Lasten inhokkiruoalle tunnustus: Tämä on Vuoden vihannes 2016

Kukkakaali ja parsakaali
Parsakaali on erityisen terveellisessä maineessa. Shutterstock

Kukkakaalit ja erityisen terveelliset parsakaalit on valittu Vuoden vihanneksiksi 2016.

Vuosittainen Vuoden vihannes -tunnustus on jaettu tänä vuonna kukkiville kaaleille eli kukka- ja parsakaalien ryhmälle.

TIESITKÖ? Vuoden Vihanneksen valitsevat puutarha-alan keskusjärjestö Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset Kasvikset ry apunaan muut alan asiantuntijat ja viljelijät. Tavoitteena on kasvisten, tällä kertaa kukkivien kaalien käytön monipuolistaminen ja kukka- ja parsakaalitietouden lisääminen.

Kukkiviksi kaaleiksi kutsutaan kukka- ja parsakaaleja, koska niistä syödään varhaisasteella olevat kukinnot. Toki samalla myös näiden kaalien varsiosat ja suojalehdet käytetään hyväksi. Kermanvalkoinen kukkakaali ja syvänvihreä parsakaali ovat kaikille tuttuja. Vihreää, oranssia ja lilaa kukkakaalia sekä violettia parsakaalia viljellään jonkin verran. Niiden saatavuus on parhaimmillaan syksyllä. Romanescu-tyypin kukkakaalin tunnistaa vihreästä kukinnosta, joka koostuu kartiomaisista nuppuryhmistä.

Parsakaali terveellisen maineessa

Parsakaalia arvostetaan ennen kaikkea terveyttä edistävien vaikutustensa ansiosta. Sen ravintoarvo onkin kiistatta hyvä ja monipuolinen.

Ilmeisesti ylikypsennetty parsakaali on antanut joillekin aivan väärän kuvan parsakaalin mausta. Parsakaali maistuu herkulliselta, kun sen kypsentää höyrykattilassa vain napakankypsäksi. Sen voi myös pikapaistaa öljyssä, friteerata tai paahtaa joko grillissä tai uunissa.

Kukkakaalin suosio nosteessa

Kukkakaalia on ollut tapana keittää, lisätä kesäkeittoon, kuorruttaa uunissa ja dipata raakana kermaviilikastikkeeseen. Viime vuonna ruokamaailman edelläkävijät kypsensivät kukkakaalia aivan uusin keinoin: kukkakaalia paahdetiin uunissa ja grillattiin, sitä murustettiin lisäkkeeksi ja gluteenittomiin taikinoihin ja paistettiin viipaleina pihveiksi. Oivallukset kukkakaalin uusista käyttötavoista varmasti edelleen lisääntyvät ja tulevat entistä useamman käyttöön tänä vuonna.

Parhaimmillaan juhannuksesta alkaen

Kukkivilla kaaleilla pääsee Suomessa herkuttelemaan toden teolla kesäkuun puolivälistä aina marraskuun puoliväliin saakka. Silloin kukka- ja parsakaali tulevat kauppoihin lähellä tuotettuina.

Lähde: Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Miten lapset reagoivat maistaessaan sitruunaa? Katso hauska video:

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja