Leipä, joka kruunaa arki-illan – muistatko vielä tämän klassikkoherkun?

ooppera
Jauhelihapihvi ja paistettu kananmuna ovat oopperaleivän tunnusmerkkejä.

Klassinen oopperaleipä sopii täydellisesti kylmän arki-illan herkuksi marraskuun kynnyksellä.

Mikko Takalan ja Sami Rekolan Streetfood – katuruokaa pallon ympäri -kirjassa (Readme) esitellään klassisen oopperaleivän resepti. Jauhelihapihvin ja paistetun kananmunan 

– Lämpimien leipien klassikko, oopperaleipä on kummitellut suomalaisilla ruokalistoilla jo 1950-luvulta lähtienmutta kunnia operasmörgåsin kehittämisestä kuuluu Tukholman oopperakellarissa vaikuttaneelle kokkilegenda Tore Wretmanille, kirjassa muistellaan.

Oopperaleipä

1 sipuli
400 g naudan paistijauhelihaa
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
6 rkl voita
4 kananmunaa
4 hiivaleipäviipaletta
punasipulia renkaina

Kuori ja hienonna sipuli silpuksi. Sekoita jauhelihaan sipulisilppu ja mausteet. Muotoile taikinasta neljä pihviä. Kuumenna pannussa puolet voista ja paista pihvit molemmin puolin ruskeiksi.

Paista munat esimerkiksi lettupannussa, jotta saat niihin pyöreän muodon.

Paista leivät rapeiksi pannulla lopussa voissa. Asettele leipien päälle punasipulirenkaat, sitten jauhelihapihvit ja päällimmäiseksi munat.

Lähde: Mikko Takala ja Sami Rekola: Streetfood – katuruokaa pallon ympäri (Readme)

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!