kiinnittää huomiota erityisesti ruokahävikkiin.

– Siinä ollaan kestävän kehityksen ja ruokailun ytimessä. Ostetaan ja syödään vain sen verran kuin tarvitaan.

Lähiruokakokin mukaan monet suomalaiset ostavat helposti esimerkiksi liikaa tuoretuotteita kuten leipää.

– Ihmiset ostavat jumalattoman suuria leipiä ja syö siitä, koska se on halpaa. Saadaan samalla rahalla enemmän.

Mitä raaka-aineita sitten kannattaisi nyt suosia ja mitkä jättää hyllyyn kestävän kehityksen kannalta? Katso videolta Heikki Ahopellon vinkit:

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja