Kuohujuomat esittelyssä! Cavaa, Proseccoa vai samppanjaa?

samppanja
Shutterstock

Mitä eroa on Proseccolla, Cavalla ja samppanjalla? 

Huomenta Suomen perjantaiaamussa Arto ”viinipiru” Koskelo tutustuttaa katsojat ja Huomenta Suomen juontajan Jesse Kamrasin viinien ihmeelliseen maailmaan.

Tänä viikonloppuna juhlitaan valmistujaisia ympäri Suomea. Valmistujaisissa nautitaan perinteisesti runsaasti kuohuvia juomia. Juhlan kunniaksi Koskelo ja Kamras esittelevät erilaiset kuohujuomatyylit. Vertailussa ovat mukana kuohuvat klassikkojuomat: Prosecco, Cava ja samppanja.

Prosecco

Testin Prosecco on kotoisin Veneton alueelta Pohjois-Italiasta, ja se on valmistettu Glera-rypäleestä. Prosecco on Koskelon mukaan tällä hetkellä maailman suosituin kuohuviinityyli. Se myyntimäärä ohitti noin kaksi kuukautta sitten samppanjan myynnin maailmanlaajuisesti.

– Prosecco on edullisempi vaihtoehto kuin esimerkiksi samppanjan metodilla valmistettu kuohuva, Koskelo valaisee.

Cava

Espanjalainen Cava puolestaan tulee suurimmaksi osaksi Barcelonan ympäristöstä Pohjois-Espanjasta. Cavassa käytettyjä rypäleitä ovat tyypillisesti Xarello, Macabeo ja Parellada. Cava on valmistettu samanlaisella metodilla kuin samppanja, eli kuplat syntyvät vasta pullossa.

Samppanja

– Kuohuviinien kuningaslaji on samppanja, Koskelo sanoo ja nostaa tiskin alta esiin samppanjapullon.

Aitoa samppanjaa valmistetaan vain Champagnen maakunnassa Ranskassa. Perinteisiä samppanjarypäleitä ovat Chardonnay, Pinot noir ja Pinot meunier.

Mitä tarjota valmistujaisissa?

Koskelo arvostelee pullot karkeasti koulumenestyksen mukaan pilke silmäkulmassa.

– Jos on valmistuttu rimaa hipoen, niin Prosecco on sopiva valinta. Jos tulos on keskimääräinen, niin Cava on hyvä. Jos on lipsahdettu kiitettävän puolelle, niin maailma on sinulle velkaa aitoa samppanjaa, Koskelo summaa.

Minkä pullon Jesse valitsee? Katso hauska videopätkä Viinipirun viinikoulusta ja ota selvää! 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.