Lasagne seitsemällä tapaa - lehtikaali, munakoiso, punasikuri...

MTV Oy, All rights reserved

Lasagne taitaa olla lempiruokaani. Se on kiero vastaus, koska lasagneen pystyy sisällyttämään melkeinpä mitä vain pitemmän kypsennyksen kestävää raaka-ainetta. Voipa lasagnea toisaalta tehdä lyhyelläkin kypsytyksellä. 

Innostuin, kun keksin kirjoittaa lasagnekoosteen. Petyin, kun huomasin, että olen blogannut vain viittä erilaista laatua. Olemme tehneet lasagnea ainakin pariakymmentä eri versiota. Aina se on hyvä, joskus vetää jopa hiljaiseksi erinomaisuudellaan. Itselleni paras malli on kuitenkin se perinteinen, lihakastike ragún pohjalle tehty vuoka. Joskus bolognalaiseen tyyliin jauhelihasta, joskus taas rouheammin työstettyä lihasoosia (resepti). Vaimo on tykästynyt enemmän kasvispainotteisiin versioihin. Viimeisimpänä mieleen tulee punasikurinen herkku, jollaista voisi vain haaveissa kuvitella tarjottavan suomalaisessa ravintolassa. Lasagne elää helposti kausien mukaan, joten hyödynnä sesongit ympäri vuoden.

Tässä muutama lasagnevinkki:

Munakoisolasagne (tällä hurmasin vaimoni)

Napolilainen lasagne (vanhaan blogiin)

LEHTIKAALILASAGNE

Salla Korpela teki juuri kirjan lehtikaalista. Mikä ihana tekosyy kokata hiukan maanantailohtua lehtikaalilasagnen muodossa! Pidän keittokirjoista, jotka keskittyvät yhteen moniulotteiseen tai haasteelliseen raaka-aineeseen. Lehtikaali on elänyt trendien huipulla jo muutaman vuoden, mutta uskon, että se on yhä useimmille suomalaisille ainakin hiukan vieras. Olemme viljelleet lehtikaalia muutaman vuoden ja saaneet aika pienelläkin alalla satoa sen verran, että olemme pärjänneet sillä seuraavaan kevääseen. Lehtikaali on kiitettävä viljeltävä, koska se kestää jopa pientä pakkasta.

Kale - kaikkea hyvää lehtikaalista tarjoaa rutkasti vinkkejä lehtikaalia ihmettelevälle kotikokille. Mukana on reseptejä piirakoihin, lisukkeisiin sekä ympäri maailman kiertäviin pääruokiin. Hieno hätävara ruokapaniikille.

Modasin kirjan lehtikaalilasagnen reseptiä hiukan mm. siksi, että hiukan kammoksun maissisuurustetta. Tein maitokastikkeen omalla perinteisellä tyylillä.

Lasagne Bianco lehtikaalilla ja kesäkurpitsalla

Béchamel-kastike

70 g voita

1 dl vehnäjauhoja

7 dl täysmaitoa

suolaa

valkopippuria

Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot, sekoita ja anna niiden hetki kypsentyä. Kaada maito hiljalleen sekaan koko ajan sekoittaen (ettei tule klönttejä). Kypsytä kastiketta 20 min. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

Täyte:

250 g ricottaa

2 pienehköä kesäkurpitsaa

3 valkosipulinkynttä

3-4 rkl oliiviöljyä

tuoretta basilikaa tai persiljaa

1 sitruunan mehu

noin 200 g lehtikaalia

1 iso sipuli

suolaa

mustapippuria

lasagnelevyjä

parmesaania, raastettuna (tai muuta voimakasta juustoa)

Hienonna valkosipuli. Viipaloi kesäkurpitsat vajaan sentin viipaleiksi ja paista oliiviöljyssä pannulla kullanruskeiksi. Lisää paistamisen loppuvaiheessa joukkoon valkosipuli, sitruunamehu ja persilja- tai basilikasilppu. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Siirrä odottamaan.

Huuhdo lehtikaali ja poista lehtiruodit. Silppua lehtikaali ja sipuli. Kuullota lehtikaalia ja sipulia pannulla miedolla lämmöllä oliiviöljyssä (voit käyttää samaa pannua ja pannulle jäänyttä öljyä kuin kesäkurpitsan paistamisessa, lisää öljyä tarpeen mukaan), kunnes ne ovat pehmenneet. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Lado ainekset uunivuokaan seuraavassa järjestyksessä. Jos vuokaan mahtuu ja raaka-ainetta riittää, toista kerrokset 3-7. Päällimmäiseksi tulee siis maitokastiketta.

1. maitokastiketta noin sentin kerros

2. lasagnelevyjä

3. kesäkurpitsaviipaleita

4. lehtikaali-sipulipaistosta

5. ricottaa

6. lasagnelevyjä

7. maitokastiketta

8. juustoraastetta

Peitä vuoka foliolla. Paista 180-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia ja ota folio pois. Paista vielä n. 15 minuuttia tai kunnes pinta on herkullisen kullanruskea. Anna vetäytyä 5-10 minuuttia. Tarjoile.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!