Lehtikaali-retiisi-fenkoli-ricottasalaatti

MTV Oy, All rights reserved

Tässä blogissa ei ole liiemmin nähty salaatteja. Siihen on muutama tietoinen syy. Vaimo on huomattavan paljon parempi salaateissa kuin minä ja samalla ne sujahtavat liki poikkeuksetta morsiamen blogiin. Toinen syy ärsyttää itseäni. Pidän salaateista, mutta pääruokana onnistun poikkeuksetta ikään kuin kyllästymään syömiseen puolivälissä, vaikka nälkää vielä riittäisi ja sapuska olisi hyvää. En osaa selittää sitä paljoa paremmin. Salaateissa on vain huomattavan paljon enemmän syötävää kuin ”perusruoassa”. Kuulostaa tyhmältä ja on sitä, mutta niin se vain kohdallani menee.

Siksipä oikein väen väkisin tein sellaisen salaatin, joka upposi lisukkeena loistavasti. Se on kaikkea muuta kuin perinteiset salaatit. Siinä ei varsinaista salaattia ole missään muodossa. Mutta makua ja luonnetta sitäkin enemmän.

VINKKI!Mikäli veitsi ei ole tarpeeksi terävä tai ohuen ohuiden kasvislastujen veistely pelottaa, käytä kuorimaveistä.

VINKKI 2!Voit vaihtaa lehtikaalin mustakaaliin, mutta paista silloin vielä varovammin tai pehmitä lehti hieromalla oliiviöljyä, punaviinietikkaa, sitruunamehua ja suolaa pintaan.

Lehtikaali-retiisi-fenkoli-ricottasalaatti

1 pss lehtikaalia (tai saman verran puutarhasta, ei oo niin tarkkaa)

0,5 dl punaviinietikkaa

0,5 sitruunan mehu

5 retiisiä, ohueksi siivutettuna

1 fenkoli, ohueksi siivutettuna

60 g ricotta salataa (sitä kiinteää, voi korvata halloumilla tai fetalla)

valkosipulikrutonkeja murskattuna (ohje alla)

oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

Trimmaa tai leikkaa lehtikaalin keskiruoto pois. Siivuta lehtikaali parin sentin siivuiksi poikittain. Lämmitä paistinpannu keskilämmölle ja lorauta pohjalle pari ruokalusikallista öljyä. Paista lehtikaalia pannulla varovasti, juuri sen verran, että se pehmiää, mutta ei ala ruskistua ja kuivua. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kaada lehtikaalisoirot pannulta kulhoon. Kaada mukaan punaviinietikka ja sitruunamehu. Leikkaa ricotta ohuiksi suikaleiksi tai sitten pieniksi kuutioiksi. Sekoita ainesosat keskenään ricottaa ja krutonkimurua lukuun ottamatta. Ripottele ricottalastut ja krutonkirouhe pinnalle, rouhi myllystä vielä hiukan suolaa ja mustapippuria päälle ja laita tarjolle.

Valkosipulikrutongit

vaaleaa, päivän pari vanhaa leipää

oliiviöljyä

valkosipulinkynsi

suolaa

mustapippuria

Leikkaa leipä sentin siivuiksi. Leikaa siivuista reunat pois. Iske kuorittu valkosipulinkynsi lyttyyn veitsen lattealla terällä. Lorauta lämpimälle paistinpannulle hiukan oliiviöljyä ja laita mukaan valkosipuli. Laita mukaan leipäkuutiot ja paista/paahda niitä, kunnes ne ovat rapsakoita, mutta eivät palaneita. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna jäähtyä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat