Kuvat: Näin jauhelihaa valmistetaan Suomessa

2015HKScan_Vantaa_jauhelihaosasto-163
Makuja.fi vieraili HK:n tehtaalla Vantaalla.

Makuja.fi vieraili HK:n tehtaalla ja otti selvää, millaisen prosessin lihanleikkaajien leikkaamat lihat käyvät läpi, ennen kuin ne päätyvät jauhelihaksi tuttuihin muovirasioihin.

Jauhelihasta liikkuu paljon huhuja, joiden mukaan sen joukkoon jauhetaan ties mitä ruhonosia. Tämä ei kuitenkaan HKScanin asiantuntijan mukaan pidä paikkaansa. Tehdaspäällikkö Terhi Hakkarainen kertoi Makuja.fi-sivustolle, kuinka jauheliha valmistetaan HKScanin tehtaalla, Vantaalla.

– Ensin lihat tulevat meille sisään, ja sen jälkeen ne jauhetaan ensimmäisen kerran läpi, Hakkarainen kertoo.

Moni on nähnyt suurempien ruokakauppojen lihatiskeillä, kuinka jauheliha jauhetaan kokonaisista lihanpaloista ensin karkeammalla terällä, ja sen jälkeen lihan hienoksi jauhavalla terällä. Samaan tapaan jauheliha jauhetaan kahteen otteeseen myös suuremmalla tehtaalla.

– Vähän vastaavalla lailla me teemme sen, Hakkarainen kertoo.

Jauhamisen jälkeen jauhelihan rasvapitoisuus mitataan.

– Jokainen erä analysoidaan, jotta niissä on oikea rasvapitoisuus. Eläimet ovat vähän erilaisia, ja jollain on vähän enemmän rasvaa kuin toisilla. Tasaamme rasvapitoisuuden blendereissä, Hakkarainen toteaa.

– Sen jälkeen meillä on täällä kolme pakkuulinjaa. Jokaisen linjan päässä on isot taikina-altaat, Hakkarainen kertoo.

Tarkoitus on, että jauheliha pakataan hyvin nopeasti muovirasioihin, tai suurempina määrinä tiiviisiin pötköihin muovikelmuun. Lihat kulkeutuvat rasioihin liukuhihnaa pitkin, ja matkan varrella tähän suunniteltu ruisku annostelee lihat rasioihin, paperin päälle.

– Ruiskuista tulee ne hienot kiehkurat, mitä jauhelihassa on, Hakkarainen kertoo.

– Sitten laitetaan etiketit päälle ja sen jälkeen laatikkoon ja kauppaan, Hakkarainen summaa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja