Kylmä keli ei ole este: "Joka kymmenes suomalainen grillaa jo ympäri vuoden"

grilliherkut
Lehtikuva

Tänä vuonna pääsiäinen on loistava hetki avata grillikausi.

Pääsiäisen sijoittuminen tänä vuonna huhtikuun puoliväliin innostaa kaivamaan grillit esiin. Etenkin miehille pääsiäinen on perinteisesti ollut grillauskauden pitkä avausviikonloppu.

Suomalaisten grillikausi alkaa hieman eri aikaan. Länsisuomalaisista pääsiäisenä grillaa reilu viidennes, kun taas itäsuomalaisista grillaa vain reilu kymmenes.

– Vaikka joka kymmenes suomalainen grillaa jo ympäri vuoden, ja grillauskausi pitenee vuosi vuodelta, on grillaaminen edelleen etupäässä kesäruoanlaittoa, toteaa HKScan Finland Oy:n markkinointijohtaja Mikko Järvinen.

Tällä hetkellä näyttäisi myös siltä, että pääsiäisen sää olisi otollinen grillikauden avajaisille. Innokkaimmat grillaajat tosin ovat jo ottaneet varaslähdön grillikauteen aikaisin keväällä.

– Länsi-Suomessa on keskimäärin lämpimämpää ja vähemmän lunta kuin Itä-Suomessa, vahvistaa meteorologi Kerttu Kotakorpi.

Miehet innokkaampia grillaajia kuin naiset

Miehistä pääsiäisenä grillaa lähes joka neljäs, naisista vain reilu kymmenes. Pääsiäisgrillauksen ehdoton suosikki on grillimakkara; grillaajista peräti valitsee sen grillattavaksi. Seuraavat sijat menevät broilerille, porsaanlihalle ja naudanlihalle. Vaikka pääsiäisenä muutoin syödään paljon lammasta ja karitsaa, niin ne ovat vielä harvinaisia grillissä.

Naisten pääsiäisen suosikkiherkku on mämmi. Neljännes naisista antaa sille ykkössijan. Miehillä ykkösherkku on selvästi lammas tai karitsa, sillä useampi kuin joka kolmas kertoo sen olevan suosikkiruokaa pääsiäisenä. Naisten listalla lammas tai karitsa saa kakkospaikan.

– Lammas ja karitsa ovat perinteisiä pääsiäislihoja, mutta kun pääsiäisen aikana laitetaan sitä vähän parempaa ruokaa monena peräkkäisenä päivänä, ovat muut lihat myös tärkeässä roolissa. Yli puolet lapsiperheistä syö kokonaan muita lihoja kuin lammasta, Itä-Suomessa luku on vieläkin suurempi. Myös porsaan, naudan ja broilerin lihat kuuluvat suomalaisten pääsiäisen herkkuihin. Pääsiäisen liharuokia valmistetaan useimmin fileistä ja paisteista, toteaa Järvinen.

Pääsiäinen näyttää olevan etenkin miesten ruuanlaittoaikaa. Miehistä peräti 93 prosenttia osallistuu pääsiäisruokien valmisteluun.

– Tämä ei ole yllätys. Pääsiäinen on liharuokien juhla-aikaa ja miehet yleensä pitävät liharuokien valmistamisesta, tietää Järvinen.

Tutkimustulokset ovat HKScan Finland Oy:n teettämästä kuluttajatutkimuksesta huhtikuulta 2016. Foodwestin toteuttamaan tutkimukseen vastasi 510 yli 18-vuotiasta suomalaista.

Lähde: HKScan Finland Oy

***

1:32

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja