Lauran "muutaman kävijän" tapahtumasta paisuikin usean kaupungin kattava spektaakkeli – hyvän ruoan ystävät suuntaavat nyt Naantaliin

2:59 Tältä näyttää herkullinen Smaku Naantali 2020

Alun perin Porvoosta liikkeelle lähtenyt Smaku-ruokatapahtuma järjestetään tänä vuonna jo toistamiseen myös Naantalissa. Katso videolta, millaisia herkkuja Naantalin Smaku-tapahtumassa on tarjolla.

Kerroimme viime elokuussa porvoolaisen Laura Pulkkisen alkuunpanemasta Smaku-ruokatapahtumasta. Ajatus Porvoon omasta ruokatapahtumasta syntyi vuonna 2015, kun Visit Finland julkaisi Suomen ensimmäisen ruokamatkailustrategian. 

  Porvoon kaupunki ymmärsi, että "hei, meillä on ravintoloita, mutta haluttaisiin vielä paremmin tuoda esille, että mitä ja millaisia ne ovat". Haluttiin nostaa porvoolaista ruokakulttuuria esille, Smakun tapahtumakoordinaattorina alusta saakka mukana ollut tuottaja Laura Pulkkinen avasi tapahtuman syntyä MTV:lle. 

Pyörät lähtivät pyörimään ja mukaan järjestelyihin liittyi useita tahoja. Ensimmäinen Smaku-tapahtuma järjestettiin lopulta Porvoon Grandissa elokuussa 2016. Triangeli-matkailuhankkeessa tuolloin tuottajan työskennellyt Laura Pulkkinen kertoo, ettei ennakkoon osattu yhtään aavistaa, millaiseksi ilmiöksi tapahtuma lopulta kasvaa. 

– Ensimmäiseen tapahtumaan saimme mukaan jo 14 ravintolaa. Oli jännää, kun ei yhtään tiennyt etukäteen, tuleeko tapahtumaan ketään ja kiinnostaako se ketään. Kysmymysmerkki oli myös, miten ravintolat selviävät tiloissa, joissa terveysviranomaisten ohjeistuksen mukaan ei saa kokata ruokaa. Kaikki piti valmistella etukäteen. 

Tapahtuma laajeni myös muualle Suomeen – nyt herkutellaan Naantalissa

"Muutamien kävijöiden" sijaan ensimmäiseen tapahtumaan tulikin 1200 kävijää ja jonot ulottuivat ulos asti. Vuosi vuodelta tapahtuma kasvoi entisestään ja siirtyi isompiin tiloihin Porvoon Taidetehtaalle. Vuonna 2019 Smaku laajeni myös muualle Suomeen ja ensimmäinen Porvoon ulkopuolinen tapahtuma järjestettiin Naantalissa viime kesäkuussa, seuraava Rovaniemellä marraskuussa. 

Smaku Naantali 2020 -ravintolat 12.-22.8.:

After Sail 714, Amandis, Café Laituri, Café Santala, Naantalin Kaivohuone, Naantalin Metsätähti, Ravintola Kultaranta Resort, Ravintola Snickari ja Thai Garden. Lisätietoa ravintoloista ja niiden Smaku-annoksista tapahtuman sivuilta. Katso myös jutun videolta fiilistelyä herkuista!

Tänä vuonna koronaviruspandemia on hieman muuttanut tapahtuman järjestelyjä. Varsinaista päätapahtumaa ei järjestetä Porvoossa eikä Naantalissa, vaan ihmiset saavat kierrellä Smaku Tour -hengessä ravintoloita omaan tahtiin tiettyinä ajankohtina maisteluannoksia testaten. Annosten joukosta äänestetään tuttuun tapaan se paras, eli Makuaarre vuosimallia 2020.

Naantalissa Smaku pärähtää käyntiin keskiviikkona 12.8.2020 ja jatkuu aina 22.8. saakka. Porvoossa Smaku järjestetään 24.8.-5.9.2020.

– Smakussa on mahdollisuus kierrellä maistelemassa paikallisten ravintoloiden ja kahviloiden herkullisia maisteluannoksia kahden viikon ajan ja tutustua paikallisiin yrittäjävetoisiin ravintoloihin omaan tahtiin yhdessä ystävien kanssa.

Smakuannosten hinta on 5–7 euroa. Huokealla hinnalla pyritään houkuttelemaan ihmiset liikkeelle ja testaamaan ruokapaikkoja, joihin he eivät välttämättä ole aiemmin edes uskaltautuneet.

– Eihän tuo seitsemän euron annos ole mikään kultakaivos kenellekään, mutta ravintolat näkevät tässä sen markkina-arvon, Laura sanoo. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja