Lasagne alla bolognese - paras maistamani

MTV Oy, All rights reserved

Hätkähdin, kun tajusin, etten ole koskaan blogannut perinteisestä bolognese-lasagnesta. Blogista löytyy kahdeksan lasagnereseptiä, mutta ihan sitä peruskamaa ei yhtään. Kun nyt vierailin lasagnen kotikunnailla Napolissa ja maistoin siellä oikein mainiota versiota, muistui mieleen, että kyllähän oma näkemys aiheesta täytyy teillekin jakaa. 

Ihka-aitoa, autenttista versiota ei ole olemassa. Ei edes sellaista, josta itse selkeästi pitäisin eniten. Olennaisia, ”oikeita” vaihtoehtoja löytyy useita. Puna- vai valkoviiniä? Béchamel-kastike, ricotta vai molemmat? Mozzarellaa vai ei? Kuiva- vai tuorepastalevyjä? Nautaa vai sika-nautaa vai kenties vasikkaa? Pekonia tai pancettaa mukaan? Tomaattia mukaan? Bologneseen valkosipulia? Béchameliin munia (ei ikinä)? Italialaiset jaksavat näistä tapella, mutta itselleni on vain rikkaus, että kaikkea näitä ja muitakin täytevaihtoehtoja voi varioida maun, sesongin ja jääkaapin ainesten mukaan.

Tällä kertaa tein näin ja tuli paras lasagne, jota olen eläissäni syönyt. Ihan voi ottaa mukaan ne puolentusinaa Italiassa nautittuakin. On juuston myötä aika tuhti versio, joten syötävää riittää usealle. Kokkasin aika fiiliksellä ja yritin pistää jälkikäteen ylös, mitä mihinkin osaan meni. Tällä ohjeella onnistut taatusti. Joskus sitä yrittää hyvää ja priimaa pukkaa. Ihan siihen alkuperäiseen ragùun ei tule tomaattia, mutta itse tykkään sen mausta mukana. Montakohan nonnaa halaisi ja halveksisi minua tämän reseptin pohjalta? Maistettuaan uskon halausten voittavan.

Lasagnea tehdessä tuli iskettyä kansan hermoon lasagnevuokien sopimattomuudessa kuivalevyjen kanssa. Kuvan näki Sivumaun Facebook-tilillä yli 70 000 ihmistä. :)

VINKKI!Tee kerralla iso annos bolognese-kastiketta ja pakasta loput. Monta tuntia hautunut soosi on arjen luksusta valmiina pakkasesta otettuna.

VINKKI 2! Voit tehdä bolognese-kastikkeen pari päivää aiemmin ja bèchamelin päivää aikaisemmin, jolloin kokonaistekemiseen ei tarvitse varata hirveästi aikaa kerralla.

LASAGNE BOLOGNESE

6-8 hlölle

lasagnelevyjä (tuore tai kuiva)

1 prk ricottaa (250 g)

2 palloa mozzarellaa (lehmän tai puhvelin)

4 dl parmesaaniraastetta

1 puska basilikaa

nokare voita

bolognese-kastiketta (resepti alla)

béchamel-kastiketta (resepti alla)

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele vuoka voinokareella reunoja myöten. Levitä pohjalle ohut kerros béchamel-kastiketta. Lado päälle kerros pastalevyjä. Kaada sitten päälle ohut kerros bolognesea ja béchamel-kastiketta. Revi päälle hiukan mozzarellaa. Seuraavaan kerrokseen bolognesea ja ricottaa. Päälle muutama basilikan lehti. Jatka kerroksia vuoan pintaan asti vaihdellen ricottan, mozzarellan ja béchamelin kanssa (mozzarellaa täytyy jäädä pintakerrokseen). Kunhan jokaiseen kerrokseen tulee bolognesea. Jätä päällimmäiseksi pastalevyt. Pinnalle revittyä mozzarellaa ja parmesaania. Peitä foliolla ja laita uuniin 30 minuutiksi. Ota folio pois ja takaisin uuniin vielä 15 minuutiksi. Uunista ulos ja anna vetäytyä 10 min. Nauti. Kunnolla.

Ragù alla bolognese

(tahallaan liian suuri annos, jotta jäisi pakkaseen)

1 kg sika-nautajauhelihaa

1 porkkana, hienonnettuna

1 sipuli, hienonnettuna

1 sellerinvarsi, hienonnettuna

1 tlk tomaattimurskaa (400 g)

1 prk paseerattua tomaattia (400 g)

lasillinen kuivaa valkoviiniä

lasillinen maitoa

oliiviöljyä

suolaa

pippuria

Kuumenna iso paistinpannu. Lorauta pohjalle hiukan oliiviöljyä. Ruskista puolet lihasta ja siirrä pannulta odottamaan. Lorauta pannulle oliiviöljyä ja laita mukaan loput lihasta sekä kasvikset. Kun liha on ruskistunut, lisää alussa paistettu liha mukaan ja laske lämpöä ja sekoita. Anna paistua 10 min välillä sekoittaen.

Kaada mukaan viini ja anna kiehua pari minuuttia. Lisää mukaan maito ja anna sen hiljalleen kiehua muutama minuutti. Lisää tomaattimurska ja paseerattu tomaatti. Kiehauta ja anna poreilla hyvin hiljaa vähintään 2 tuntia. Jos alkaa näyttää kuivalta, lisää vettä. Omilla kriteereillä hyvä lopputulos alkaa 4 h kohdalla, pari tuntia lisää ja on loistavaa. Parin tunnin haudutus saa makuun ”ihan kivasti” syvyyttä. Ja meneehän se vielä uuniinkin lasagnen mukana. Maista lopussa ja mausta mieleiseksi suolalla ja pippurilla.

Béchamel-kastike


1 l täysmaitoa

1 pieni sipuli

2 laakerinlehteä

7 kokonaista mustapippuria

50 g voita

1 dl vehnäjauhoja

300 g parmesaaniraastetta

1/2 tl kuivattua oreganoa

suolaa

mustapippuria

1 tl jauhettua muskottipähkinää

Kaada maito kattilaan. Pilko sipuli reiluiksi paloiksi ja lisää se maidon joukkoon yhdessä laakerinlehtien ja kokonaisten mustapippurien kanssa. Kiehauta maito ja ota pois liedeltä. Anna maidon maustua noin 30 minuuttia ja siivilöi se.

Sulata voi kattilassa. Sekoita jauhot sulaan voihin. Kypsennä hetki, mutta älä anna seoksen ruskistua. Kaada lämmin maito voi-jauhoseokseen vähän kerrallaan. Maidon tulee olla lämminbtä sillä kylmä maito paakkuunnuttaa jauhoseoksen. Sekoita kastiketta koko ajan, kunnes se on suurustunut.

Lisää suurustuneeseen seokseen parmesaaniraaste ja oregano. Kun parmesaani on sulanut kastikkeeseen, mausta se suolalla, mustapippurilla ja jauhetulla muskottipähkinällä. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat