Kysely: Näin et aiheuta pettymystä kevään juhlavieraille

Tarjoilu,-juhla,-voileipäkakku
Millaiset tarjoilut teidän juhlapöydästä löytyy?

Onko sinulla kesällä juhlat tiedossa? Tuore kysely paljastaa ne herkut, joita jokainen suomalainen juhlapöytään kaipaa.

Valmistujaisjuhlien tarjoilut on pelastettu, jos pöydässä on voileipäkakku. Voileipäkakku on jokaisen TOP 3 -listalla. Lihaversiona voileipäkakun haluaa 60 %. Joka kolmas (30 %) haluaa voileipäkakun kalaversiona. Kolmossijan jakavat voileipäkakun broileri- ja kasvisversiot (5 % ja 5 %). Tulokset tulevat ilmi HKScan Finland Oy:n tekemästä kyselystä, jossa kysyttiin suomalaisilta valmistujaisjuhlien kahvipöydän suolaisten herkkujen suosikkeja.

– Tulos ei yllätä. Voileipäkakku on ollut suomalaisten kestosuosikkina vuosikaudet. Valmistamiseen kannattaa ryhtyä rohkeasti. Täytä kakku tarjoilua edeltävänä päivänä, jotta maut ehtivät tasaantua. Koristele tarjoilupäivänä. Valitse täytteiden perusraaka-aineeksi maalaismaksamakkaraa ja savukinkkua, opastaa HKScan Finland Oy:n tuotekehityskokki Tero Honkaniemi.

Vieraat haluavat, mutta vain puolet aikoo sitä tarjota

Kysely paljastaa, että voileipäkakun valmistaminen tai hankkiminen ei tunnu kuitenkaan helpolta. Kyselystä eroteltiin tulokset sen mukaan, onko tänä keväänä järjestämässä juhlia vai osallistumassa juhliin vieraana.

Juhlien järjestäjistä vain noin puolet (52 %) aikoo tarjota tätä ylivoimaista ykkössuosikkia, liha-voileipäkakkua. Vieraista 68 % kuitenkin toivoo vesi kielellä saavansa tätä. Kalaversio ei ole vieraiden keskuudessa yhtä suosittu. Vain joka neljäs vieras haluaa voileipäkakun kalasta.

– Villisti uudenlainen voileipäkakku syntyy, kun käytät täytteessä ylikypsää ja revittyä lihaa sekoitettuna esimerkiksi tuorejuustoon tai ranskankermaan, opastaa Honkaniemi.

Kinkkupiirakkaa haluaa joka viides

Salaatti on voileipäkakun jälkeen suosituin kahvipöydän suolainen tarjottava. Joka viides (20 %) haluaa pelkän kasvissalaatin, yhtä moni (20 %) haluaa kanasalaatin. Suolainen piirakka saa kahvipöydän suosikkilistalla pronssia. Siinä ylivoimainen suosikkitäyte on kyselyn mukaan lihatäyte.

– Suolaiset piirakat maistuvat kaikenikäisille. Tänä keväänä piirakasta voi valmistaa helposti luomuversion. Perinteiset palvikinkku ja meetvursti ovat kaupoissa myös luomuina, kertoo HKScan Finland Oy:n kategoriapäällikkö Marika Rikkonen.

Lihakeittoa, kiitos!

Lihakeitto maistuisi vieraille, mutta kukaan juhlien järjestäjistä ei aio sitä tarjota. Sen sijaan kasviskeittoa aikoo tarjota moni juhlien järjestäjistä (70 % niistä, jotka aikovat ylipäätään tarjota keittoa), mutta vieraille se ei oikein maistu, vain joka kolmas haluaisi sitä.

– Lihakeitto on ihan mainio juhlaruoka. Tuunaa perinteistä lihakeittoa esimerkiksi maustetulla tai maustamattomalla sulatejuustolla tai paistetulla pekonilla, innostaa Honkaniemi.

Kyselyssä pyydettiin nimeämään kevään valmistujaisjuhlien suolaisista herkuista kolme suosikkia. Kysely tehtiin toukokuun alussa ja siihen vastasi 600 suomalaista. Vastaajista 20 % on tänä keväänä valmistujaisjuhlien järjestelyvastuussa, 35 % aikoo varmuudella osallistua juhliin vieraana. Puolet vastaajista ei vielä ole saanut kutsu juhliin. Pieni osa vastaajista (3 %) kertoi olevansa kevään juhliva sankari.

Lähde: HKScan Finland

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja