Laiskottaako? Nämä ruoat auttavat virkistymään

shutterstock_273357647 (1)
Shutterstock

Tiesitkö, millaisia ruoka-aineita kannattaa suosia, jos tuntuu siltä, että väsymys ottaa vallan usein iltapäivällä?

Moni väsähtää iltapäivällä, mutta tätä väsymystä vastaan voi taistella syömällä oikein. Amerikkalainen ravitsemusasiantuntija Jen McDaniel listasi Prevention-sivustolle ruoka-aineita, joita syömällä voi ehkäistä väsymystä.

Kahvi + kaneli

Ei tule yllätyksenä, että kahvi voi ylläpitää vireystilaa ja auttaa keskittymisessä, mutta harva lisää kahviinsa kanelia. Vuonna 2009 tehdyn tutkimuksen mukaan jo voimakkaan kanelin nuuhkaiseminen voi virkistää.

Vihreä tee

Jos kammoksuu kahvin aiheuttamaa energiapiikkiä, myös vihreästä teestä voi olla apua iltapäivän flegmaattisia tuntemuksia vastaan taistelemiseen. Terveysvaikutuksistaan tunnettu vihreä tee sisältää nimittäin tiettyä teaniini-aminohappoa, jonka on todettu edistävän rentoutumista ja keskittymistä.

Oikeanlainen aamiainen

Jos iltapäiväväsymys vaivaa poikkeuksetta, voi olla syytä kiinnittää huomio siihen, millaista aamiaista on tullut nautittua. Asiantuntijan mukaan kuitu- ja proteiinipitoisen aamiaisen nauttiminen voi auttaa ehkäisemään väsymystä myös iltapäivällä. Esimerkiksi kaurahiutaleet ja kananmunat sopivat tästä syystä erityisen hyvin aamiaiseksi.

Marjat

Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että kaikkien muiden terveyshyötyjen lisäksi tummia marjoja kannattaa syödä myös virkeyden nimessä. Jos väripigmenttiä on marjoissa paljon, voivat ne auttaa vireystilan ylläpitämisessä vielä jopa viisi tuntia niiden syömisen jälkeen. Tämän epäillään johtuvan siitä, että marjojen sisältämät terveelliset antioksidantit edistävät verenkiertoa aivoihin.

Tumma suklaa tai kaakaojauhe

Tumman suklaan on osoitettu edistävän aivojen verenkiertoa ja suojaavan muistisairauksilta.

Vesi + sitruuna

Jos nesteytys ei ole kunnossa, voi muisti ja muu aivotoimintakin kärsiä hetkellisesti. Tästä syystä veden nauttiminen on myös väsymyksen välttämiseksi tärkeää. Sitruunaa kannattaa lisätä aavistus veteen siksi, että se voi auttaa esimerkiksi keskittymiskyvyn parantamisessa.

Piparminttutee

Vaikka piparminttuteessä ei tavallisesti ole kofeiinia, voi siitä olla hyvinkin virkistävää apua. On saatu viitteitä siitä, että jo piparmintun tuoksu voi vähentää levottomuutta ja väsymystä ja parantaa samalla keskittymiskykyä.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja