Lämmittää kehoa ja mieltä – tämä juustoherkku kokoaa ystävät yhteen

fondue
Shutterstock

Kutsu ystävät yhteen viettämään maukasta iltaa fonduepadan ympärille. Tämä lämmittävä herkku on täydellinen illanistujaisruoka kylmiin talvi-iltoihin. 

Juustofondue on alun perin kotoisin Sveitsistä, jossa sitä pidetään maan kansallisruokana. Fondueta tarjoillaan sveitsiläiskodeissa usein, jossa se toimii yhdyssiteenä perheenjäsenten välillä. Fondue onkin hyvä seurusteluruoka, jonka ääressä voi viettää aikaa tuntikausia.

Monipuolinen talvi-iltojen ilo

Fondue on siitä mukava ruoka, että ainoata oikeaa valmistustapaa ei ole. Voit maustaa padan mielesi mukaan kokeilemalla rohkeasti erilaisia juustoja ja mausteita.

Tämä juustoherkku valmistetaan perinteisesti valurautaisessa fonduepadassa, mutta valmistus onnistuu hyvin myös kattilassa. Ennen valmistamista tyhjä fonduepata tai kattila kannattaa hieroa valkosipulinkynnellä juuston kiinnipalamisen estämiseksi. 

Fondue valmistetaan raastetuista juustoista, joista emmental ja gruyere ovat yleisimmät juustolaadut. Voit sulattaa joukkoon myös muita juustoja oman makusi mukaan. Kokeile vaihtelun vuoksi esimerkiksi sinihomejuustoa tai cheddaria tuomaan lisämakua.  

Fondueen valmistuksessa käytetään usein valkoviiniä. Paras valinta pataan lorautettavaksi on kuiva valkoviini, joka tasapainottaa hyvin juustojen rasvaisuutta.

Perinteisesti fondue maustetaan kirsikkaviinalla, mutta myös vodka sopii erinomaisesti tähän käyttötarkoitukseen. Fonduesta saa helposti alkoholittoman käyttämällä fonduen pohjana kermaa tai omenamehua.

Valmis fondue pidetään lämpimänä sprii-liekin, kynttilöiden tai lieden päällä. 

Kokeile rohkeasti uutta

Perinteisesti juustofondueeseen kastetaan hieman kuivahtuneita leipäkuutioita, mutta mahdollisuudet ovat rajattomat. Fondue sopii myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville, kun vaihdat leipäkuutiot gluteenittomaan vaihtoehtoon.

Hyviä dipattavia ovat maustekurkut, oliivit, kasvikset ja erilaiset makkarat. Myös hedelmien, kuten omenien ja päärynöiden yhdistäminen juustoon on kokeilemisen arvoista. Kokeile rohkeasti eri vaihtoehtoja ja uusia makuyhdistelmiä. 

Juustoinen fondue kaipaa rinnalleen keventävää viiniä. Fonduen pariksi kannattaakin valita raikkaan hedelmäinen valkoviini. Myös kuiva kuohuviini on varma valinta.

Uskomuksen mukaan kylmä juoma ja kuuma juusto eivät sovi yhteen. Hyvä vaihtoehto onkin tarjoilla juustofonduen kanssa sveitsiläiseen tapaan mustaa teetä.

Lähteet: Valio, Viinilehti

Lue resepti fonduen valmistukseen TÄÄLTÄ.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja