Kuori perunat sekunneissa – tiesitkö näitä pottufaktoja?

Perunaa voisi kutsua yhdeksi kansallisaarteistamme. Tiesitkö sinä näitä faktoja potusta?

Tiesitkö, että peruna on suomalaisille yksi tärkeimmistä C-vitamiinin lähteistä? Peruna kuuluu monilla suomalaisilla päivittäiseen ruokavalioon, eikä suotta: peruna nimittäin sisältää vai vähän energiaa, mutta runsaasti hyödyllisiä hiilihydraatteja ja monipuolisesti vitamiineja ja kivennäisaineita.

1. Peruna kannatta keittää kuorineen

Perunoissa säilyy maku, kun ne keitetään kuorineen. Höyryttäen voi hyvin kypsentää perunoita myös kuorittuina. Parhaimmillaan peruna on täysin kypsänä. Peruna on ehdoton makupari mädin, graavi- ja savukalan, lihapatojen, sienien ja sipulin kanssa.

2. Perunoissa on eroja: Maistele kuten viiniä!

Maun kannalta perunan tärkeimmät aineosat ovat perunan proteiini, rasva , sokerit sekä perunan omat orgaaniset hapot, aromiaineet ja muut pienkomponentit. Perunoita voi maistella ja vertailla kuin viinejä. Kun kokeneet maistajat ovat testanneet eri perunalajikkeita, he ovat löytäneet esimerkiksi voin, sienten, umamin, kookoksen, popcornin, maltaan ja hedelmien aromeja. Tuoksu on tärkeä osa perunan makua.

3. Älä syö vihertyneitä perunoita

Peruna pitää pimeästä. Valoa saaneita, vihertyneitä perunoita ei pidä syödä. Peruna säilyy parhaiten 6 – 8 asteen lämmössä. Kotijääkaappiin ei kannata varastoida viikon tarvetta enempää perunaa. Etyleeniä tuottavat hedelmät ja tietyt vihannekset saavat perunan nahistumaan.

4. Korvaa perunalla korppujauhot!

Peruna sitoo aineksia ja sillä voi korvata korppujauhot esimerkiksi lihapulla- tai kasvispihveissä, jolloin ruoka sopii myös keliaakikolle.

5. Peruna on ekologinen vaihtoehto

Suomalainen syö perunaa 60 kg vuodessa. Määrän tuottamiseen tarvitaan vain 20 - 30 metrin pätkä perunapenkkiä. Tämä osoittaa, kuinka tehokkaasti peruna muuntaa auringon energiaa, vettä ja pellon ravinteita ihmisravinnoksi. Perunan vesi- ja hiilijalanjälki ovat mitättömän pienet esimerkiksi riisiin verrattuina.

6. Kuori perunat sekunneissa!

Tämän niksin avulla pystytkuorimaan kilokaupalla perunoita sekunneissa! Välineiksi pottujen pesuun tarvitaan ainoastaan akkuporakone, puhdas vessaharja, ämpäri, vettä ja tietysti uusia perunoita.

Lähde MTK, Kotimaiset Kasvikset

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja