Kuusi yleisintä juustotyyppiä – löydä suosikkisi

Juustot
Shutterstock

Juustot ovat maukkaita tarjottavia, ja vaihtoehtoja löytyy moneen makuun. Nämä juustotyypit kuuluvat onnistuneeseen juustopöytään. 

Monipuolinen juustopöytä sisältää niin kovia, pehmeitä kuin kermaisiakin juustoja. Makumaailmasta pitäisi löytyä sekä mietoja että voimakkaamman makuisia juustoja. Jos haluat järjestää näyttävän juustopöydän, varaa erivärisiä juustoja ja monipuolisesti lisukkeita.

Valkohomejuusto

Kaksi tunnetuinta valkohomejuustoa ovat brie ja camembert. Näitä juustoja kutsutaan valkohomejuustoiksi niiden pinnalla olevan valkoisen homekerroksen vuoksi.

Valkohomejuustot ovat usein voimakassuolaisia, sekä maultaan ja tuoksultaan voimakkaita. Ne valmistetaan tyypillisesti lehmänmaidosta, ja kypsytys kestää vähintään kolme viikkoa. 

Sinihomejuusto

Sinihomejuustoissa homekasvusto on sinertävää, ja sijaitsee suonina juuston sisällä. Sinihomejuusto tuokin hyvin väriä juustolautaselle. Monesti tämä juusto myös paranee vanhetessaan, toisin kuin valkohomejuusto.

Sinihomejuustot jaetaan kolmeen ryhmään: mietoihin, täyteläisiin ja voimakkaisiin juustoihin. Ranskan tunnetuin homejuusto on varmasti roquefort. Se valmistetaan muista sinihomejuustoista poiketen lampaanmaidosta.  

Punakitti

Punakittinimitys viittaa juustojen päälle ennen kypsyttämistä suihkutettavaan ohueeseen kittikerrokseen. Osa punakittijuustojen kuorista ei ole syötäviä, mutta muiden juustojen osalta on makuasia leikkaako kuoren pois vai ei.

Nämä juustot ovat useimmiten mietoja, mutta voimakkaan tuoksuisia. Punakittijuustot on otettava jääkaapista vähintään tuntia ennen tarjoilua, jotta niiden maku kehittyisi täysin.

Keltainen juusto

Itä-Ranskan vuorilta peräisin oleva emmental on varmasti tunnetuin keltainen juusto. Myös monet muut Ranskan keltaiset juustot ovat vuoristoseudun alppijuustoja.

Mitä kauemmin näitä juustoja kypsytetään, sitä täyteläisemmäksi niiden maku kehittyy. Keltaisten juustojen makua kuvataan usein pähkinäiseksi, ja eri juustolaatujen makuerot ovat selvästi havaittavissa. Nämä juustot sopivat juustotarjottimelle erityisen hyvin suupaloiksi leikattuina. 

Levitejuustot

Levitejuusto on yhteisnimitys sulate- ja tuorejuustoille, sillä molempia voidaan levittää leivälle. Ne ovat nimensä mukaisesti kypsyttämättömiä, tuoreita juustoja.

Sulatejuustot ovat peräisin Sveitsistä, jossa juustojen säilyvyyttä keksittiin parantaa sulattamalla. Tuorejuustot ovat puolestaan rantautuneet Suomeen Amerikasta. Levitejuustot sopivat hyvin erilaisten keksien päältä nautittavaksi.

Vuohen- tai lampaanmaidosta valmistetut juustot

Lampaanmaitojuustot ovat maultaan usein hyvin rasvaisia ja kermaisia, sillä lampaanmaito on hyvin ravitsevaa ja tiivistettyä. Lampaanmaitojuustot ovat vuohenjuustoja miedomman makuisia. 

Vuohenjuusto on peräisin Välimereltä, jossa vuohia pidettiin yleisesti kotieläiminä. Vuohenmaito sisältää lehmänmaitoa vähemmän laktoosia, joten vuohenjuusto sopii myös vähälaktoosista ruokavaliota noudattaville. 

Vuohen- ja lampaanmaitojuustoista löytyy paljon valinnanvaraa miedoista juustoista vahvoihin ja pitkään kypsytettyihin.

 

Lähteet: Pikaruokaa Ranskalaiseen tapaan, Lone Kjær /Clemens Trykkeriet A/S 2012), Valio

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja