Lempiruokiesi vaatimaton historia – tiedätkö mistä hampurilainen sai alkunsa?

Hampurilainen
Shutterstock

Tämän päivän suosituimmilla länsimaisilla ruokalajeilla on hämmästyttävän vaatimaton historia. Ota selvää, miten pizza, hampurilainen, hot dogit ja monet muut ovat saaneet alkunsa!

Osa nykypäivänä suosittujen ruokien historiasta saattaa yllättää sinut täydellisesti. Esimerkiksi ensimmäistä jäätelöpalloa ei valmistettu Italiassa, eikä edes Euroopassa. Ruokien historia ulottuu vuosituhansien taakse.

1. Jäätelö

Jäätelö on nykyään varmasti yksi suosituimmista makeista jälkiruokalajeista maapallolla. Saatavilla on kermajäätelöitä, sorbetteja, italialaista jäätelöä, jogurttijäätelöä ja vaikka mitä. Makuja on myös joka sorttia.

Ensimmäinen jäätelöntapainen, kylmä annos valmistettiin vuonna 618 ennen ajanlaskun alkua Kiinassa. Jäädyke valmistettiin ilmeisimmin vuohenmaidosta.

Sorbettijäätelöä valmistettiin tiettävästi Italiassa, Espanjassa ja Ranskassa 1660-luvulta alkaen.

Mielenkiintoinen fakta on, että ennen pakastimen keksimistä jäälauttoja ja jäätä kuljetettiin laivoilla Norjasta ja Kanadasta jäätelönmyyjille. Hintaa emme osaa arvailla! 

2. Pizza

Pizzaa on luultavimmin valmistettu ensimmäisen kerran Kreikassa noin 100 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Kuitenkin jo 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua persialaiset sotilaat kokkasivat litteitä leipiä, jotka päällystettiin juustolla ja muilla täytteillä. Yhdysvaltoihin pizza siirtyi 1900-luvun alussa. Vuonna 1905 napolilaisesta leipurista Gennaro Lombardista tuli Yhdysvaltojen ensimmäinen lisenssoitu pizzamyyjä. Hän avasi pizzamyymälänsä New Yorkiin. 

3. Hampurilaiset

Jauhetusta lihasta tehty hampurilaispihvi oli suosittua Saksassa jo 1800-luvulla. Hampurilainen siirtyi Yhdysvaltoihin eurooppalaisten maahanmuuttajien mukana 1900-luvun alussa. Hampurilaisten suursuosio liittyy pikaruokaketjujen yleistymiseen. Hampurilainen oli ensimmäisiä varsinaisia pikaruokia Yhdysvalloissa.

4. Sushi

Maailmassa on yli 61 000 sushiravintolaa. Japanilainen herkkuruoka on ollut trenditietoisten ruokailijoiden suosiossa jo 1980-luvulta lähtien. Juuri 80-luvulla sushia alettiin pitämään arvossa sen eksoottisuuden takia. Japanilaisen ruoan suosiolle ei näy loppua, sillä sushiravintoloita perustetaan vuosi vuodelta lisää ympäri maapalloa. 

5. Hot dog

Pitkät hot dog -makkarat matkustivat maahanmuuttajien mukana Euroopasta Yhdysvaltoihin 1800-luvulla. Yhdysvalloissa nakki yhdistettiin samanpituinen sämpylän kanssa. Lopputulos oli kaikkien mielestä vastustamaton. Hot dogeja myytiin 1890-luvulla erityisesti baseball-otteluiden väliajalla. Tätä kautta hot dogien suosio vakiinnutti asemansa Yhdysvalloissa. 

6. Suklaa

Suklaata on valmistettu jo vuosituhansia. Ensimmäiset suklaat on nautittu luultavasti jo 2000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Maya-intiaanit valmistivat kaakaopavuista juhlavaa seremoniajuomaa. Atsteekit valmistivat myöhemmin samanlaista juomaa ja kutsuivat sitä nimellä ”Xocolati”. Tämän juoman espanjalaiset konkistadorit toivat sittemmin Eurooppaan. Suklaasta tuli Euroopassa eksoottinen, kallis ja haluttu elintarvike.

Ensimmäinen suklaapatukka syntyi vuonna 1848 Bristolissa Englannissa. Patukka valmistettiin kaakaovoista, kaakaojauheesta ja sokerista.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja