Suomalaisissa kaupoissa suurin osa myytävästä oluesta on vaaleaa lageria. Lagerille on kuitenkin olemassa myös runsaasti vaihtoehtoja.
Oluet jaetaan valmistustapansa mukaan pinta- ja pohjahiivaoluisiin. Pintahiiva nousee käymisen aikana pinnalle, kun taas pohjahiiva laskeutuu astian pohjalle.
Pintahiivaoluet
Vehnäolut
Vehnää on käytetty oluen valmistuksessa alkuajoista lähtien. Vehnäoluita kutsutaan useilla olutseuduilla ”valkoisiksi”, ja ne ovat usein vaaleita. Vehnäoluet yhdistetään erityisesti Saksaan.
Stout
Stout on musta ja paahtunut olut, joka on yleensä irlantilaista. Stoutilla on pitkät perinteet Brittein saarilla.
Portteri
Portteri on vahva, tumma, runsas ja hedelmäinen olut, joka muistuttaa hyvin paljon stoutia. Portteria voidaan valmistaa myös pohjahiivalla.
Ale
Ale on yleisnimitys brittityyppisille ja hedelmäisille, tummille oluille. Alkoholipitoisuus vaihtelee. Yhteistä ale-oluille on käyttämismenetelmä: ne käyvät lämpimässä, ja niitä käyttävä hiiva nousee osittain ylöspäin, mikä antaa oluille hedelmäisyyttä tuoksuun ja makuun.
