Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Lämmittää kehoa ja mieltä – tämä juustoherkku kokoaa ystävät yhteen

Shutterstock
Julkaistu 22.02.2015 13:57
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Kutsu ystävät yhteen viettämään maukasta iltaa fonduepadan ympärille. Tämä lämmittävä herkku on täydellinen illanistujaisruoka kylmiin talvi-iltoihin. 

Juustofondue on alun perin kotoisin Sveitsistä, jossa sitä pidetään maan kansallisruokana. Fondueta tarjoillaan sveitsiläiskodeissa usein, jossa se toimii yhdyssiteenä perheenjäsenten välillä. Fondue onkin hyvä seurusteluruoka, jonka ääressä voi viettää aikaa tuntikausia.

Monipuolinen talvi-iltojen ilo

Fondue on siitä mukava ruoka, että ainoata oikeaa valmistustapaa ei ole. Voit maustaa padan mielesi mukaan kokeilemalla rohkeasti erilaisia juustoja ja mausteita.

Tämä juustoherkku valmistetaan perinteisesti valurautaisessa fonduepadassa, mutta valmistus onnistuu hyvin myös kattilassa. Ennen valmistamista tyhjä fonduepata tai kattila kannattaa hieroa valkosipulinkynnellä juuston kiinnipalamisen estämiseksi. 

Fondue valmistetaan raastetuista juustoista, joista emmental ja gruyere ovat yleisimmät juustolaadut. Voit sulattaa joukkoon myös muita juustoja oman makusi mukaan. Kokeile vaihtelun vuoksi esimerkiksi sinihomejuustoa tai cheddaria tuomaan lisämakua.  

Fondueen valmistuksessa käytetään usein valkoviiniä. Paras valinta pataan lorautettavaksi on kuiva valkoviini, joka tasapainottaa hyvin juustojen rasvaisuutta.

Perinteisesti fondue maustetaan kirsikkaviinalla, mutta myös vodka sopii erinomaisesti tähän käyttötarkoitukseen. Fonduesta saa helposti alkoholittoman käyttämällä fonduen pohjana kermaa tai omenamehua.

Valmis fondue pidetään lämpimänä sprii-liekin, kynttilöiden tai lieden päällä. 

Kokeile rohkeasti uutta

Perinteisesti juustofondueeseen kastetaan hieman kuivahtuneita leipäkuutioita, mutta mahdollisuudet ovat rajattomat. Fondue sopii myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville, kun vaihdat leipäkuutiot gluteenittomaan vaihtoehtoon.

Hyviä dipattavia ovat maustekurkut, oliivit, kasvikset ja erilaiset makkarat. Myös hedelmien, kuten omenien ja päärynöiden yhdistäminen juustoon on kokeilemisen arvoista. Kokeile rohkeasti eri vaihtoehtoja ja uusia makuyhdistelmiä. 

Juustoinen fondue kaipaa rinnalleen keventävää viiniä. Fonduen pariksi kannattaakin valita raikkaan hedelmäinen valkoviini. Myös kuiva kuohuviini on varma valinta.

Uskomuksen mukaan kylmä juoma ja kuuma juusto eivät sovi yhteen. Hyvä vaihtoehto onkin tarjoilla juustofonduen kanssa sveitsiläiseen tapaan mustaa teetä.

Lähteet: Valio, Viinilehti

Lue resepti fonduen valmistukseen TÄÄLTÄ.

Lisää aiheesta:

Menneiden vuosikymmenten hittiruoka teki paluun Olethan maistanut? Legendaariseen juustoruokaan jää himo: "Helppo ja valtavan maukas ruokalaji"Tehostaa maku ja parantaa rakennetta! Viisi tapaa hyödyntää lempioluttasi ruoanlaitossaKlassikon paluu: Keittiömestari Ari Ruohon suussa sulava suklaafondant – tätä kannattaa kokeilla!Jäikö juhlimisesta juomia yli? Näin hyödynnät ne ruoanlaitossaMaistuvat vinkit arkiruokaan – kokeile täydellisiä yhdistelmiä!
JuustoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juusto
  • 08:18
    Ruoka

    Mustaleima, punaleima ja sinileima – mitä eroa on emmentaljuustoilla?

  • 30.8.08:01
    Espanja

    Tällaista on maailman kallein homejuusto – kypsytetty kosteissa luolissa

  • 18.8.18:45
    Ruoka

    Joko testasit kahden ainesosan "pikajuuston"? Jennin älynväläyksestä hitti

  • 4.8.09:32
    Ruoka

    Miksi juuston pintaan ilmestyy valkoisia pilkkuja? Tästä on kyse

  • 9.7.09:48
    Raha

    Maailman kallein juusto myytiin 36 000 eurolla