Kyllästyttävätkö kananmunat? Kokeile erikoisia vaihtoehtoja

munia
Erikoismunista valmistuu näyttäviä ja herkullisia aterioita. Shutterstock

Valmistatko usein kananmunaruokia? Mitäpä jos seuraavalla kerralla kokeilisit jotain hieman erilaista, nimittäin erikoismunia.

Juhlaherkkuinakin tunnetut viiriäisenmunat ovat ehkä kaikkein tunnetuimpia erikoismunia. Viiriäisten lisäksi Suomessa kasvatetaan myös ankkoja ja strutseja, joiden munat soveltuvat erinomaisesti ruoanlaittoon ja leivontaan. 

Sinertävä ankanmuna erinomainen leivontaan

Ankanmunat ovat puolitoista kertaa tavallisen kananmunan kokoisia. Ne sisältävät myös kananmunaan verrattuna enemmän proteiinia, mutta samalla myös enemmän kolesterolia ja rasvaa. Keitettäessä ankanmunien vaaleat keltuaiset muuttuvat kirkkaan oransseiksi ja valkuaiset sinisen sävyiseksi.

VINKKI! Jos käytät kananmunia leivonnassa, ota huomioon sen hieman suurempi koko tavalliseen kananmunaan verrattuna. 

Makunsa puolesta ankanmuna on kananmunaa voimakkaampi, ja sitä pidetään vaahtoutumisominaisuuksiensa puolesta erinomaisena leivontamunana. Ankanmuna on noussut viime vuosina suosituksi raaka-aineeksi ravintoloiden keittiöihin. Ankanmunia saa tilattua suoraan tiloilta tai nettikaupoista.

Strutsinmunasta kerralla enemmän

Tämä jättimäinen muna voi painaa jopa kaksi kiloa, ja yksi strutsinmuna vastaakin yli kahtakymmentä tavallista kananmunaa. Suuren kokonsa vuoksi strutsinmunan keittäminen voi kestää jopa kaksi tuntia. Strutsinmunaa voidaan käyttää tavallisen kananmunan tavoin, ja siitä valmistuukin kerralla suuria määriä ruokia. Osan munasta voi myös pakastaa myöhempää käyttötarkoitusta varten, jos määrä tuntuu liian suurelta. 

Maultaan strutsinmuna on kananmunaa hieman miedompi. Suomessa kasvatetut strutsit munivat keväästä syksyyn, mutta lämpimissä olosuhteissa munia on saatavilla ympäri vuoden. Varmimmin strutsin munia saa hankittua suoraan strutsitiloilta.

Viiriäisenmunat sopivat koristeluun

Viiriäisenmunat ovat ehkä kaikkein tunnetuimpia erikoismunia, ja niitä myydään useimmissa hyvin varustelluissa kaupoissa. Viiriäisenmunat ovat kooltaan hyvin pieniä, vain noin kymmenen gramman painoisia. Pienen kokonsa vuoksi ne sopivat erityisesti alkuruokiin ja koristeluun, mutta ne soveltuvat hyvin myös käytettäväksi tavallisen kananmunan tapaan ruoanlaittoon ja leivontaan.

Viiriäisenmunat kannattaa keittää huoneenlämpöisenä. Suoraan jääkaapista kattilaan laitetun munan keltuainen jää helposti löysäksi. Pieni viiriäisenmuna keittyy kovaksi noin kolmessa minuutissa. Nämä pienet munat ovat todella ravintorikkaita, sillä viiriäisenmunat sisältävät kananmunia huomattavasti enemmän rautaa ja B-vitamiinia. Myös maultaan ne ovat kananmunia vahvemman makuisia. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja